Adis Abeba: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 18 zlogov ,  pred 13 leti
m
robot Dodajanje: arz:اديس ابابا; kozmetične spremembe
m (robot Dodajanje: ml:അഡിസ് അബെബ)
m (robot Dodajanje: arz:اديس ابابا; kozmetične spremembe)
Tradicionalno so se neguši in hatseji selili iz kraja v kraj glede na strateške in prehranjevalne razmere. Preden so preselili prestolnico, je živelo na Entotu 50.000 prebivalcev. Neugodno podnebje, pomanjkanje [[voda|vode]] in [[les]]a ter ravnega prostora za zidavo je postalo glavna ovira za nadaljnji razvoj mesta.
 
Mesto Adis Abeba je dobilo [[ime]] po cvetočih [[mimoza]]h na tem področju. Že od nekdaj so etiopski veljaki radi zahajali v Filvoho, [[toplice]] v bližini, okrog katerih se je oblikovalo mesto, na križišču severnih in južnih etiopskih [[pokrajina|pokrajin]] in prastarih [[karavanska pot|karavanskih poti]]. Mesto leži tudi dovolj visoko, da v njem ni [[tropska bolezen|tropskih bolezni]]. Z razvojem mesta je seveda prihajalo do pomanjkanja lesa. Košate ''zigbe'', ki so prej krasile [[gozd]]nato pokrajino so hitro porabili za [[gradnja|gradnjo]] in [[kurjava|kurjavo]]. Tako je bil Menelik II. prepričan da bo moral mesto zapustiti. Leta [[1900]] je 20.000 prostovoljcev v [[Adis Alem|Adis Alemu]]u (''Novi svet''), zahodno od Adis Abebe, gradilo novo palačo. Diplomati in plemstvo, ki so bili ustaljeni v Adis Abebi, niso zaupali hatseju, da se ne bi selil še v kak Adis. Čeprav je bilo Etiopcem v krvi da so menjali prestolnice po potrebah, se je Menelik II. vdal njihovemu nasprotovanju in je gradnjo ustavil. Poleg tega so na golem območju pogozdili avstralski [[evkalipt]] (''bahr zaf'' - prekomorsko drevo), ki se je dobro prijel. Zato bi lahko imenovali Adis Abebo tudi Evkaliptovo mesto.
 
Mesto so med [[druga italijansko-abesinska vojna|2. italijansko-abesinsko vojno]] v letih [[1936]] in [[1939]] zasedle italijanske zasedbene sile in nad prebivalstvom izvajale krvave represalije. [[5. april]]a [[1941]] so Adis Abebo osvobodile enote [[Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske|Združenega kraljestva]] in etiopskih partizanskih sil. Natanko naslednji mesec se je zadnji etiopski neguš negasti vrnil na prestol za 33 let.
[[an:Addis Abeba]]
[[ar:أديس أبابا]]
[[arz:اديس ابابا]]
[[bat-smg:Adis Abeba]]
[[bg:Адис Абеба]]
93.966

urejanj

Navigacijski meni