Hadrijanov zid: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Xqbot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: th:กำแพงเฮเดรียน; kozmetične spremembe
RedBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: sh:Hadrijanov zid
Vrstica 47: Vrstica 47:
[[pt:Muralha de Adriano]]
[[pt:Muralha de Adriano]]
[[ru:Вал Адриана]]
[[ru:Вал Адриана]]
[[sh:Hadrijanov zid]]
[[simple:Hadrian's Wall]]
[[simple:Hadrian's Wall]]
[[sk:Hadriánov val]]
[[sk:Hadriánov val]]

Redakcija: 15:04, 26. avgust 2009

Hadrijanov zid je utrdba, zgrajena l. 122 n.š. Poimenovan je bil po rimskem cesarju, Hadrijanu, ki se je odločil, da bo imperij zavaroval. Zato je sklenil številna premirja, gradil je utrdbe, zgradil pa je tudi 117 km dolgo obzidje v severni Britaniji.

Hadrijanov zid je dolg 117km
Lega Hadrijanovega in Antoninovega zidu
Obzidje danes

Zgradba

Nahaja se v severni Britaniji in je eden najveličastnejših spomenikov rimski vojski. Razteza se od zaliva Solway vse do ustja reke Tyne. S to lego je branil severni del Britanije pred sovražnimi plemeni iz Škotske. Ostanke si lahko ogledamo še danes in še danes so mogočni. Zato si najverjetneje ni težko predstavljati kako je izgledal kot kamnita utrdba, visoka okoli 5 m. Poleg zidu je bil tam trimetrski jarek (vallum) in še dodatni nasip. Ob njem je potekala tudi vojaška cesta. Obzidje je imelo 80 utrdb in manjših stolpov. Nekatere utrdbe so bile zelo velike, kar je pričalo o obilju sredstev in o velikih rimskih tehničnih sposobnostih.

Pomen

Hadrijanov zid je večji del rimske vladavine predstavljal severno mejo rimskega cesarstva. Rimljanom je uspelo tudi več vdorov globoko v škotsko pokrajino. Tam so pozneje zgradili še eno obzidje, imenovano Antoninov zid, ki je se je raztezal med Forthom in Clydeom.