1. specialna brigada MORiS: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Vrstica 57: Vrstica 57:
== Zgodovina ==
== Zgodovina ==


Leta 1970 je bila ustanovljena zaščitna enota slovenskega političnega vodstva (27. zaščitna brigada TO SRS, znotraj katere je delovala 30. razvojna skupina kot njeno profesionalno jedro).<br />17. decembra 1990 se je del brigade, ki ji je poveljeval kapetan Anton Krkovič, predstavil z novo oborožitvijo in opremo v Kočevski Reki. Predsednik Izvršnega sveta Skupščine SRS Lojze Peterle pa je v govoru omenil, da je ob tem postroju prvič zadišalo po slovenski vojski.<br />Zaščitna enota je nato aktivno sodelovala v vojni za samostojno Slovenijo in pri umiku JLA.<br />Leta 1992 se je Zaščitna enota preimenovala v 1. specialno brigado MORiS.<br />[[Vojaške formacije|Formacija]] je bila v letu 1998 reorganizirana v sklopu reorganizacije celotne [[Slovenska vojska|Slovenske vojske]]. Večji del njenih poklicnih pripadnikov je prešel v novo 1. brigado Slovenske vojske, v celoti pa Odred za hitre intervencije.
Leta 1970 je bila ustanovljena zaščitna enota slovenskega političnega vodstva (27. zaščitna brigada TO SRS, znotraj katere je delovala 30. razvojna skupina kot njeno profesionalno jedro).<br />17. decembra 1990 se je del brigade, ki ji je poveljeval kapetan Anton Krkovič, predstavil z novo oborožitvijo in opremo v Kočevski Reki. Predsednik Izvršnega sveta Skupščine SRS Lojze Peterle pa je v govoru omenil, da je ob tem postroju prvič zadišalo po slovenski vojski.<br />Zaščitna enota je nato aktivno sodelovala v vojni za samostojno Slovenijo in pri umiku JLA.<br />13. oktobra 1992 je minister za obrambo izdal odredbo o preimenovanju zaščitne enote v 1. specialno brigado MORiS.<br />[[Vojaške formacije|Formacija]] je bila v letu 1998 reorganizirana v sklopu reorganizacije celotne [[Slovenska vojska|Slovenske vojske]]. Večji del njenih poklicnih pripadnikov je prešel v novo 1. brigado Slovenske vojske, v celoti pa Odred za hitre intervencije.




== Poveljstvo ==
== Poveljstvo ==

Redakcija: 14:40, 14. januar 2009

Za druge 1. brigade glejte 1. brigada.

Našitek 1. specialne brigade MORiS

Uradno ime

1. specialna brigada MORiS

Druga imena

MORiS
Morisovci
Risi

Veja oboroženih sil
Nadrejena enota/organizacija
Opis
Pripravljenost

neznano

Specializacija
Sedež
Moto

neznano

Notranja organizacija

glej članek

Oprema in oborožitev

glej članek

Dan ustanovitve
Razlog ustanovitve
Vojaške operacije

1. specialna brigada MORiS (krajše MORiS) je bila slovenska specialna brigada.

Zgodovina

Leta 1970 je bila ustanovljena zaščitna enota slovenskega političnega vodstva (27. zaščitna brigada TO SRS, znotraj katere je delovala 30. razvojna skupina kot njeno profesionalno jedro).
17. decembra 1990 se je del brigade, ki ji je poveljeval kapetan Anton Krkovič, predstavil z novo oborožitvijo in opremo v Kočevski Reki. Predsednik Izvršnega sveta Skupščine SRS Lojze Peterle pa je v govoru omenil, da je ob tem postroju prvič zadišalo po slovenski vojski.
Zaščitna enota je nato aktivno sodelovala v vojni za samostojno Slovenijo in pri umiku JLA.
13. oktobra 1992 je minister za obrambo izdal odredbo o preimenovanju zaščitne enote v 1. specialno brigado MORiS.
Formacija je bila v letu 1998 reorganizirana v sklopu reorganizacije celotne Slovenske vojske. Večji del njenih poklicnih pripadnikov je prešel v novo 1. brigado Slovenske vojske, v celoti pa Odred za hitre intervencije.

Poveljstvo

1991

Organizacija


Odlikovanja 1. specialne brigade MORiS

Glej tudi