Brod: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 13.956 zlogov ,  pred 12 leti
m
vrnitev sprememb uporabnika »193.2.219.104« (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika »MelancholieBot«
m (vrnitev sprememb uporabnika »193.2.219.104« (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika »MelancholieBot«)
{{drugipomeni}}
Svoboda na vodi
Jet-ski je posrečena kombinacija med smučmi in vodnim motorjem, nekoliko nenavadno oblikovanim čolnom, mestnim skuterjem za morske valove, gliserjem in orodjem za neverjetne vozniške vragolije! VELJKO JUKIČ, foto: Željko Jeličič, Veljko Jukič, ATV in proizvajalci
 
[[Slika:Gee's Bed cable ferry 1939.jpg|thumb|Preprost brod, [[Alabama]], 1939]]
[[Slika:Cable Ferry.jpg|right|thumb|Samopostrežni brod na [[Norveška|Norveškem]]]]
 
'''Bród''' je [[plovilo]] namenjeno prečenju [[reka|rek]] ali drugih voda. Včasih so izraz brod uporabljali za [[ladja|ladje]], vendar je danes ta izraz [[arhaizem]].
Jet-ski ni le popolnoma priročno in zabavno vodno transportno sredstvo, najsi gre za slane ali sladke vode, ki v spretnih rokah omogoča prijetno turistično ali izletniško vožnjo na vodi, pač pa omogoča tudi vrhunske športne dosežke in celo neverjetne akrobacije! DEFINICIJA Vodne sanke – ali skuterji – ali motorne smuči – ali mini-čolni – ali jet-skiji – kakorkoli nam jih je ljubo poimenovati, so v svoji osnovi zasnovani na turbinskem pogonu. Na prednjem delu “okrova” ta mini-čoln zajema vodo, pri prehodu skozi turbino pa ustvarja močan vodni curek, ki poganja plovilo naprej. Na zgodnjem delu okrova voznik sedi okobal, obstajajo pa plovila, ki imajo 2-4 sedež e. Voznik preko krmila upravlja gibljivo zadnjo šobo, s tem pa usmerja vodni curek in smer plovila. Hkrati voznik upravlja jet-ski tudi z vzvodom za plin, ki ga upravlja z desnim palcem in tako hkrati določa smer in moč curka, s tem pa tudi silovitost zavijanja! Ravno s tema dvema spretnostima vozniki na valovih pri hitri, vijugavi vožnji počnejo neverjetne vragolije. K temu dodajo še nagibanje telesa, kar je v celoti nekoliko podobno vožnji z motorjem. Drsenje vodnih smuči, motorni pogon in izredna manevrirnost dajejo temu užitku poseben mik!
 
Brod je največkrat privezan na [[jeklo|jekleni]] kabel (prej včasih tudi na [[veriga|verigo]]), napeto med bregovoma, da ga rečni tok ne odnese med prečenjem. Brod lahko pri prečenju poganja rečni tok, katerega silo preusmerimo z [[veslo]]m, ali pa je pogon urejen s posebno vlečno vrvjo in z motornim ali ročnim pogonom.
ZABAVA ALI TEKMOVANJE?!
==Znani brodi==
* Brod čez [[Mura|Muro]] pri [[Hotiza|Hotizi]] (sliki: [http://www.zurnal24.si/export/sites/z24/_data/images/noimg/brodMura-dolga.jpg_138096144.jpg] [http://www.ejournal.fi/osm/media/e)%20Slovenia/Brod-danes.JPG]) (danes je tam [[most]])
 
{{tech-stub}}
Ko gre za zabavo ali vožnjo na vodi, so okusi ljubiteljev morja karseda različni. Ljubiteljstvo do jet-skija je eno med najbolj posebnimi. Veliki vodni skuterji so že bolj podobni pravim čolnom, saj imajo tri ali celo štiri sedeže, pa motor s 1100-1200 kubiki, na tržišče pa so prišli tudi močnejši s 1400 ali celo 1500 kubiki in s štiritaknimi motorji. Praviloma sicer vse jet-skije poganjajo dvotaktni motorji, ki imajo 2 ali 3 valje in delovno prostornino motorja med 700-1000 kubiki in imajo ravno zaradi svoje dvotaktne zasnove zelo veliko uporabno moč: od 70-120 KM (51-106 kW), najmočnejši med njimi pa imajo tudi do 155 KM (115 kW)!
[[Kategorija:Vodna plovila]]
 
[[ar:مخاضة]]
EKSPLOZIVNOST IN UŽITEK!
[[bg:Брод]]
 
[[ca:Gual]]
Jet-ski je ne glede na izvedbo pravzaprav zelo lahek in izredno okreten čoln, ki je naravnost nabit z eksplozivno močjo! Siloviti pospeški so vgrajeni serijsko, za kakršen koli podoben užitek pri razvijanju moči in pospeševanju s klasičnim čolnom bi potrebovali vsaj 10x večjo investicijo. Jet-ski nudi vozniku neverjetno doživet stik z naravo, najsi gre za brzenje po mirni vodi, preskakovanje valov, vijuganje med galebi (ali bojami) ali enostavno za umirjeno užitkarsko vožnjo, kjer nam veter piha v lase in nas sredi največje vročine prav prijetno hladi. Vsekakor pa je – ne le zaradi razpoložljive moči – pri vožnji vodnega skuterja potreben vsaj jopič in pri daljši vožnji (ali hladnem vremenu) neoprenska zaščitna oprema, predvsem pa odgovoren pristop in popolna prisebnost – kot pri vseh dejavnostih na vodi. Seveda pa potrebujete za vožnjo motornih vodnih smuči tudi urejene dokumente: registrirano plovilo in vozniško dovoljenje za vožnjo motornega čolna.
[[cs:Říční brod]]
 
[[cy:Rhyd]]
STOJEČI IN SEDEČI MODELI JET-SKIJEV
[[da:Vadested]]
 
[[de:Furt]]
Jet-ski je zasnovan tako, da ima v osrednjem delu vgrajen motor, ki preko kardanske gredi poganja turbino v zadnjem delu plovila. Po položaju voznika ločimo stoječe in sedeče skuterje. Stoječi so manjši in krajši, voznik pa s svojim telesom tvori tretjo stranico v trikotniku in krmari te vodne sanke s krmilom, ki je vpeto v gibljivo konzolo, hkrati pa z nagibanjem telesa zelo izrazito – močno podobno nagibanju motorja – prispeva k usmerjanju in določanju smeri vožnje. Na začetku zahteva vožnja stoječega vodnega skuterja veliko vaje in postopnega učenja skrivnosti vožnje, saj predstavlja prav to največje mojstrstvo tako med hitrostnimi tekmovalci kot med akrobati ali nedeljskimi ljubitelji. Vsak proizvajalec ima v svoji ponudbi le po en model takšnega – stoječega – jet-skija, zato veliko bolj pestro ponudbo sedeč ih plovil, ki jim v angleški stroki rečejo “runabout”. Sedeči skuterji so neprimerno bolj enostavni za vožnjo, saj lahko na njih sproščeno sedimo, za upravljanje pa je dovolj že normalen položaj telesa in nekoliko spretnosti s krmilom in plinom. Pri stoječem vodnem skuterju se nam vsak napačen gib lahko sprevrže v padec, le-ti pa so, na srečo, v vodi manj nevarni in predvsem manj boleči kot podobne napake denimo pri vožnji cestnega motorja ali skuterja.
[[en:Ford (crossing)]]
 
[[eo:Vadejo]]
ADMIRALSKA LADJA S 155 KM!
[[es:Vado]]
 
[[fi:Kahluupaikka]]
Stoječi skuterji so praviloma dvovaljni dvotaktniki s prostornino 700-750 kubikov in okoli 70 KM (52 kW) v serijski izvedbi, po velikosti in teži so tudi precej skromnejši. Sedeč i skuterji so že pravi čolni, saj imajo veliko večje plovilo, vsaj dva sedeža, pa tudi motorji imajo večje zmogljivosti. Prostornina trivaljnih motorjev praviloma obsega 900–1200 kubikov, razvijejo pa tudi do 155 KM (114 kW) in dosegajo prav neverjetne hitrosti. V zadnjem času pa so postale zelo popularne zelo velike sanke, ki imajo tudi tri ali celo štiri sedeže, motorji pa dosegajo celo 1500 kubičnih centimetrov prostornine. Praviloma so vsi motorji, ki poganjajo vodne skuterje, dvotaktni, kar jim da veliko specifič no moč, nezahtevnost in enostavnost za vzdrževanje, po drugi strani pa so kar precej požrešni. Na tržišču sta dva proizvajalca kot posebno prednost predstavila tudi svoja štiritaktna motorja, ki predstavljata vrhunec ponudbe za njuno admiralsko ladjo. Praviloma gre za marinizirano izvedbo motorjev, ki jih tako ali drugače že poznamo z drugih področij uporabe – denimo iz konstrukcije cestnih motociklov ali sorodnih agregatov. Seveda so po konstrukciji podobni motorji za uporabo na vodi popolnoma predelani in prilagojeni drugačnim pogojem uporabe, predvsem vplinjači so takšne konstrukcije, da lahko delujejo po vsemi koti uporabe, pa tudi hlajenje je izpeljano z dvokrož nim zaprto-odprtim sistemom. Boljše vodne sanke – ali skuterji – ali motorne smuči – ali mini-čolni – ali jet-skiji – kakorkoli nam jih je ljubo poimenovati imajo že tudi čedalje bogatejšo opremo, kontrolno ploščo in veliko več kontrolnih instrumentov ali lučk, zato pa dajejo vpogled v delovanje tega atraktivnega in dinamičnega plovila.
[[fr:Gué]]
 
[[gd:Fadhail]]
KAWASAKI IN DKS
[[he:מעברה (נקודת חצייה)]]
 
[[hu:Rév]]
Ko gre za izdelavo jet-skijev, imamo na svetovnem tržišču štiri poglavitne ponudnike, trije med njimi pa so zastopani tudi na našem tržišču. Med najbolj popularnimi je Kawasaki, ki ima v svoji ponudbi 6 različnih turbinskih plovil, enega športno-tekmovalnega stoječ ega – model 750Sxi Pro – ter petero sedeč ih modelov z motorji od 100–145 KM (74–107 kW). Medtem ko je stoječi jet-ski 750 SXI lažji (155 kg) in krajši (221 cm), pa so večja plovila, na katerih voznik in do dva sopotnika lahko sedijo, težka okoli 300 kg in merijo okoli 3 m v dolžino. Športna verzija – stoječi model 750 Sxi – stane pri slovenskem zastopniku DKS iz Maribora protivrednost 7.544 evrov (vse navedene cene v tem članku vključujejo DDV), cena večjih modelov pa se giblje od 9.927–12.138 evrov za najmočnejši model – 1200 STX-R. Med petimi modeli si lahko izberemo lastnosti, velikost in moč, ki nam najbolj ustreza, vsi skuterji pa so odeti v značilne zelene barve, kakršne poznamo iz popularnih Kawasakijevih cestnih motorjev. Pri Kawasakiju so zelo ponosni na to, da imajo v svojem taboru tudi svetovnega prvaka v razredu “runabout”, Avstralca škotskega rodu, ki živi v Kaliforniji Crisa MacClugaga!
[[is:Vað]]
 
[[it:Guado]]
YAMAHA IN DELTA TEAM
[[ja:洗い越し]]
 
[[lt:Brasta]]
Ob Kawasakiju, ki je vedno slovel po svoji športnosti tako med motociklisti kot med vozniki turbinskih vodnih sani, je med vodilnimi ponudniki na tem področju tudi drugi proizvajalec cestnih motorjev – Yamaha. Ni nenavadno, da so se proizvajalci, ki so si ustvarili strokovno znanje na najbolj izpostavljenem področju konstrukcije motorjev za motocikliste, podali tudi na druga področja, med njimi pa je med najbolj atraktivnimi prav vodna panoga, pa naj gre za izvenkrvne motorje ali za konstrukcijo celotnih vodnih skuterjev. Yamaha ima v svojem prodajnem programu na slovenskem tržišču, kjer jih zastopa Delta team iz Krškega, osem različnih modelov: enega športno-tekmovalnega – stoječ i model SJ-700 (le-ta zmore 74 KM/53,6 kW, tehta 132 kg in stane 6569 evrov), šest modelov sedečih vodnih motornih sank z 2ali trovaljnimi motorji in močjo od 80 KM/58,8 kW do 155 KM/114 kW, najlažji med njimi tehta 245 kg, najtežji pa 372 kg. Cene za sedeče modele se prično pri 9.621 evrih, dražji model pa stane celo 12.550 evrov. Yamaha je svojo ponudbo dopolnila tudi z najnovejšim vrhunskim modelom FX140, ki ima vgrajen štiritaktnik-štirivaljni motor s po petimi ventili na valj, kakršnega poznamo zelo dobro iz cestnih športnih motorjev. Ta hip najsodobnejši motor z oznako MR-1 je precej bolj ekološko naravnan, pa tudi njegove zmogljivosti niso od muh, saj zmore okroglih 140 KM (104 kW), na slovenskem tržišču pa stane preračunanih 13.290 evrov, tehta 362 kg, na njem je prostora za tri osebe. Motoristični proizvajalci so v zadnjih dveh desetletjih močno napredovali pri zasnovi dvotaktnih motorjev, ki imajo sedaj v katerikoli izvedbi vrsto izboljšav (denimo Yamahin YPVS-sistem za krmiljenje lamel) in elektronskih pripomočkov, tako da je popolnoma običajen elektronski vžigalni sistem ali celo digitalni nadzor in upravljanje delovanja motorja, prav tako pa je popolnoma običajno, da imajo vse vodne motorne smuči električ ni zaganjalnik.
[[lv:Brasls]]
 
[[nds-nl:Voorde]]
SEA DOO IN SEA&SKI
[[nl:Voorde]]
 
[[nn:Vadestad]]
Med zelo zanimivimi ponudniki produktov za zabavo na vodi najdemo tudi Sea Doo. Tudi to podjetje ima v svoji ponudbi vrsto izdelkov z motornim pogonom, z eno skupno lastnostjo: poganjajo jih agregati znamke Bombardier ali Rotax. Prvo podjetje ima sedež v Kanadi, drugo pa v Avstriji, sicer pa proizvajajo motorje za kosilnice, motorne zmaje, čolne, mopede, agregate, in še v mnogo drugih namenov. Njihova podružnica za morsko področje je prav Sea Doo, ki se odlikuje po vodnih skuterjih s predrznim dizajnom in nekoliko bolj nabrušenimi motorji. Medtem ko so Japonci postali v svoji ponudbi nekoliko bolj umirjeni ali celo konzervativni, čeprav še vedno stilsko in tehnično zelo moderni, predstavlja prav Sea Doo opozicijo ali nemara celo alternetivo takšnemu razmišljanju in tržnemu pristopu. Bombardierjevi Sea Dooji gradijo svojo ponudbo na treh tipih motorjev: na voljo so dvovaljni motor s 750 kubiki in 90 KM (60 kW), dvovaljni s 800 kubiki in 120 KM (88 kW) ter trivaljni s 1000 kubiki in 140 KM (103 kW). Najmanjši motor s 750 kubiki je na voljo v treh izvedbah opreme: GS, GTS in GTI (7.450–9.150 evrov), 800-kubič ni ima na voljo dva modela: GSX-RFI in DTX-RFI (9.450–10.200 evrov), na osnovi 1000-kubičnega pa so naredili kar pet tipov in tri različne izvedbe: trosedežni model ima oznaki DTX in GTX DI, dvosedežni model pa RX in RX DI, tekmovalni enosedežni model pa SUPERSPORT XP. Boljši modeli Sea Dooja imajo ob vsej ostali elektroniki že tudi vbrizgavanje goriva, pa tudi sicer Sea Dooji slovijo kot precej bolj “nabrušeni”, saj gre za visoko turažne motorje, ki kljub manjši prostornini za 15-20% v primerjavi z Japonci dosegajo podobne zmogljivosti. Rotaxove izkuš nje s konstrukcijo motorjev s sorodnimi nameni in podobnimi obremenitvami dajejo kljub višji specifični moči zanesljivost, ki ima na vodi vedno prednost pred najvišjo zmogljivostjo. Tudi pri Sea Dooju so za novo sezono pripravili pomembno novost – to je model GTX 4-TEC, sicer trosed, ki pa ima vgrajen Rotaxov štiritaktni štirivaljni marinizirani motor. Dodatna oprema – tako kot boljši motor – ne omogoča le boljše ekonomije in ekologije, pač pa tudi znatno izboljšano udobje, saj ima dodatno zaščito proti kraji in kodiran ključ. Toda na področju dodatne opreme postajo jet-skiji čedalje bolje opremljene barke.
[[no:Vadested]]
 
[[pl:Bród (geografia)]]
POLARIS SE VZPENJA
[[pt:Vau]]
 
[[ro:Vad (punct de trecere)]]
Med konstruktorji in ponudniki vodnih plovil, ki imajo podobo vodnih sank in funkcijo motornih smuči, je tudi severnoameriški Polaris, ki prav tako proizvaja vrsto različnih motornih strojev za vožnjo po terenu in vodi, izdeluje agregate sam, vendar njegova ponudba ni tako bogata. Še pred kratkim se je Polaris na mariniziranem področju posvečal predvsem sedečim jet-skijem, lani pa je predstavil tudi tekmovalni in športni model za stoječo uporabo (akrobatski prosti liki in hitrostno dirkanje), toda na vodi ga ne vidimo tako pogosto kot izdelke obeh japonskih in enega kanadsko-avstrijsko-ameriškega proizvajalca.
[[ru:Брод]]
 
[[sv:Vadställe]]
DIRKE IN VRAGOLIJE
[[tr:Vau]]
 
Jet-ski je odlično sredstvo tudi za tekmovalne dejavnosti. Dirke potekajo v različnih razredih, predvsem pa imamo tudi posebno kategorijo za umetniške like oziroma za prosti slog, ki je pravi balet na vodi, pogosto tudi pod njo. Dirkači tako vozijo na zaprti progi in na čas, posebni razredi so za stoječe jetskije (na prvenstvu Slovenije imamo poseben razred za začetnike in poseben za tako imenovane “eksperte”, na svetovnih prvenstvih pa posebej tekmujejo amaterji in posebej profesionalci). V odprtem razredu vozijo sedeče jet-skije s prostornino do 1200 kubikov, gre pa za najbolj prestižno kategorijo, kjer se med sabo tekmovalci “dajejo” za moč. Sedeči jet-skiji zahtevajo zelo veliko moči in vzdržljivosti, medtem ko dirka s stoječ im jet-skijem predstavlja za voznika resničen test trdoživosti, spretnosti in vratolomnosti! V Sloveniji potekajo dirke pod okriljem Navtične zveze Slovenije in Jet Ski zveze Slovenije, evropska in svetovna prvenstva pa pod nadzorom ustrezne mednarodne zveze – EJSBA (European Jet Ski Boating Assotiation) in IJSBA (International Jet Ski Boating Assotiation). Dirke evropskega prvenstva potekajo po vodnih centrih širom Evrope, vrhunec pa predstavlja teden dni v decembru, ko se na jezeru Havasu v ameriški zvezni državi Nevada zvrstijo vsa tekmovanja svetovnega prvenstva.
 
Z “JETOM” NA VODO
 
Užitek vožnje z jet-skijem je zagotovo nekaj posebnega. Na koncu niti ni pomembno, ali gre za izposojenega, rabljenega ali novega. Pomembno je začutiti dinamiko hitrosti in gibanja čez valove, osvojiti tehniko vožnje, pridobiti si nekaj izkušenj in obvladati ta vodni skuter, ki je po drugi strani pravi miničolniček, hkrati pa s polnim pritiskom na plin postane pravi vodni izstrelek. Vijuganje s polovičnim plinom, preskakovanje čez valove ali ostro robljenje ob nenadnem zavoju so le del užitka in radosti. Mnogi bodo ocenjavali potek vodne linije, zmogljivost motorja ali korak turbine, mnogi bodo ocenjevali moč, pospešek ali število sedežev, toda pretoka adrenalina, okrivanja novih spretnosti in osebnih zmogljivosti se ne da ne oceniti in ne meriti. Te presnete vodne sanke – ali skuterji – ali motorne smuči – ali mini-čolni – ali jet-skiji – kakorkoli nam je ljubo poimenovati jih – vam bodo dali zadnji občutek svobode, ki vam je ne more dati politika, svobode, kakršne ne vidite na trikov polni televiziji, pač pa lahko doživite neprekosljivo dinamični občutek obladovanja hitrosti in uživanja možnosti drvenja po morski površini, za umirjen izlet na otoček ali za lenobno križarjenje. Toda le za toliko časa, dokler spet ne pritisneš desni palec do konca – do polnega plina…

Navigacijski meni