Maxim (mitraljez): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
KocjoBot (pogovor | prispevki)
m + predloga
Vrstica 28: Vrstica 28:
[[sk:Hiram Stevens Maxim]]
[[sk:Hiram Stevens Maxim]]
[[sv:Hiram Maxim]]
[[sv:Hiram Maxim]]
[[uk:Хайрам Стівенс Максим]]
[[zh:海勒姆·马克沁]]
[[zh:海勒姆·马克沁]]

Redakcija: 14:51, 18. april 2009

Mitraljez Maxim je bil prvi pravi mitraljez.

Maximov mitraljez na amriški ladji, 1898

Razvil ga je Američan Hiram Maxim in ga leta 1885 prvič predstavil britanskim oboroženim silam. Kot prvi je izkoristil povratni sunek naboja za vstavljanje naslednjega naboja v cev. Imel je kadenco približno 500 nabojev na minuto, kar je tedaj ustrezalo ognjeni moči 100 - 200 pušk, odvisno od izvedbe puške in izurjenosti vojakov. Imel je vodno hlajenje. Čepav so generali sprva podcenjevali učinkovitost mitraljeza, je imelo v dveh desetletjih po prvi predstavitvi že preko 20 držav ta mitraljez (oz. njegove izvedbe) med oborožitvijo svojih oboroženih sil.

Prvi so ga uvedli oborožene sile Združenega kraljestva leta 1889. Mitraljez Maxim so prvič uporabile v boju britanske kolonialne čete v Matabele vojni (1893 - 1894) v Rodeziji (Afrika). Tedaj je 50 vojakov z štirimi mitraljezi Maxim premagalo 5.000 Matabele vojščakov.

Na podlagi tega mitraljeza so bili razviti različni mitraljezi, na primer: nemški Maschinengewehr 08/15, ruski Pulemjot Maxima (Maxim PM1910), francoski Hotchkinss in kasnejši britanski Vickers (leta 1912 je zamenjal mitraljez Maxim).

Oborožene sile nekaterih manjših in manj razvitih držav so ga (originalnega ali razne izvedbe) uporabljale še med 1. svetovno vojno.