Paskal (programski jezik): razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
brez povzetka urejanja
m
 
[[Švicarji|Švicarski]] [[računalnikar]] [[Niklaus Wirth]] je razvil pascal leta [[1970]], najprej kot domnevni [[jezik]] za pisanje [[strukturirano programiranje|strukturiranih]] [[program]]ov.
 
Pascal temelji na [[Algol]]u, ime pa je dobil po [[Francozi|francoskem]] [[matematik]]u, [[filozof]]u in [[fizik]]u [[Blaise Pascal]]u. Wirth je razvil tudi [[modula-2|modulo]] and [[oberon]], jezika podobna pascalu, ki podpirata [[objektno orientirano programiranje]].
 
== Pascal in C ==
 
Pascal so razvili približno istočasno kot [[programski jezik C]], med njima je kar nekaj podobnosti. Ena izmed razlik, ki je med pristaši obeh jezikov razvnemala svete vojne o prednosti enega ali drugega jezika, je pascalov znak za [[prireditveni stavek]] <tt>:=</tt>, C uporablja samo <tt>=</tt>; po drugi strani pa je enačaj <tt>=</tt> v pascalu uporabljen za preverjanje [[enakost]]i, v C-ju pa je to <tt>==</tt>. Tvorci C-ja to utemeljujejo s tem, da je prirejanj v programih veliko več kot preverjanj enakosti in naj bi bil znak za prirejanje tudi krajši. Privrženci pascala pa se branijo s tem, da slučajna nepravilna raba prirejanja lahko naredi več škode kot preverjanje enakosti, kar je tudi res, ker se v C-ju brez problema vrine prirejanje v stavek <tt>if</tt>.
Pascal so razvili približno istočasno kot [[programski jezik C]], med njima je kar nekaj
podobnosti. Ena izmed razlik, ki je med pristaši obeh jezikov razvnemala svete vojne o prednosti enega ali drugega jezika, je pascalov znak za [[prireditveni stavek]] <tt>:=</tt>, C uporablja samo <tt>=</tt>; po drugi strani pa je enačaj <tt>=</tt> v pascalu uporabljen za preverjanje [[enakost]]i, v C-ju pa je to <tt>==</tt>. Tvorci C-ja to utemeljujejo s tem, da je prirejanj v programih veliko več kot preverjanj enakosti in naj bi bil znak za prirejanje tudi krajši. Privrženci pascala pa se branijo s tem, da slučajna nepravilna raba prirejanja lahko naredi več škode kot preverjanje enakosti, kar je tudi res, ker se v C-ju brez problema vrine prirejanje v stavek <tt>if</tt>.
 
Ta razprava odslikuje razlike v filozofiji pri tvorbi obeh jezikov. Pascal so naredili delno tudi kot [[pouk|poučevalski]] jezik. Konstruktom, ki so vodili do napak, so se skrbno izognili. Poleg tega so vložili veliko truda v skladnjo, da bi bila enostavna za razumevanje. Tvorci C-ja pa so se bolj posvetili zgoščenosti.
* [http://www.lazarus.freepascal.org Lazarus]
 
{{Template:Glavni programski jeziki}}
[[Kategorija:Programski jeziki]]
[[Kategorija:1970 v znanosti]]
 
[[af:Pascal]]
360.301

urejanje

Navigacijski meni