Uporabniški pogovor:Miha sinkovec: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
brez povzetka urejanja
(Arabščina)
Brez povzetka urejanja
 
Po napisanem sodeč v debati o arabskih mestih zgleda, da od vseh prisotnih še najbolj obvladaš ta jezik in bi lahko marsikaj zanimivega dopisal (ali že kar copy/pastal iz omenjene debate) pod [[arabščina|arabščino]] oz. [[arabska abeceda|arabsko abecedo]], sploh tisto o sončnih črkah je zanimivo. Ali pa vsaj pogledal za morebitnimi ustrelejenimi kozli, ki so nastali pri prevajanju angl. članka. Aja, kako bi potem moral pisati [[Malula|Malulo]] (beseda je sicer aramejskega izvora), kjer je prvi 'a' očitno dolg? Na en: so še sledovi, da so se tudi lovili, na koncu pa pristali pri Ma`alouli in uporabili redko izvedbo apostrofa ali karkoli je že tisto za a-jem..... --[[Uporabnik:Heretik|Heretik]] 18:17, 17 avgust 2005 (CEST)
 
:Bom upošteval tvoj predlog in dopolnil že obstoječe članke. Glede Malule pa takole: apostrof se je tam znašel najbrž zato, ker se je pisec članka posvetoval z angleško verzijo (kar ni nič slabega) - apostrof pred a-jem je namreč pogost način zapisovanja enega od grlenih glasov (ki ga mnogi jeziki ne poznajo in NI vokal) in se ne nanaša na dolgi a. To rešitev uporabljam tudi sam, vendar je zanjo potrebno prepoznati arabske črke. Poleg tega se apostrof uporablja še za označevanje glasovne zapore ali ti. hemze, kar v transliteraciji privede še do enega problema, ker včasih ne veš, katero vlogo apostrof pri določeni besedi igra. Uporaba "redke izvedbe apostrofa" (`) za označevanje grlenih glasov je v bistvu zelo dobra rešitev. Tako ostane navaden apostrof (') za oznako hemze. Sprejmem!
 
:Če si pogledaš arabski zapis besede Malula, lahko najdeš črke za glasove "m" (mali zaobljeni trikotniček) , "`a" (čudna zankasta črkica), "l" (pokončna črta), dolgi "u" (podoben 9-ki), zopet "l" in ti. nemi ali ženski "h" (trikotna zastavica z dvema pikicama), ki se v imenovalcu ali če beseda stoji sama ne izgovori (zato nemi), označuje pa ženski spol besede (zato ženski). Moj predlog za pisanje bi bil sledeč: Ma`aluula. Bom magari kar popravil, če komu ne paše, naj pa spremeni nazaj.--[[Uporabnik:Miha sinkovec|mihec]] 19:09, 17 avgust 2005 (CEST)
89

urejanj

Navigacijski meni