Univerza v Edinburgu: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
dp
m (- prestavitev Univerza v Edinburghu na Univerza v Edinburgu čez preusmeritev: mogoče bolje, po zgledu članka o mestu)
m (dp)
}}
 
'''Univerza v EdinburghuEdinburgu''' ({{jezik-en|University of Edinburgh}}) je javna [[univerza]] s sedežem v mestu [[Edinburgh]] na [[Škotska|Škotskem]]. Ustanovljena je bila leta 1582 z odlokom kralja [[Jakob I. Angleški|Jakoba VI.]],<ref>[http://websiterepository.ed.ac.uk/explore/history/ University of Edinburgh Historical Tour]. University of Edinburgh. Pridobljeno 29.8.2009.</ref> s čemer je šesta najstarejša univerza na [[Britansko otočje|Britanskem otočju]]. Velja za eno najuglednejših univerz na svetu in se redno uvršča med 25 najboljših svetovnih univerz.<ref>[http://www.paked.net/higher_education/rankings/times_rankings.htm World University/College Rankings]. The Times Higher Education Supplement 2008. Pridobljeno 29.8.2009.</ref>
 
Med slavnimi nekdanjimi študenti univerze so naravoslovec [[Charles Darwin]], ekonomist [[Adam Smith]], izumitelj [[Alexander Graham Bell]], kemik [[Daniel Rutheford]], pisatelj Sir [[Arthur Conan Doyle]], filozof [[David Hume]], geolog [[James Hutton]] in mnogi drugi.

Navigacijski meni