Sorbona: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m robot Dodajanje: tr:Collège de Sorbonne
m dp/restub
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Sorbonne''' (''La Sorbonne'', [[slovenščina|slovenjeno]]: Sorbona) je ime povezano z zgodovinsko univerzo v [[Pariz]]u, v [[Francija|Franciji]]. Izmed trinajstih univerzitetnih institucij, ki se lahko štejejo kot naslednice zgodovinske pariške univerze imajo oznako Sorbonne v imenu tri: [[Univerza v Pariz]]u I: Panthéon-Sorbonne, Univerza v Parizu III: Sorbonne Nouvelle, in Univerza v Parizu IV: Paris-Sorbonne.
'''Sorbonne''' (''La Sorbonne'', [[slovenščina|slovenjeno]] Sorbona) je ime povezano z zgodovinsko univerzo v [[Pariz]]u, v [[Francija|Franciji]]. Izmed trinajstih univerzitetnih ustanov, ki se lahko štejejo kot naslednice zgodovinske pariške univerze imajo oznako Sorbonne v imenu tri: [[Univerza v Pariz]]u I: Panthéon-Sorbonne, Univerza v Parizu III: Sorbonne Nouvelle, in Univerza v Parizu IV: Paris-Sorbonne.


Ime izvira iz naziva šole ''Collège de Sorbonne'', ki jo je leta [[1257]] ustanovil Robert de Sorbon in je bila ena izmed prvih pomembnih šol srednejveške Univerze v Parizu. Sicer so bile nekatere šole ustanovljene že v poznem [[12. stoletje|12. stoletju]]. Ime Sorbonna je v mnogih stoletjih označevalo različne šole, med drugim tudi pariško fakulteto za teologijo in celotno pariško univerzo.
Ime izvira iz naziva šole ''Collège de Sorbonne'', ki jo je leta [[1257]] ustanovil Robert de Sorbon, in je bila ena izmed prvih pomembnih šol srednejveške Univerze v Parizu. Sicer so bile nekatere šole ustanovljene že v poznem [[12. stoletje|12. stoletju]]. Ime Sorbonna je v mnogih stoletjih označevalo različne šole, med drugim tudi pariško fakulteto za teologijo in celotno pariško univerzo.


V Sloveniji je ime šaljivo uporabljeno za [[Fakulteta za organizacijske vede v Kranju|Fakulteto za organizacijske vede v Kranju]] (v sklopu [[Univerza v Mariboru|mariborske Univerze]]), kot »Kranjska Sorbona«.
V Sloveniji je ime šaljivo uporabljeno za [[Fakulteta za organizacijske vede v Kranju|Fakulteto za organizacijske vede v Kranju]] (v sklopu [[Univerza v Mariboru|mariborske Univerze]]), kot »Kranjska Sorbona«.


{{stub}}
{{edu-stub}}


[[Kategorija:Univerze v Franciji]]
[[Kategorija:Univerze v Franciji]]

Redakcija: 20:44, 19. maj 2009

Sorbonne (La Sorbonne, slovenjeno Sorbona) je ime povezano z zgodovinsko univerzo v Parizu, v Franciji. Izmed trinajstih univerzitetnih ustanov, ki se lahko štejejo kot naslednice zgodovinske pariške univerze imajo oznako Sorbonne v imenu tri: Univerza v Parizu I: Panthéon-Sorbonne, Univerza v Parizu III: Sorbonne Nouvelle, in Univerza v Parizu IV: Paris-Sorbonne.

Ime izvira iz naziva šole Collège de Sorbonne, ki jo je leta 1257 ustanovil Robert de Sorbon, in je bila ena izmed prvih pomembnih šol srednejveške Univerze v Parizu. Sicer so bile nekatere šole ustanovljene že v poznem 12. stoletju. Ime Sorbonna je v mnogih stoletjih označevalo različne šole, med drugim tudi pariško fakulteto za teologijo in celotno pariško univerzo.

V Sloveniji je ime šaljivo uporabljeno za Fakulteto za organizacijske vede v Kranju (v sklopu mariborske Univerze), kot »Kranjska Sorbona«.