Rakovice: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Zanko5 (pogovor | prispevki)
Nova stran: SESTAVA TELESA Njihovo oprsje je širše kot je dolgo, zato hodijo postrani. Njihov zadek je zelo zmanjšan in zadkove nožice so prisotne le pri najprimitivnejših vrstah. Izjema …
(ni razlike)

Redakcija: 14:18, 21. maj 2009

SESTAVA TELESA



Njihovo oprsje je širše kot je dolgo, zato hodijo postrani. Njihov zadek je zelo zmanjšan in zadkove nožice so prisotne le pri najprimitivnejših vrstah. Izjema so samice, kjer te nožice sodelujejo pri valjenju jajčec. Oklep je črnkasto zelene barve klešče pa so na koncu svetlejše. Oklep se deli na jasno ločene dele:na prednjem so 3 trikotni zobje in pecljate oči. 













ŽIVLJENJSKI PROSTOR


Življenjski prostor rakovice je morje in kopno. V morju živi predvsem na morskem dnu. Na kopnem pa se zadržuje ob vodi ter ob skalah. Rakovica dobro prenaša onesnaženo vodo, zato živi tudi v pristaniščih.








UVRSTITEV V SISTEM

Rakovice uvrščamo med deseteronožce, ker imajo pet parov nog hodilk. DEBLO: ARTHROPODA - ČLENONOŽCI PODDEBLO: CRUSTACEA - RAKI RAZRED: MALACOSTRACA - VIŠJI RAKI RED: DECAPODA - DESETERONOŽCI DRUŽINA: BRACHYURA - RAKOVICE





                                      PREHRANJEVANJE:

Rakovice se prehranjujejo z drobnimi enoceličnimi, planktonskimi algami t.i.

                »krili«, prehranjujejo se pa tudi z majhnimi ribami in rakci.



DIHANJE: Ker rakovice živijo na kopnem in v vodi dihajo skozi škrge.




OBNAŠANJE

Rakovica je zelo bojevita, zato včasih napade povsem brez razloga šibkejše, ki jih preseneti med levitvijo. Ob najmanjši nevarnosti se skrije v oklep in nato napade. Velikokrat se dvobojuje, med dvobojom pa drži klešče ves čas odprte in dvignjene.


RAZMNOŽEVANJE:


Rakovica ima zunanjo oploditev. Semenca samci s preoblikovanim prvim parom zadkovih nožic bodisi odložijo na prsni del samičinega oklepa, bodisi imajo le-te posebno strukturo za prevzem (spermateko) na tistem mestu. Parijo se kmalu po levitvi samic; spola se najdeta s pomočjo feromonov, pred samim parjenjem pa je pogost tudi ritual dvorjenja, ki lahko vključuje vidne (značilno mahanje s tipalnicami in kleščami, premikanje telesa ipd.) in zvočne signale (npr. praskanje ali potrkovanje po podlagi). Kmalu po parjenju samice izležejo jajčeca, ki se takrat tudi oplodijo.






ZANIMIVOSTI:

-Rakovica je tudi kraj na Hrvaški. Iz tega kraja izvira veriga hotelov »Rakovica«.

- Pri navadni rakovici ločimo samico od samca po zadku; pri samici je širok, saj je prilagojen za nošnjo jajčec, medtem ko je pri samcu ozek in trikoten.

- Rakovica je tudi ime traktorja.

Kot sem že omenil je zelo bojevita, zato če je potrebno si sama odstrani nogo, tako, da jo odtrga pri sklepu. Pri naslednji levitvi noga zopet zraste



-