Potres v Furlaniji 1976: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
m (robot Dodajanje: en, es, fr, fur, it)
Potres so čutili prebivalci celotne Slovenije. Na srečo pri nas ni bilo tako hudo. Ob nastali veliki gmotni škodi na srečo ni bilo smrtnih žrtev. Največje učinke, VIII. stopnje po EMS, je potres dosegel v [[Breginj]]skem kotu, v [[Kobarid]]u med VII. in VIII. stopnjo, v [[Tolmin]]u VII. stopnjo, v [[Bohinj]]skem kotu med VI. in VII. stopnjo, v [[Ljubljana|Ljubljani]], na [[Goriško|Goriškem]], [[Idrija|Idrijskem]] in [[Postojna|Postojnskem]] VI. stopnjo, v osrednji in južni Sloveniji ter na vzhodu do [[Maribor]]a V. stopnjo, v severovzhodni Sloveniji pa IV. stopnjo po EMS. Septembrski potres je imel nekoliko nižjo intenziteto.
 
Največjo škodo so potresni sunki povzročili v vaseh Breginj, [[Ladra]], [[Smast]], [[Trnovo, Nova Gorica|Trnovo]] in [[Srpenica]]. V teh naseljih je že po majskem potresu ostalo brez strehe nad glavo več kot 80 % prebivalcev.
 
Skupno število zelo poškodovanih objektov ob majskih in septembrskih potresih je bilo okoli 4000 (objekti, ki jih je bilo treba podreti ali so bili porušeni že med potresi), vsega skupaj pa je bilo poškodovanih okoli 12 000 zgradb. Številne objekte, ki jih niso utegnili sanirati po majskih potresih, so septembrski dokončno porušili, še večja bojazen pa je bila bližajoča se zima.
360.301

urejanje

Navigacijski meni