Bičkarji ovratničarji: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m - prestavitev Bičkar ovratničar na Bičkarji ovratničarji: naslov članka o skupini živih bitij po dogovoru v množini
m +p
Vrstica 10: Vrstica 10:
| classis = '''Choanoflagellatea'''
| classis = '''Choanoflagellatea'''
}}
}}

'''Bičkarji ovratničarji''' ([[znanstveno ime]] '''''Choanoflagellata''''') so [[živalski bičkarji]] (''Zooflagellata''), ki živijo posamič ali v kolonijah. Zanje je značilno, da imajo okrog bička ovratnik iz mikrovilov (številni vzporedni celični izrastki). Nanj se lepijo drobni organski delci in [[mikroorganizem|mikroorganizmi]], s katerimi se ovratničarji hranijo. Bičkarji ovratničarji delajo z bičkom vodni tok, da prinaša žrtve na ovratnik.
'''Bičkarji ovratničarji''' ([[znanstveno ime]] '''''Choanoflagellata''''') so [[živalski bičkarji]] (''Zooflagellata''), ki živijo posamič ali v kolonijah. Zanje je značilno, da imajo okrog bička ovratnik iz mikrovilov (številni vzporedni celični izrastki). Nanj se lepijo drobni organski delci in [[mikroorganizem|mikroorganizmi]], s katerimi se ovratničarji hranijo. Bičkarji ovratničarji delajo z bičkom [[vodni tok]], da prinaša žrtve na ovratnik.


V davni geološki preteklosti naj bi se iz kolonijskih ovratničarjev razvile [[spužve]].
V davni geološki preteklosti naj bi se iz kolonijskih ovratničarjev razvile [[spužve]].

Redakcija: 17:25, 25. april 2009

Bičkar ovratničar


Znanstvena klasifikacija
Domena: Eukaryota (evkarionti)
(nerangirano) Opisthokonta
Deblo: Choanozoa
Razred: Choanoflagellatea

Bičkarji ovratničarji (znanstveno ime Choanoflagellata) so živalski bičkarji (Zooflagellata), ki živijo posamič ali v kolonijah. Zanje je značilno, da imajo okrog bička ovratnik iz mikrovilov (številni vzporedni celični izrastki). Nanj se lepijo drobni organski delci in mikroorganizmi, s katerimi se ovratničarji hranijo. Bičkarji ovratničarji delajo z bičkom vodni tok, da prinaša žrtve na ovratnik.

V davni geološki preteklosti naj bi se iz kolonijskih ovratničarjev razvile spužve.