Ivo Boscarol: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 45 zlogov ,  pred 12 leti
m
brez povzetka urejanja
m ({{slog}})
m
{{slog|[[WP:BIO]]}}
'''Ivo Boscarol''', * [[1956]], [[Postojna]], gospodarstvenik, samostojni podjetnik, letalec, športni pilot. Je šestkratni državni prvak v letenju z ultralahkimi letali, dvakratni športnik leta ULN (ultra lahke naprave) pri Letalski zvezi Slovenije (LZS), nosilec dveh državnih hitrostnih rekordov, prvi državni prvak v letenju z motornim zmajem ter organizator številnih letalskih srečanj in tekmovanj.
 
Živi v Ajdovščini. Že v srednji šoli se je ljubiteljsko ukvarjal s fotografijo, z letalskim modelarstvom in s politiko. Med študijem je bil umetniški fotograf, večletni uradni fotograf Šentjakobskega gledališča v Ljubljani, glasbeni novinar in menedžer glasbenih skupin.
Ukvarjal se je s tiskarstvom. Bil je prvi, ki je v Jugoslavijo prinesel priponko (angl. badge). Takrat se je začel kot jadralni pilot aktivno ukvarjati z letalstvom, leta [[1987.]] pa je sledilo letenje z motornim zmajem. Že naslednje leto je postal učitelj tega letenja in organizator prvega državnega prvenstva [[ultra lahko letalo|UL]] v [[Ajdovščina|Ajdovščini]] ([[1991]]). Leta 1987 je ustanovil prvo zasebno tovarno letal v takratni Jugoslaviji in, danes iz podjetje [[Pipistrel|Pipistel d.o.o.]] prihajajo najboljša ultra lahka letala na svetu.
Boscarol je za svoje delo dobil več nagrad, med drugimi najvišje priznanje mednarodne letalske zveze FAI Diploma Paul Tissandier za prispevek k razvoju letalstva 2004 ter priznanji slovenski podjetnik 2003 in GZS gospodarstvenik Slovenije 2004, najvišje priznanje pa mu je podelila tudi domača občina, in sicer petomajsko priznanje občine [[Ajdovščina]] 2003. Pipistrelovo letalo je zmagalo na natečaju [[Nasa|Nase]] za osebno letalo prihodnosti 2007 (denarni del nagrade 160.000 dolarjev).
 
== Nagrade ==
 
Ivo Boscarol je za svoje delo dobil več nagrad, med drugimi najvišje priznanje mednarodne letalske zveze FAI Diploma Paul Tissandier za prispevek k razvoju letalstva 2004 ter priznanji slovenski podjetnik 2003 in GZS gospodarstvenik Slovenije 2004, najvišje priznanje pa mu je podelila tudi domača občina, in sicer petomajsko priznanje občine [[Ajdovščina]] 2003. Pipistrelovo letalo je zmagalo na natečaju [[Nasa|Nase]] za osebno letalo prihodnosti 2007 (denarni del nagrade 160.000 dolarjev).
 
== Politika ==
 
Od leta 2004 Boscarol tudi aktivno sodeluje pri izboljšanju razmer za podjetništvo v Sloveniji kot član strateškega sveta za gospodarski razvoj slovenske vlade, od leta 2005 dalje pa kot član odbora za reforme, podskupine za davčno reformo, član sveta za gospodarstvu prijazno javno upravo slovenske vlade ter član odbora za reforme, podskupine za spodbujanje konkurence in konkurenčnosti 2005.
 
 
== Glej tudi ==
 
* [[Pipistrel|Pipistrel d.o.o.]][[Naslov povezave]]
51.089

urejanj

Navigacijski meni