Animizem: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Idioma-bot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: bat-smg:Anėmėzmos
Xqbot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: tl:Animismo
Vrstica 68: Vrstica 68:
[[sr:Анимизам]]
[[sr:Анимизам]]
[[sv:Animism]]
[[sv:Animism]]
[[tl:Animismo]]
[[tr:Animizm]]
[[tr:Animizm]]
[[uk:Анімізм]]
[[uk:Анімізм]]

Redakcija: 17:39, 19. avgust 2009

Animízem (latinsko animus, anima - duh, mišljenje ali duša) je verovanje v duhove in druga nadnaravna bitja. Ljudje verjamejo, da duhovi prebivajo v živalih, rastlinah, v skalah, zvezdah, včasih tudi v ljudjeh. Posebna oblika animizma je totemizem.

Za animizem je značilno tudi verovanje ljudi, da imajo duhovi podobne lastnosti kot ljudje, zato ljudje v odnosu do njih uporabljajo enaka sredstva in odnose kot med seboj (darila, kazni, ljubezen, sovraštvo, spoštovanje, podkupovanje).

Ta izraz je najbrž prvi uporabil nemški kemik in fiziolog Georg Ernst Stahl, avtor knjige Theoria medica vera iz leta 1707. Z njim je želel opisati medicinsko stališče, po katerem procesov v organskem svetu ni mogoče objasniti mehanično, glede na to, da je rezultat duhovne sile, ki jo je poimenoval anoima rationis. Z medicinskega področja so pojem prenesli v filozofijo narave in nato še na druga filozofska področja oziroma v družboslovne znanosti.

Angleški antropolog Edward Burnett Tylor je izraz vpeljal v antropologijo, z njim pa je opisal prvo stopnjo evolucije religije, ki je razširjena med zaostalimi ljudstvi.

Zunanje povezave