Nakit: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Jalen (pogovor | prispevki)
umaknjeni nesmisli
Jalen (pogovor | prispevki)
{{uredi}} zaradi manjkajočih vejic
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{izvirno raziskovanje}}
{{izvirno raziskovanje}}
{{nereferencirano}}
{{nereferencirano}}
{{uredi|manjkajoče vejice}}


[[Slika:Jewelry set 09.jpg|thumb|Nakit]]
[[Slika:Jewelry set 09.jpg|thumb|Nakit]]

Redakcija: 18:17, 16. februar 2009

uredi

Nakit

Nakit je skupno ime za predmete iz kristalov, plemenitih kovin ali drugih materialov, namenjene okraševanju telesa.

Nakit spremlja človeštvo že od prazgodovine dalje do današnjih dni. Že kamenodobni človek je uporabljal predmete za okraševanje telesa. Nakit je lahko okrasno dopolnilo telesa. Poleg kamnov se v te namene uporabljajo tudi predmeti rastlinskega in živalskega izvora ter neplemenite kovine. Oblikovno je nakit odvisen od časa v katerem je nastal in veščine izdelovalcev. Skozi vso zgodovino človeštva so se pojavljali tudi posamezni centri v katerih so se razvili izredno spretni mojstri izdelovanja nakita po vseh celinah sveta. Skozi tisočletja izdelovanja se je izoblikoval nakit za krašenje posameznih delov človeškega telesa, tako danes poznamo mnogo vrst nakita.

Nakit za lase

Nakit za glavo

Nakit za vrat

Nakit za roke

Nakit za noge

Nakit za trup

Nakit v Sloveniji

Slovenija je na takšnem zemljepisnem področju da so se na njem že od najstarejših časov križale različne karavanske in vojaške poti. To je opazno tudi pri arheoloških najdbah nakita, tako je najdenega veliko nakita iz obdobja antike, starega veka, srednjega veka in novega veka, katerega zbira in hrani v svojih zbirkah Slovenski etnografski muzej v Ljubljani. Tudi drugi manjši muzeji v Sloveniji imajo manjše zbirke.

Ocenjevanje nakita

Ocenjevanje in primerjanje nakita med seboj je razmeroma zahtevna dejavnost, ki jo večina nestrokovnjakov ne pozna, zato nas lahko hitro zavede da določen nakit precenimo ali podcenimo. Pri ocenjevanju je potrebno upoštevati najprej material in njegovo ceno, nato kvaliteto izdelave in mojstrstvo izdelovalca nakita. Samo drag material še ne bo naredil tudi dragega nakita, pomembno vlogo ima tudi oblikovalec, ki bo materialu dodal dodatno vrednost; takšen izdelek večkrat postane drobno umetniško delo. Nakit postane velikokrat tudi predmet prestiža med bogatimi prebivalci. Cene nakita določajo običajno veliki trgovci z nakitom, velike dražbene hiše ali pa vrhunski oblikovalci teh izdelkov.