Nitracija: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Nitracija''' je reakcija neke molekule z [[dušikovo kislino]], pri čemer nastanejo spojine s skupino –NO<sub>2</sub> (nitro skupina). V močno kislem mediju žveplove kisline nastanejo iz molekul dušikove kisline nitronijevi ioni (NO<sub>2</sub><sup>+</sup>), ki pravzaprav reagirajo z molekulami aromatskih spojin.
'''Nitracija''' je reakcija neke molekule z [[dušikova kislina|dušikovo kislino]], pri čemer nastanejo spojine s skupino –NO<sub>2</sub> (nitro skupina). V močno kislem mediju žveplove kisline nastanejo iz molekul dušikove kisline nitronijevi ioni (NO<sub>2</sub><sup>+</sup>), ki pravzaprav reagirajo z molekulami aromatskih spojin.


Nitro spojine so pomembni sintezni intermediati, to so vmesni produkti pri sintezi, ki poteka v več stopnjah, preko več spojin. Nitro skupino lahko pretvorimo v druge spojine, kot je denimo [[amin]]o skupina. Spojine z večjim številom nitro skupin so eksplozivne in se uporabljajo predvsem kot vojaška razstreliva. Primera sta trinitrotoluen (TNT) in trinitrofenol (pikrinska kislina). Slednji se je uporabljal največ v prvi svetovni vojno.
Nitro spojine so pomembni sintezni intermediati, to so vmesni produkti pri sintezi, ki poteka v več stopnjah, preko več spojin. Nitro skupino lahko pretvorimo v druge spojine, kot je denimo [[amin]]o skupina. Spojine z večjim številom nitro skupin so eksplozivne in se uporabljajo predvsem kot vojaška razstreliva. Primera sta [[trinitrotoluen]] (TNT) in [[trinitrofenol]] (pikrinska kislina). Slednji se je uporabljal največ v prvi svetovni vojno.

[[Kategorija:Kemijske reakcije]]

Redakcija: 19:44, 8. april 2009

Nitracija je reakcija neke molekule z dušikovo kislino, pri čemer nastanejo spojine s skupino –NO2 (nitro skupina). V močno kislem mediju žveplove kisline nastanejo iz molekul dušikove kisline nitronijevi ioni (NO2+), ki pravzaprav reagirajo z molekulami aromatskih spojin.

Nitro spojine so pomembni sintezni intermediati, to so vmesni produkti pri sintezi, ki poteka v več stopnjah, preko več spojin. Nitro skupino lahko pretvorimo v druge spojine, kot je denimo amino skupina. Spojine z večjim številom nitro skupin so eksplozivne in se uporabljajo predvsem kot vojaška razstreliva. Primera sta trinitrotoluen (TNT) in trinitrofenol (pikrinska kislina). Slednji se je uporabljal največ v prvi svetovni vojno.