Povojni izvensodni poboji v Sloveniji: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
Redakcija 1745223 uporabnika Pekinez (pogovor) razveljavljena- tendenciozne trditve brez znanstvenih virov
m (- prestavitev Povojni izvensodni poboji na Povojni izvensodni poboji v Sloveniji: Geslo je bilo zelo omejeno (kje/kdaj). Zdaj je urejen "kje".)
(Redakcija 1745223 uporabnika Pekinez (pogovor) razveljavljena- tendenciozne trditve brez znanstvenih virov)
'''Povojni poboji''' so izraz za izvensodne [[umor|pomore]] vojnih ujetnikov in civilistov neposredno po koncu [[druga svetovna vojna|druge svetovne vojne]] v [[Slovenija|Sloveniji]]. Prikrita množična grobišča, ki so rezultat povojne morije, so bila desetletja načrtno in skrbno zamolčana. V veliki večini primerov je šlo za brutalne pokole na samem mestu grobišča. Do sedaj je evidentiranih okoli 600 množičnih grobišč. Razkrivanje, evidentiranje in urejanje prikritih grobišč se je javno pričelo šele po slovenski osamosvojitvi, oziroma po koncu enopartijskega totalitarizmarežima.
 
Poglavitno krivdo za tragične dogodke po koncu 2. svetovne vojne v Sloveniji nosi tedanje vodstvo [[KPS]] in [[KPJ]] pod vodstvom Josipa Broza - Tita<ref>http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=194622</ref>. Posamezniki, ki so dgovorni za množične povojne zločine na ozemlju Republike Slovenije, pa do danes niso bili obsojeni.
 
== Viri in opombe ==
{{reflist|2}}
 
== Glej tudi ==
5.297

urejanj

Navigacijski meni