Sodni tolmač: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Silvija (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
Vrstica 58: Vrstica 58:


[[de:Gerichtsdolmetscher]]
[[de:Gerichtsdolmetscher]]
[[ru:Судебный переводчик]]

Redakcija: 10:55, 3. februar 2009

Sodni tolmač je oseba, ki s pomočjo strokovnega jezikovnega znanja pri sodnih obravnavah in ostalih sodnih postopkih tolmači oz. prevaja govorjeno besedo ali listine v primeru, kadar udeleženci v sodnem postopku uporabljajo jezik, ki ni uradni jezik sodišča.

Položaj in vloga sodnega tolmača v Sloveniji

Sodni tolmači imajo enako kot sodni izvedenci in sodni cenilci s strani ministrstva za pravosodje v skladu s slovensko zakonodajo zagotovljen poseben status. Imenuje jih minister za pravosodje po splošnem upravnem postopku, urejenem v pravilniku o sodnih tolmačih, v skladu z zakonom o sodiščih. Glede na primernost kandidata minister izda odločbo o imenovanju za tolmača ali o zavrnitvi, v izreku katere je naveden tudi jezik, za katerega je tolmač imenovan oziroma zavrnjen. Imenovanje tolmača je objavljeno v Uradnem listu, samega tolmača pa se po imenovanju vpiše v imenik tolmačev, ki ga v skladu z določili zakona vodi ministrstvo za pravosodje.

Pogoji za pridobitev statusa sodnega tolmača

Oseba, ki želi opravljati delo sodnega tolmača mora

Prisega sodnega tolmača

Tolmač lahko začne z delom, ko pred ministrom izreče prisego iz 94. člena zakona o sodiščih: »Prisegam, da bom svoje delo kot sodni tolmač opravljal-a vestno, natančno in po svojem najboljšem znanju«. O izrečeni prisegi se sestavi zapisnik, podpisan s strani ministra, tolmača samega in zapisnikarja. Tolmaču se vroči odločba o imenovanju in knjiga]] prevedenih listin.

Razrešitev sodnega tolmača

Postopek za razrešitev začne minister na predlog tolmača samega, predlog predsednika sodišča ali po uradni dolžnosti. V primeru razrešitve minister predlagatelju razrešitve in tolmaču izda odločbo. Z dnem izdaje odločbe velja tolmač za razrešenega. Razrešitev tolmača se vpiše v imenik tolmačev in objavi v Uradnem listu. Razrešeni tolmač je dolžan v roku treh dni vrniti svojo štempiljko in izkaznico.

Suspenz sodnega tolmača

Na enak način lahko minister v primeru škodljivih posledic tolmačevega dela suspendira tolmača, kar pomeni, da mu z odločbo začasno odvzame pravico do opravljanja svojega dela. Odvzem pravice se enako kot razrešitev zaznamuje v imeniku tolmačev.

Poslovanje sodnega tolmača

Za overjanje prevedenih listin tolmač od ministrstva prejme štempiljko, ki je v skladu z 31. členom pravilnika izdelana po točno določenih kriterijih, ter izkaznico in identifikacijsko kartico, ki sta izdelani po kriterijih v skladu z 32. členom pravilnika.

  • Izkaznica je
    • sestavljena iz plastificiranega ovitka, v velikosti 10×7 cm,
    • z navedeno osebnega ime in stalnega prebivališča
    • s pristavkom: »Sodni-a tolmač-ka za ………..jezik«.
  • Identifikacijska kartica je v
    • velikosti 9,5×6,5 cm, vstavljena v plastificiran ovitek in vsebuje
    • z navedeno osebnega ime in stalnega prebivališča tolmača,
    • osebno sliko tolmača,
    • s pristavkom SODNI-A TOLMAČ-KA za ……….. jezik, ter s
    • prostorom za podpis ministra in pečat ministrstva.

Odtis štempiljke in tolmačev podpis sta potrebna na vsakem s strani tolmača overjenem prevodu. V primeru, da gre za prevod za uporabo v tujini ga overi še minister, v kolikor z mednarodnim sporazumom ni določeno drugače.

Viri

Zunanje povezave