Mihael Bakoš: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Vrstica 14: Vrstica 14:
* [[Seznam slovenskih pisateljev in pesnikov na Madžarskem]]
* [[Seznam slovenskih pisateljev in pesnikov na Madžarskem]]
* [[Šomodski Slovenci]]
* [[Šomodski Slovenci]]
* [[Štefan Küzmič]]
* [[Števan Küzmič]]
* [[Šalovci]]
* [[Šalovci]]
* [[Prekmurje]]
* [[Prekmurje]]

Redakcija: 09:15, 28. junij 2009

Miháo Bakoš (madžarsko Bakos Mihály) slovenski evangeličanski župnik, dekan, učitelj, pisatelj in prevajalec, * o. 1742, Šalovci; † 9. april 1803, Šurd, na Madžarskem.

Bakoš se je rodil evangeličanskem družinu v Šalovcih. Oče je bil Ferênc Bakoš, mati Eva Abraham. Šalovci v tistem času je spadal na Madžarskem. Njegovi šoli vse je neznani, prav tako kdaj je bil posvečen. Verjetno, da v Hodošu hodil v osnvono šolo.
Leta 1779 pastiroval v Šurdu, v Šomodski županiji. V Somogyu mnogo Slovencev preselili iz Prekmurja v 17.-18. stoletju. Šurd danes spada v Zalski županiji. Bakoševo prednik Števan Küzmič tudi prekmurski Slovenec. Znamenitni pisatelj prevel luteranski Štiri Evangelij na prekmurščino.
Bakoš l. 1780. prekepil prisego. Od leta 1784 do l. 1785 kmalu pastiroval v Križevcih potem nanovo prispel v Somogyu. Sočasno bil zalaski in šomodski dekan.

Bakoš oko l. 1791 je pisal eno prekmursko pesmerico, a naslov je „Krszcsánszke pesmene knige”. Drugo izdajo je preskrbel pisatelj Miháo Barla leta 1823, a tretjo Janoš Kardoš leta 1848.

Viri

  • Anton Trstenjak: Slovenci na Ogrskem, Narodopisna in književna črtica, OBJAVA ARHIVSKIH VIROV, Maribor 2006.

Glej tudi