Henric van Veldeke: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
MatheusMe (pogovor | prispevki)
D'ohBot (pogovor | prispevki)
Vrstica 39: Vrstica 39:
* Horst Brunner. Geschichte der deutschen Literatur des Mittelalters im Überblick. Stuttgart. Reclam, 1997.
* Horst Brunner. Geschichte der deutschen Literatur des Mittelalters im Überblick. Stuttgart. Reclam, 1997.


[[ar:هاينريش فون فيلدكه]]

[[de:Heinrich von Veldeke]]
[[de:Heinrich von Veldeke]]
[[en:Heinrich von Veldeke]]
[[en:Heinrich von Veldeke]]

Redakcija: 22:18, 22. avgust 2009

Heinrich von Veldeke (Codex Manesse, okoli 1300)

Heinrich von Veldeke (rojen pred 1150; † med leti 1190 – 1200; nizozemsko: Hendrik van Veldeke) je bil nizozemsko – nemški avtor in plemič iz 12. stoletja. Rojen v bližini Maastrichta.


Življenje

Po vsej verjetnosti rojen pred letom 1150, kajti leta 1174 je bil manuskript njegovega dela Eneas roman že skoraj končan. Heinrich von Veldeke je izhajal iz ministrske rodbine, ki se je poimenovala po vasi Veldeke, ki je ležala zahodno od Maastrichta. Domnevajo, da je se izobrazil za duhovnika, a je kasneje opravljal dela na dvoru. Služil je grofoma Loon in Rieneck, katera sta hkrati vodila grofijo v Mainzu.

Spomladi 1184 je živel v Mainzu pri cesarju Friederichu I. Kot mecen Heinrich omenja grofa Agnesa von Loona, Hermanna von Thüringena in grofico Margarehto von Cleve. Umrl naj bi tik pred letom 1190 v bližini Freyburga (grad Neuenburg). Po nekaterih informacijah naj bi njegov Eneas roman v letu 1174 ukradli. 9 let kasneje naj bi ga v Thüringenu prejel nazaj ter spisal dokonca, a točnih dokazov ni.


Jezik

Heinrich von Veldeke je tako v nizozemski, kot tudi nemški literaturi čaščen kot prvi pisatelj tovrstne literature. Od dela Legenda o Servatiusu (Servatiuslegende) je ohranjen rokopis iz 13. stoletja in rokopis 15. stoletja, ki je napisan v "srednji nizozemšini" (mitteniederländisch). Nekaj njegovih ljubezenskih pesnitev (Minnelieder) naj bi bilo ohranjenih tudi v ljudskih ustnih izročilih. Pomen njegovih del, je za nemški prostor pomemben, ker so takratna dela prišla v nemške dežele v "srednjevisokih nemških različicah" (mittelhochdeutsche Versionen). Poleg tega je pri mnogih nemških avtorjih dvorske književnosti (Wolfram von Eschenbach, Hartmann von Aue in Gottfried von Straßbourg) omenjen kot vzor za nemško pesništvo.


Delo

Heinrich von Veldeke izstopa kot epik ter pisec ljubezenskih pesnitev (Minnesänger). Med prvimi je vključil motive in teme provinske trubadurske lirike.

  • Legenda o Servatiusu (Servatiuslegende): 6000 Verzov; na pobudo grofice Agnes von Loon nastala priredba.
  • Roman o Eneju (Eneasroman): 13500 verzov, dokončan med letoma 1187/89 s tem delom je postal utemeljitelj nemškega srednjevisokega dvorskega romana. Glavni vir pa ni bil Vergilov Aenes marveč anonimno starofrancosko izročilo, delo Roman d`Eneas, ki se nanaša na Vergila.
Spomenik Hendrika van Veldeka v Hasseltu (Belgija)

Glej tudi


Vir

  • Horst Brunner. Geschichte der deutschen Literatur des Mittelalters im Überblick. Stuttgart. Reclam, 1997.