Bolonjski proces: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Robbot (pogovor | prispevki)
m robot Adding: pt, ru
KocjoBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: it
Vrstica 12: Vrstica 12:
[[en:Bologna process]]
[[en:Bologna process]]
[[fr:Processus de Bologne]]
[[fr:Processus de Bologne]]
[[it:Processo di Bologna]]
[[nl:Bachelor-masterstructuur]]
[[nl:Bachelor-masterstructuur]]
[[pt:Tratado de Bolonha]]
[[pt:Tratado de Bolonha]]

Redakcija: 13:31, 21. avgust 2005

Bolónjski procès je postopek usklajevanja visokošolskih študijskih procesov in harmonizacije akademskih nazivov v Evropi. Cilji Bolonjskega procesa so opredeljeni v Bolonjski deklaraciji, ki so jo leta 1999 v italijanskem mestu Bologna podpisali ministri za šolstvo 29 evropskih držav. Srečanju v Bologni so v naslednjih letih sledila srečanja na ministrski ravni v Pragi (2001), Berlinu (2003) in Bergnu (2005).

Pred podpisom Bolonjske deklaracije je bila leta 1988 na srečanju rektorjev univerz, posvečenem devetstoti obletnici ustanovitve Univerze v Bologni, izdana Magna Carta Universitatum. Leto pred Bolonjsko deklaracijo so ministri za šolstvo Francije, Nemčije, Italije in Združenega kraljestva leta 1998 v Parizu podpisali Sorbonsko deklaracijo, s katero so se zavezali uskladiti arhitekturo evropskega sistema visokega šolstva. Zategadelj se posebej v Franciji za proces uporablja izraz »sorbonsko/bolonjski proces«.

Svet Evrope in UNESCO sta skupaj izdala Lizbonsko konvencijo o priznavanju akademskih kvalifikacij kot delu tega procesa, kar je ratificirala večina držav podpisnic bolonjskega procesa.