Festival Ljubljana: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Vrstica 2: Vrstica 2:
{{Infopolje
{{Infopolje
|title = Festival Ljubljana
|title = Festival Ljubljana
|image = [[Slika:Festival Ljubljana logo.JPG|70px]]
|label1 = Ime
|label1 = Ime
|data1 = Javni zavod Festival [[Ljubljana]]
|data1 = Javni zavod Festival [[Ljubljana]]

Redakcija: 10:33, 1. april 2009

Festival Ljubljana
Slika:Festival Ljubljana logo.JPG
ImeJavni zavod Festival Ljubljana
SedežTrg francoske revolucije 1, Ljubljana
Datum ustanovitve11.11.1954
DirektorDarko Brlek
UstanoviteljicaMestna občina Ljubljana

Festival Ljubljana v Sloveniji v poletnih mesecih uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo kot ambasador visoke kulturne ponudbe, v redni sezoni pa poleg številnih komornih koncertov osrednjo pozornost namenja mladim talentom, izobraževalni dejavnosti in raziskovanju glasbe, glasbenih fenomenov in glasbene dediščine v Sloveniji in na tujem.

Zgodovina

Začetki Ljubljanskega poletnega festivala segajo v leto 1952, ko je Turistično društvo Ljubljana priredilo prvi Turistični teden, v letu 1953 pa je bil organiziran prvi Ljubljanski festival. Na njem se je zvrstilo mnogo kulturnih, gospodarskih, folklornih, turističnih in športnih prireditev.

Po letu 1953 je bila Ljubljana vsako leto prizorišče Poletnih festivalov, vsako poletje so odri v prestolnici oživeli s stvaritvami domačih in tujih glasbenikov, igralcev, plesalcev, likovnikov. Med najslavnejšimi gosti Festivala Ljubljana so bili: Dubravka Tomšič, Marjana Lipovšek, Katja Ricciarelli, Grace Bumbry, lord Jehudij Menjuhin, Mstislav Rostropovič, José Carreras, Slid Hampton, Zubin Mehta, Vadim Repin, Valerij Gergijev, sir Andrew Davis, Danjulo Išizaka, Midori, Jurij Bašmet, Ennio Morricone, Manhattan Transfer, Tomaž Pandur ter številni drugi. Gostili so tudi največje svetovne simfonične orkestre, med njimi tudi Newyorško in Izraelsko filharmonijo, Kraljevi filharmonični orkester iz Londona, Orkester Marijinskega gledališča iz St. Peterburga, ter nekatere operne hiše, med katerimi najbolj izstopata slavni Akademski Bolšoj teateriz Moskve in milanska Scala.

Festival se je z leti razvijal, spreminjal, rasel in pomembno vplival na kulturno življenje v Sloveniji. V zadnjih letih je na poletnem festivalu predstavljenih med 70 in 80 dogodkov različnih zvrsti, ki si jih ogleda približno 80.000 domačih in tujih obiskovalcev.

Prireditve

Slika:Festival Ljubljana 2009.jpg
Festival Ljubljana 2009

Festival Ljubljana

Festival Ljubljana je mednarodni kulturni festival, ki bo tudi v letu 2009, med 6. julijem in 27. avgustom, združil številne vrhunske operne in gledališke predstave, simfonične in komorne koncerte, muzikal in drugo. V letu 2009 bodo Festival Ljubljana zaznamovali številni svetovno uveljavljeni umetniki. Med dogodki pa bodo izstopali znameniti Akademski državni Bolšoj teater iz Rusije, ki bo gostoval z novo postavitvijo opere Jevgenij Onjegin, Gledališče La Scala, Milano s predstavo Pink Floyd balet, Londonski simfonični orkester z Valerijem Gergijevim, slavni mehiški tenorist Ramon Vargas z orkestrom Slovenske filharmonije, Praški simfonični orkester, opera G. Verdija Traviata mariborske operne hiše in J. Haydna Apotekar ljubljanske operne hiše, Državni zbor Kozakov, muzikal Do nazga zagrebškega gledališča Komedija, tradicionalni koncert Vlada Kreslina in številni drugi. Na programu bodo tudi številni komorni koncerti s priznanimi solisti.

Slovenski glasbeni dnevi

Pomembna prireditev, ki pozno pomladi poteka v organizaciji Festivala Ljubljana, so tudi Slovenski glasbeni dnevi, štiridnevni festival sodobne glasbe, ki se ozira tako v slovensko glasbeno poustvarjalnost, kakor tudi skrbi za izvajanje novih, predvsem slovenskih skladb. Slovenski glasbeni dnevi se delijo na koncertni in simpozijski del, v okviru slednjega se vsako leto ob novi temi zberejo priznani muzikologi iz vse Evrope. Slovenske glasbene dni popestrijo spremljevalne prireditve, kot so okrogle mize, razstave, predstavitve knjig in podobno. V letu 2009 je bila prvič organizirana tudi glasbena delavnica za otroke, namenjena otrokom glasbenih šol ter pedagogom s Pedagoške univerze v Ljubljani.

Mladi virtuozi

Festival Ljubljana svojo redno dejavnost namenja tudi odkrivanju mladih slovenskih glasbenih talentov, zato že vrsto let pripravlja glasbeni cikel Mladi virtuozi, s katerim želi širši javnosti predstaviti največje slovenske glasbene talente, večinoma zmagovalce Državnega tekmovanja mladih glasbenikov. Ciklus Mladi virtuozi bo v letu 2009 postal mednaroden, možnost koncertiranja bodo dobili mladi, izjemno nadarjeni interpreti, nagrajenci mednarodnih tekmovanj.

Festivalov december

Praznično božično-novoletno ozračje pričarajo prireditve v okviru Festivalovega decembra. Ob koncertih mladih učencev glasbenih šol, ustvarjalnih delavnicah, razstavah in jaslicah se na Ljubljanskem gradu vrstijo še številne druge prireditve.

Mednarodna likovna kolonija

Že več let program poletnega festivala bogati tudi Mednarodna likovna kolonija, na kateri se vsako leto v plemenitem okolju Plečnikovih Križank zberejo domači in tuji likovni umetniki. Slikarji zajemajo iz arhitekturnega izročila Jožeta Plečnika in iz umetniških dogodkov najrazličnejših zvrsti, ki jih v tistih dneh ponuja festival.

Prireditve na Ljubljanskem gradu

Ljubljanski grad

Festival Ljubljana od leta 2000 skrbi za pestro vsebino in programsko ponudbo na Ljubljanskem gradu. Med tradicionalne prireditve sodijo aprilsko jurjevanje, srednjeveški dan, grajska trgatev in martinovanje, božično-novoletne prireditve z jaslicami in silvestrski ognjemet.
V prostorih Ljubljanskega gradu (Kazemate, Palacij, Grajska kapela, Hribarjeva dvorana, Peterokotni stolp, Grajsko dvorišče, Galerija »S«) pripravljajoo v sodelovanju z različnimi slovenskimi in tujimi ustanovami razstave s področja likovne umetnosti, kulturno-zgodovinske dediščine, arhitekture ter oživljanja ljudskega in narodnega izročila.
Film pod zvezdami – letni kino na Ljubljanskem gradu je ena najbolj obiskanih prireditev Festivala Ljubljana. Pod zvezdnatim nebom se na velikem filmskem platnu vrtijo najboljši filmi minulega leta.
Virtualni muzej obiskovalcem ponuja zanimiv prikaz zgodovine Ljubljane, lahko pa se podajo tudi na voden ogled po Ljubljanskem gradu. Programi so prilagojeni za vse starostne skupine. Poleg vodenih ogledov lahko najmlajši obiskovalci spoznajo preteklost tudi na ustvarjalnih delavnicah, ki jih organizirajo ob sobotah in nedeljah ter med zimskimi počitnicami. Za ljubitelje kulture in zgodovine pripravljajo cikel predavanj Zgodbe z ljubljanskega gradu, s katerimi različne strokovne teme o našem mestnem simbolu predstavijo na poljuden način.

Lokacije

Slika:Krizanke.jpg
Atrij ljubljanskih Križank

Osrednja prizorišča festivalskih prireditev še vedno ostajajo poletno gledališče Plečnikovih Križank, Ljubljanski grad, Cankarjev dom in Slovenska filharmonija.

Zanimivosti

Festival Ljubljana je član ugledne mednarodne organizacije Evropskega združenja festivalov s sedežem v Gentu v Belgiji, ki združuje več kot 100 festivalov in 13 državnih festivalskih združenj. Festival Ljubljana je član te organizacije že od leta 1977, direktor Festivala Darko Brlek pa zaseda položaj predsednika Združenja.

Viri

Zunanje povezave

Glej tudi