Mateja Koležnik: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 63 zlogov ,  pred 12 leti
brez povzetka urejanja
m
{{slog}}
[[Kategorija:'''Gledališka režiserka''']]
 
Rodila se je v šestdesetih letih dvajsetega stoletja v Metliki. Pri približno petnajstih letih je začela nastopati kot kantavtor in kmalu postala znana po celotni SFRJ. V začetku osemdesetih opusti nastopanje in vpiše filozofijo in primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Tu prične tudi z delom na na televiziji, vpiše Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, ki jo konča leta 1990 z diplomsko predstavo Rojstni dan (H.Pinter).
Od začetka devedestih do danes režira v večini slovenskih gledališč, uspešno pa gostuje tudi v tujini. Posebno odmevne so bile uprizoritve sodobnih evropskih in ameriških tekstov.
Za postavitev Nožev v Kurah (D.Harrrower) in Praznovanja (Vinterberg/Rukov) /oboje SNG Drama, Ljubljana/ leta 2001 dobi '''Nagrado Prešernovega sklada'''.
Istega leta dobi '''Veliko nagrado Borštnikovega srečanja za najboljšo uprizoritev v celoti''' za predstavo Noži v Kurah (D. Harrower-SNG Drama, Ljubljana 2001).
D. Harrower-SNG Drama, Ljubljana 2001).
Leta 2004 skupaj z Jožetom Logarjem dobi '''nagrado Borštnikovega srečanja za scenografijo''' za predstavo Smrt trgovskega potnika (A.Miller – SNG Maribor 2004), ki jo je tudi režirala.
 
Kot igralka je nastopila tudi v dveh celovečernih filmih režiserja Janeza Lapajneta, v ''[[Šelestenje|Šelestenju]]'' in v ''[[Osebna prtljaga|Osebni prtljagi]]''.
 
----
 
Poleg nagrajenih predstav je treba omeniti še naslednje;
26

urejanj

Navigacijski meni