Utilitarizem: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
m robot Dodajanje: am, ar, bg, ca, cs, da, de, el, eo, es, et, fa, fi, fr, he, hr, hu, is, it, ja, ko, lt, mk, ms, nl, no, pl, pt, ro, ru, simple, sk, sr, sv, ta, tr, uk, zh; kozmetične spremembe
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Utilitarízem (filozofija)''' je ''filozofski nazor'', po katerem je osnova in merilo človekovega delovanja in moralnega vrednotenja korist. Utilitarizem [[razsvetljenstvo|razsvetljencev]]; utilitarizem in [[hedonizem]].
'''Utilitarízem (filozofija)''' je ''filozofski nazor'', po katerem je osnova in merilo človekovega delovanja in moralnega vrednotenja korist. Utilitarizem [[razsvetljenstvo|razsvetljencev]]; utilitarizem in [[hedonizem]].


Utilitarizem kot etično teorijo je razvil [[Jeremy Bentham|Jeremy Bentham]]. Velik zagovornik utilitarizma je bil tudi njegov učenec [[John Stuart Mill|John Stuart Mill]], čeprav se je njegov koncept tega filozofskega nazora zelo razlikoval od Benthamovega. Utilitarizem slednjega je bil egoistično naravnan, medtem ko je bil Millov utilitarizem predvsem [[altruizem|altruističen]] v svoji osnovi.
Utilitarizem kot etično teorijo je razvil [[Jeremy Bentham]]. Velik zagovornik utilitarizma je bil tudi njegov učenec [[John Stuart Mill]], čeprav se je njegov koncept tega filozofskega nazora zelo razlikoval od Benthamovega. Utilitarizem slednjega je bil egoistično naravnan, medtem ko je bil Millov utilitarizem predvsem [[altruizem|altruističen]] v svoji osnovi.


{{philo-stub}}
{{philo-stub}}

[[Kategorija:Filozofija]]
[[Kategorija:Filozofija]]

[[am:ጥቅማዊነት]]
[[ar:نفعية]]
[[bg:Утилитаризъм]]
[[ca:Utilitarisme]]
[[cs:Utilitarismus]]
[[da:Utilitarisme]]
[[de:Utilitarismus]]
[[el:Ωφελιμισμός]]
[[en:Utilitarianism]]
[[en:Utilitarianism]]
[[eo:Utilismo]]
[[es:Utilitarismo]]
[[et:Utilitarism]]
[[fa:فایده‌گرایی]]
[[fi:Utilitarismi]]
[[fr:Utilitarisme]]
[[he:תועלתנות]]
[[hr:Utilitarizam]]
[[hu:Haszonelvűség]]
[[is:Nytjastefna]]
[[it:Utilitarismo]]
[[ja:功利主義]]
[[ko:공리주의 (철학)]]
[[lt:Utilitarizmas]]
[[mk:Утилитаризам]]
[[ms:Utilitarianisme]]
[[nl:Utilitarisme]]
[[no:Utilitarismen]]
[[pl:Utylitaryzm]]
[[pt:Utilitarismo]]
[[ro:Utilitarism]]
[[ru:Утилитаризм]]
[[simple:Utilitarianism]]
[[sk:Utilitarizmus]]
[[sr:Утилитаризам]]
[[sv:Utilitarism]]
[[ta:பயனெறிமுறைக் கோட்பாடு]]
[[tr:Faydacılık]]
[[uk:Утилітаризм]]
[[zh:功利主义]]

Redakcija: 17:41, 25. maj 2009

Utilitarízem (filozofija) je filozofski nazor, po katerem je osnova in merilo človekovega delovanja in moralnega vrednotenja korist. Utilitarizem razsvetljencev; utilitarizem in hedonizem.

Utilitarizem kot etično teorijo je razvil Jeremy Bentham. Velik zagovornik utilitarizma je bil tudi njegov učenec John Stuart Mill, čeprav se je njegov koncept tega filozofskega nazora zelo razlikoval od Benthamovega. Utilitarizem slednjega je bil egoistično naravnan, medtem ko je bil Millov utilitarizem predvsem altruističen v svoji osnovi.