Saša Vujačić: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
JamarR (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
TXiKiBoT (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: ru:Вуячич, Саша
Vrstica 42: Vrstica 42:
[[ja:サーシャ・ブヤチッチ]]
[[ja:サーシャ・ブヤチッチ]]
[[pt:Saša Vujačić]]
[[pt:Saša Vujačić]]
[[ru:Вуячич, Саша]]

Redakcija: 16:34, 26. marec 2009

Aleksandar Saša Vujačić
Los Angeles Lakers
PoložajOrganizator igre-visoki branilec
LigaNBA
Osebni podatki
Rojstvo8. marec 1984
Maribor, Slovenija
NarodnostSlovenija
Višina2.01 m
Teža93 kg
Informacije o karieri
Nabor NBA2004 / Undrafted
Izbran s strani kluba Los Angeles Lakers
Pregled kariere
Maribor Branik
KK Polzela
Snaidero

Aleksandar Saša Vujačić, slovenski košarkar, * 8. marec 1984, Maribor.

Kariero je začel v domačem mestu Mariboru v klubu Maribor Branik. Leta 2000 je za kratek čas prestopil k Polzeli. Od tu ga je pot že po nekaj mesecih vodila v prvo italijansko ligo k Snaideru iz Vidma, kjer je zaigral pod taktirko nekdanjega slovenskega reprezentanta in takratnega trenerja Snaidera Teomana Alibegovića. Zaradi razkošnega talenta, predrznosti v igri in mirne roke v odločilnih trenutkih, si je utrl pot skozi NBA Draft 2004, kjer ga je kot številko 28 izbrala ekipa NBA Los Angeles Lakers.

NBA Kariera

V sezoni 2004/05 je dobil malo priložnosti za igro, saj je takratni trener Rudy Tomjanovich na mestu branilca ob Kobe Bryantu forsiral Chucky Atkinsa in Tierra Browna. Vujačić je nastopil le na 35 tekmah in v tem času dosegal 2.9 točke v skromnih 11 minutah igre. Sezona 2004/05 je bila za Lakerse zelo neuspešna, saj se prvič po desetih letih niso uvrstili v končnico lige NBA. Tomjanovicha je zamenjal znameniti trener Phil Jackson, ki je Vujačiću namenil pomembnejšo vlogo v ekipi, kar je Saša dobro izkoristil. V sezoni 2005/06 je zadel odločilni met proti ekipi Utah Jazz in s tem pokazal liderske sposobnosti. V sezoni 2006/07 je nadaljeval z napredkom, dobre igre pa je kronal v sezoni 2007/2008, ko se je uveljavil kot eden najpomembnejših igralcev Lakersov, ki so se po petih letih uvrstili v NBA finale. Še posebaj dobro je odigral tretjo tekmo finala proti Celticsom, ko je dosegel 20 točk in zadel enega odločilnih metov za zmago. Po tej sezoni je podaljšal pogodbo z Lakersi za 3 sezone. Vrednost pogodbe znaša 15 milijonov dolarjev.

Igralčev profil

Vujačić lahko igra tako na položaju organizatorja igre, branilca strelca kot tudi nizkega krila. Pri Snaideru in v začetku kariere pri Lakersih je večino časa igral na mestu organizatorja, v zadnjih sezonah pa praviloma igra na mestu visokega branilca.

Zunanje povezave