Šmarjetna gora: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
 
Matijap (pogovor | prispevki)
wiki
Vrstica 1: Vrstica 1:
Šmarjetna gora (višina 646 m) je hrib nad Kranjom. Z vrha je lep pogled na okolico.Od tu je lep razgled na Julijce, Karavanke in Kamniške ali Savinjske alpe.Iz Stražišča pri Kranju je le slaba ura hoje na vrh. Dostop pa je možen tudi z osebnim vozilom po asfaltirani cesti. Na vrhu je hotel, prostor pa je tudi priljubljena točka za razne prireditve.
'''Šmarjetna gora''' je [[hrib]] nad [[Kranj]]em z [[nadmorska višina|nadmorsko višino]] 646 [[meter|m]]. Je priljubljena razgledna točka, saj se iz njenega vrha odpira pogled na [[Julijske Alpe|Julijce]], [[Karavanke]] ter [[Kamniško-Savinjske Alpe]]. Iz [[Stražišče pri Kranju|Stražišča pri Kranju]] pot do vrha peš traja slabo uro, vendar je na hrib speljana tudi [[asfalt]]irana [[cesta]], ki omogoča dostop z [[motor]]nimi [[vozilo|vozili]]. Na vrhu stoji [[hotel]] Bellevue, prostor pa je tudi priljubljena točka za razne prireditve.

Cerkvica sv. Marjete je bila postavljena v začetku 14. stoletja. Do leta 1989 je bila v ruševinah, nakar je bila lepo obnovljena.
Cerkvica [[sv. Marjeta|sv. Marjete]], ki prav tako stoji na vrhu, je bila zgrajena v začetku [[14. stoletje|14. stoletja]]. Njene ruševine so obnovili po letu [[1989]].

==Zunanje povezave==
* http://www.burger.si/Kranj/SLOSmarjetnaGora.htm

[[Category:Kranj]]
[[Category:Hribi]]

Redakcija: 16:06, 22. julij 2005

Šmarjetna gora je hrib nad Kranjem z nadmorsko višino 646 m. Je priljubljena razgledna točka, saj se iz njenega vrha odpira pogled na Julijce, Karavanke ter Kamniško-Savinjske Alpe. Iz Stražišča pri Kranju pot do vrha peš traja slabo uro, vendar je na hrib speljana tudi asfaltirana cesta, ki omogoča dostop z motornimi vozili. Na vrhu stoji hotel Bellevue, prostor pa je tudi priljubljena točka za razne prireditve.

Cerkvica sv. Marjete, ki prav tako stoji na vrhu, je bila zgrajena v začetku 14. stoletja. Njene ruševine so obnovili po letu 1989.

Zunanje povezave