Mozilla Firefox: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
ArthurBot (pogovor | prispevki)
GilliamJF (pogovor | prispevki)
m Typo
Vrstica 244: Vrstica 244:
* [http://www.getfirefox.com Naloži Firefox]
* [http://www.getfirefox.com Naloži Firefox]
* [http://portableapps.com/apps/internet/firefox_portable Firefox Portable]
* [http://portableapps.com/apps/internet/firefox_portable Firefox Portable]
* [http://toolbar.google.com/firefox/extensions/index.html Google Tolbar za Firefox]
* [http://toolbar.google.com/firefox/extensions/index.html Google Toolbar za Firefox]
* [http://sourceforge.net/projects/ffpreloader/ FFPreloader]
* [http://sourceforge.net/projects/ffpreloader/ FFPreloader]
* [http://ietab.mozdev.org Domača stran projekta IETab]
* [http://ietab.mozdev.org Domača stran projekta IETab]

Redakcija: 20:11, 24. julij 2009

Mozilla Firefox
Slika:Firefox-logo.png
Glavna stran Slovenske Wikipedije v Mozilli Firefox 2.0
RazvijalecFundacija Mozilla
Stabilna izdaja16 april 2024; 15 april 2024; 22 april 2024; 22 april 2024
OSLinux, MS Windows, Mac OS X, Unix in Unixu podobni
Tipspletni brskalnik
LicencaMPL in MPL/GPL/GNU LGPL tri-licence
Spletno mestowww.getfirefox.com

Mozilla Firefox (včasih Phoenix in Firebird, različica v Debianu Iceweasel) je brezplačen, odprtokodni grafični spletni brskalnik, ki je na razpolago za več operacijskih sistemov in preveden v več svetovnih jezikov. Razvilo ga je podjetje Mozilla Corporation in prostovoljci[1]. Firefox, prej imenovan Phoenix ali Firebird, je preprostejša različica Mozille; ta je nastala na osnovi Netscape Navigatorja.

Firefox vsebuje vstavke za blokiranje pojavnih oken, iskanje z zavihki, novice v obliki RSS, podporo veliko odprtokodnim standardom za označevanje in sistem za preprosto dodajanje uporabnih razširitev.

Zgodovina

Pomembno vlogo pri nastanku Firefoxa imata podjetji Netscape in AOL, ki sta razvili Mozillo. Koda Mozille Firefox temelji prav na tem programu. Dave Hyatt in Blake Ross sta v drugi polovici leta 2002 na osnovi Mozille začela razvijati svoj poskusni projekt, ki se je hitro razširil. Kmalu je imel več uporabnikov kot zbirka programov Mozilla. Zato se je Fundacija Mozilla odločila, da bo zbirko počasi zamenjala z Mozillo Firefox.

Zbirka Mozilla je vsebovala tudi program za elektronsko pošto (za to so razvili program Mozilla Thunderbird) ter koledar (zdaj ga nadomešča SeaMonkey).

Ime

Mozilla Firefox je imela različna imena. V poskusni različici so jo klicali m/b (mozilla/browser), ko pa so septembra 2002 brskalnik preizkusili, so ga poimenovali Phoenix. Tako se je imenoval do 14. aprila 2003, ko so ga preimenovali, saj so ugotovili, da se tako imenuje tudi Phoenixov BIOS. Novo ime Firebird je bilo že uporabljeno kot ime prostega programa za upravljanje baze podatkov. Po enem letu so ime spremenili v Firebird browser kmalu pa je Fundacija Mozilla brskalnik preimenovala v Mozilla Firebird. Vendar je skupnost FLOSS zahtevala še eno spremembo. Tako je 9. februarja 2004 Mozilla Firebird postal Mozilla Firefox ali krajše: Firefox.

Pri Fundaciji Mozilla so izbrali ime Firefox zaradi njegove podobnosti Firebirdu. Da bi se zavarovali pred novimi spremembami imena, je Fundacija Mozilla decembra 2003 pri Uradu za patente in trgovske znamke Združenih držav (angleško United States Patent and Trademark Office) sprožila postopek za registracijo imena Firefox kot zaščitne znamke.[2]

Izdaje

Slika:Phoenix - Firefox.png
Logotip Phoenixa in Firefoxa

Phoenix

Prvo različico Mozille Firefox so izdali 23. septembra 2002 z imenom Phoenix (slovensko Feniks). Brskalnik Phoenix je vseboval veliko Mozilline kode. Zasnovan je bil kot hitrejši brskalnik, ki se je naložil enkrat hitreje kot Mozilla. Razvojno ime programa je bilo »Pescadero«, kar v španščini pomeni ribič. V različici 0.1 Phoenix še ni imel namestitvenega programa.

Orodna vrstica je že bila nastavljiva, vendar ji ni bilo kaj dodati. Čeprav je bil Phoenix še vedno »otrok«, je imel svojega upravitelja prenosov, ki ga Internet Explorer ni imel. Phoenixsova slabost je bila pomankanje uporabnih značilnosti za uporabnika, glede na kasnejše izdaje. Vstavek za iskanje Google, stransko vrstico in brskanje z zavihki, so dodali kasneje.

Firebird

Phoenix je dobil novo ime Firebird, vendar se splošne nastavitve niso spremenile. Preimenovanje pa so pri Mozilli izkoristili za nov videz. Firebird je dobil novo privzeto temo, nove ikone v orodni vrstici vrstici, izraz »nastavitve« v meniju so preimenovali v »opcije« in mu dodali več možnosti za nastavljanje Firebirdovega izgleda. Firebird 0.6 je že vseboval gumb, s katerim je lahko uporabnik očistil zasebne podatke. Podporo za Mac OS X je prinesel Firebird 0.6. Firebird 0.7 je k možnostim prinesel še zavihek »napredno«, v katerem si lahko natančno določil katere varnostne standarde uporablja Firebird.

Firefox

Firefox 0.8

Firefox 0.8 je bila prva izdaja z namestitvenim programom za operacijske sisteme Windows. Prejšne izdaje brskalnika so vključevale stisnjeno mapo z izvedljivo datoteko. Namestitveni program je bil nujen za širjenje Firefoxa, ker so uporabniki zdaj raje namestili Firefox. S spremembo imena so se pri Mozilli odločili tudi za nekaj sprememb v orodni vrstici. Glavni iskalnik je postal Google (ostale ste lahko dodali s posebnim orodjem), upravitelj prenosov je dobil nov priročnejši izgled, uporabnik je spletne strani odslej bral brez povezave in lažje dodajal nove teme in razširitve.

Firefox 1.5

Slika:Firefox mac osx.png
Firefox 1.5 na Mac OS X

Prve preiskusne različice »Deer Parka« (razvojno ime) so izšle že v prvi polovici leta 2005. Razvojno ime »Deer Park« je bilo prvotno namenjeno Mozilli Firefox 1.1. Vendar je Fundacija Mozilla odločila, da Firefox 1.1 ne bo naslednja glavna različica Firefoxa, temveč bo to Firefox 1.5. 29. novembra 2005 je Firefox 1.5 uradno izšel. Različica je bila deležna tudi nekaj kritik. Razvijalci so jih večinoma že odpravili z vstavki.

Nekaj sprememb:

  • Vgrajen sistem za nadgradnjo programske opreme, ki lahko preprosto namesti pomembne varnostne popravke,
  • Firefox odslej delno podpira vektorsko grafiko SVG. Glej Firefox 1.5 stran o stanju SVG,
  • Novo, preurejeno pogovorno okno z nastavitvami brskalnika, podobno nastavitvenim oknom v Mac OS X,
  • Možnost »Počisti zasebne podatke«, ki uporabniku omogoča, da očistijo svoje podatke o seji, spletnih obrazcih, piškotkih, predpomnilnik, zgodovini brskanja in prenosov,
  • Posodobljena različica Gecko 1.8,
  • Firefox 1.5 vključuje tudi dnevnik napak, ki razvijalcem omogoča, da lažje odkrijejo napake.
  • Podpora standardu W3C
  • Nekateri kritizirajo hitrost[3]

Firefox 2.0

Slika:Fx2addons.png
Prenovljeno pogovorno okno »Razširitve« v Firefoxu 2.0
Omogočanje piškotkov

Razvojno ime Firefoxa 2.0 je bilo »Bon Echo«. Prva uradna različica je izšla 25. oktobra 2006.

Nekaj novih lastnosti:

  • Izboljšana podpora proti reklamiranju,
  • Zgodovina nedavno odprtih zavihkov,
  • Avtomatična obnovitev zadnje seje ob sesutju,
  • Nova privzeta tema in ikone,
  • Dodan je črkovalnik,
  • Predlogi za iskalne pojme v Google, Yahoo! in Answers.com,
  • Izboljšan upravitelj Razširitev,
  • Nov Upravitelj brskalnikov za dodajanje, izbiranje in odstranjevanje spletnih iskalnikov,
  • Izboljšana podpora za dodajanje virov novic RSS in standardu Atom),
  • Nove značilnosti povzetkov v zaznamkih.
  • Namestitvena datoteka za Windows uporablja Nullsoft Scriptable Install System (NSIS)[4]

Različica 3.0

Slika:Upravitelj prenosov Firefox 3.jpg
Nov upravitelj prenosov za Firefox 3
Slika:Lokacijska vrstica Firefox 3.jpg
Izboljšana lokacijska vrstica za Firefox 3 išče po zaznamkih in zgodovini obiskanih strani

Razvojno ime za Mozilla Firefox 3 je Gran Paradiso.[5] To razvojno ime, podobno kot vsa ostala dozdajšnja razvojna imena Firefoxa, ima ime po resničnem kraju, v tem primeru najvišji gorski skupini v italijanskih Centralnih Alpah.

V letu 2006 je moštvo razvijalcev zbiralo zahtevke za nove opcije, ki bodo vključene v Firefox 3.[6]

Fundacija Mozilla je prvo različico beta izdala 19. novembra 2007[7], drugo 18. decembra 2007[7], tretjo 12. februarja 2008, četrto 10. marca 2008 in zadnjo, peto, 2. aprila 2008. [8] Dokončna izdaja je uporabnikom na voljo od 18. junija 2008.

Ena izmed večjih sprememb, ki jih prinaša Firefox 3 je uporaba posodobljenega Gecka 1.9. Posodobitev odpravlja manjše napake in prinaša številne izboljšave, kot npr. vključitev novega spletnega APIja.[9] Praktično gledano to pomeni, da bo Firefox 3 prva uradna izdaja, ki bo v celoti opravila test upoštevanja standardov za izris strani Acid2.

Nekatere izmed novih možnosti so definirane v prihajajočem standardu HTML 5[9].

Gecko 1.9 kot grafično hrbtenico uporablja knjižnice cairo,[10] ki omogoča hitrejše izrisovanje grafik in boljšo vključitev v različne operacijske siteme. Zaradi slabšega delovanja te knjižnice na Windows 95, 98, Me in NT≤4 in konca Microsoftove podpore za Windows 98 in Windows Me 11. julija 2006, Firefox 3 ne bo moč uporbljati na teh sistemih. Podobno bo različico Firefoxa 3 za Mac moč poganjati le na izdajah Mac OS X od 10.4 naprej,[11] vendar pa se bo zato, v nasprotju s predhodnimi izdajami, Firefox popolnoma priagodil namizju (uporaba teme Aqua).[12]

Teme:

Tema »Gnomestripe« na namizju GNOME na Linuxu.
Slika:Firefox XP Theme.png
Videz Microsoft Windows XP »Luna«.
Slika:Firefox Vista Theme.png
Videz Microsoft Windows Vista »Aero«.
Videz Mac OS X »Aqua«.

Nadaljnji razvoj

Razvoj Firefoxa po izdaji različice 2.0 je bil razdeljen na dve veji: različica 3.0 in 4.0. Datum izdaje Firefoxa 4.0 še ni znan.

Programska licenca

Program je odprtokoden. Razširjamo pa ga lahko pod pogoji treh licenc Mozilla Public License (MPL), GNU General Public License (GPL), and the GNU Lesser General Public License (LGPL). Fundacija Mozilla nam dovoljuje, da program prosto razširjamo, vidimo izvorno kodo in jo lahko spreminjamo.

Ustanova Free Software Foundation meni, da Firefox ni povsem odprtokoden. Različica programa za Windows vsebuje knjižnjico sporočilnika sesutij Talkback, ki ni odprtokoden. Pri Googlu in Mozilli že razvijajo odprtokodni program Aribag, ki bo nadomeščal Talkback.

Septembra 2006 je Mozilla.inc ugotovila, da distribucija Debian GNU/Linux brez dovoljenja uporablja zaščitne znake Mozille Firefox za Debianu prilagojeno različico. Debian ne želi poglabljati težave, zato so njihov Firefox preimenovali v Iceweasel [13].

Značilnosti

Obstaja veliko razširitev in vstavkov, ki izboljšajo uporabnost programa. Najpomembnejše (iskanje z zavihki, iskanje po besedilu, iskalno polje ...) so vključene v Firefox že ob namestitvi. Uporabnik si lahko popolno prilagodi svoj Firefox z uporabo različnih preoblek in vstavkov.

Firefox podpira veliko programskih standardov: HTML, XML, XHTML, CSS, ECMAScript (JavaScript), DOM, MathML, DTD, XSL, XPath ter slikovne formate SVG, JPEG, GIF in PNG z podporo prosojnosti.

Deluje na večini različic operacijskega sistema Microsoft Windows (Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista in Windows 7 (Beta)). Naložimo ga lahko tudi na Linux, Mac OS X ter ostale sisteme z Okenskim upravljalnikom X (X Window System). Obstajajo pa tudi neuradne različice, ki podpirajo preostale operacijske sisteme (FreeBSD, OS/2, Solaris, SkyOS, 64 bitni Windows XP Professional)

Z uporabo standardov SSL in TSL Firefox preprečuje komunikacije med strežniki z kriptografijo. Podpira pametne kartice za varnejšo prijavo na strežnike in sistem za sporočanje varnostnih lukenj. Dejstvo, da ima Mozilla Firefox manj varnostnih lukenj kot Internet Explorer, je pogosto navedeno, kot razlog za množičen prehod uporabnikov Internet Explorerja k Firefoxu.

Uporabniki z manj sistemskega spomina se pritožujejo, da Mozilla Firefox uporabi več spomina kakor ostali spletni brskalniki. Problem se pojavi, če uporabljate zahtevnejše funkcije, kot so številne orodne vrstice in filtri za blokiranje oglasov in brskanje z velikim številom zavihkov. Nekateri se pritožujejo tudi nad časom zaganjanja v primerjavi z ostalimi brskalniki (npr. Internet Explorer in Opera na Windowsu). Tudi ostali brskalniki, ki temeljijo na Mozillinem Gecku (npr: K-Meleon), se zaženejo bistveno hitreje. To težavo rešimo z uporabo odprtokodnega orodja FFPreloader.

Širjenje Firefoxa

Število uporabnikov

Firefox je najresnejši konkurent Microsoftovemu Internet Explorerju. Po svetu ima 15% vseh uporabnikov. Po raziskavah francoskega podjetja XiTi Monitor 16. julija 2006 ima Firefox med Evropejci 20% uporabnikov. Po deležu uporabnikov Firefoxa v Evropi smo Slovenci na prvem mestu.

Števec nalaganj

Delež Mozille Firefoxa skozi čas [14]
Graf nalaganj Firefoxa 1.x v milijonih

Z različico 1.0 so pri Firefoxu začeli šteti število nalaganj.

Število nalaganj Firefoxa 1.x od 9. novembra 2004
Datum Število dni Št. nalaganj v milijonih Sklici
10. november 2004 1 1 preko 1.000.000 nalaganj v enem dnevu
16. februar 2005 99 25 25.000.000 nalaganj
29. april 2005 171 50 Praznovanje 50.000.000 nalaganj Firefoxa
26. julij 2005 259 75 75 milijonov nalaganj
19. oktober 2005 344 100 100 milijonov nalaganj
3. marec 2006 479 150 150 milijonov in štetje
31. julij 2006 629 200 200 milijonov nalaganj

Opomba: Ta števec nalaganj vključuje le nalaganja z uradne spletne strani.[15]

Uvajanje v poslovnem svetu

Program je dobro poznan spletnim stranem in aplikacijam. Od različice 1.0 naprej veliko spletnih strani priporoča uporabo Firefoxa. Z 30. marcem 2005, Google svojim uporabnikom svetuje Firefox za hitrejše iskanje. Google, Inc. Firefox priporoča tudi za njegovo storitev Blogger. 18. maja 2005 je eBay v svojo storitev Picture Manager dodal podporo za Firefox. V novi različici Internet Explorerja Google ni več privzeti brskalnik, zato je Google izdelal štiri razširitve za Firefox.

Po članku CDNET-a, približno 30.000 IBMovih službenih računalnikov že uporablja Firefox. IBM si prizadeva, da bi Firefox postal privzeti brskalnik na vseh nijihovih računalnikih. V decembru 2005 je Dell v Veliki Britaniji začel na prodajne police prodajati računalnike z prednameščeno Mozillo Firefox.

Spletna brskalnika Netscape Browser 8 in Flock temeljita na Firefoxu.

Uvajanje v izobraževalnih ustanovah

Številne znane ameriške univerze imajo že nameščene Firefox na svojih računalnikih. Boston College med drugim priporoča vsem svojim študentom naj uporabljajo Firefox namesto Internet Explorerja, zaradi varnostnih lukenj v slednjem. Tudi v Sloveniji je Firefox vse bolj uveljavljen po šolah in drugih izobraževalnih ustanovah.

Prenosljive različice Mozille Firefox

Mozilla Firefox - Portable Edition (krajše Firefox Portable) je prenosljiva različica Mozille Firefox. Poganja se z USB ključa, iPoda, zunanjega trdega diska, CD-ja ...

Seznam prenosljivih različic Mozille Firefox:

Nagrade

Mozilla Firefox je bil nagrajen s številnimi nagradami različnih vplivnih organizacij:

  • zmagovalec Webware 100, april 2008[16]
  • zmagovalec Webware 100, junij 2007[17]
  • PC World 100 Best Products of 2007, maj 2007[18]
  • PC Magazine Editors' Choice, oktober 2006[19]
  • CNET Editors' Choice, oktober 2006[20]
  • PC World's 100 Best Products of 2006, julij 2006[21]
  • PC Magazine Technical Excellence Award, Software and Development Tools category, januar 2006[22]
  • PC Magazine Best of the Year Award, december 2005[23]
  • PC Pro Real World Award (Mozilla Foundation), december 2005[24]
  • CNET Editors' Choice, november 2005[25]
  • UK Usability Professionals' Association Award Best Software Application 2005, november 2005[26]
  • Macworld Editor's Choice with a 4.5 Mice Rating, november 2005[27]
  • Softpedia User’s Choice Award, september 2005[28]
  • TUX 2005 Readers' Choice Award, september 2005[29]
  • PC World Product of the Year, junij 2005[30]
  • Forbes Best of the Web, maj 2005[31]
  • PC Magazine Editor’s Choice Award, maj 2005[32]

Glej tudi

Zunanje povezave

Literatura

Sklici
  1. Prostovoljni razvijalci
  2. Registracija imena pri United States Patent and Trademark Office
  3. Hitrost brskalnikov
    Dodatki, ki porabijo veliko sistemskega pomnilnika
  4. Podpora operacijskim sistemom
  5. Vukicevic, Vladimir (2. junij 2006). »Gecko 1.9/Firefox 3 ("Gran Paradiso") Planning Meeting, Wednesday Jun 7, 11:00 am«. Google Groups: mozilla.dev.planning. Pridobljeno 17. septembra 2006.
  6. Reimer, Jeremy (2006-10-13). »Firefox accepting feature suggestions for version 3«. Arstechnica.com. Pridobljeno 2007-02-05. {{navedi splet}}: Preveri datumske vrednosti v: |date= (pomoč)
  7. 7,0 7,1 Mike Beltzner. »Firefox 3 Beta 1 now available for download«. Mozilla Developer News.
  8. Rooney, Paula (26. februar 2008). »Firefox 3 beta 4 code freeze tonight, beta 5 release looks likely«. ZDNet. Pridobljeno 29. februarja 2008.
  9. 9,0 9,1 »Firefox 3 for developers«. Mozilla Developer Center. 17. julij 2007. Pridobljeno 17. julija 2007.
  10. »Mozilla Cairo Vector Graphics«. mozillaZine. 24. april 2005. Pridobljeno 24. januarja 2007.
  11. »Gran Paradiso - System Requirements«. mozilla.org. Pridobljeno 11. septembra 2007.
  12. CNET staff (12. december 2006). »Firefox 3 (Gran Paradiso) Alpha 1«. ZDNet.co.uk. Pridobljeno 5. februarja 2007.
  13. Debian: Paketa' firefox' in 'thunderbird' uporabljata zaščitne znake brez dovoljenja
  14. Delež uporabe Firefoxa
  15. Število nalaganj Firefoxa - v obliki novice RSS
  16. »Webware 100 Award Winner Firefox«. Pridobljeno 25. aprila 2008.
  17. »Webware 100 Award Winner Firefox«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  18. »The 100 Best Products of 2007«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  19. »Firefox 2.0 Review«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  20. »Firefox 2 CNET Editor's Review«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  21. »The 100 Best Products of 2006«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  22. »Mozilla Firefox & Altiris SVS«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  23. »Best of the Year, Software: Home, Firefox«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  24. »PC Pro Awards 2005 - the winners«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  25. »Firefox 1.5, CNET editors' review«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  26. »First UK UPA Awards commend Firefox, Flickr, Google, Apple, John Lewis and BA«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  27. »Web browser roundup«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  28. »Firefox Receives Softpedia User's Choice Award«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  29. »UX 2005 Readers' Choice Award Winners Announced«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  30. »The 100 Best Products of 2005«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  31. »Best of the Web, BOW Directory, Look It Up, Web Browsers, Firefox«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
  32. »Firefox 1.0.3«. Pridobljeno 22. oktobra 2007.
Spletni viri
  • Mozilla Firefox. Angleška Wikipedija. [1]
  • The History of Mozilla Firefox: From Phoenix, to Firebird, to Firefox. Flexbeta. [2]
Knjige v angleščini

Predloga:Link FA Predloga:Link FA Predloga:Link FA Predloga:Link FA Predloga:Link FA Predloga:Link FA Predloga:Link FA