Kekec (revija): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Didi379 (pogovor | prispevki)
Nova stran: Kekec je osrednja in edina slovenska otroška literarna revija za učence od 2. do 5. razreda osnovnoh šol. V šolskeem letu izide po 10 rednih številk (format 20, 5 x 26 cm...
(ni razlike)

Redakcija: 19:28, 15. december 2008

Kekec je osrednja in edina slovenska otroška literarna revija za učence od 2. do 5. razreda osnovnoh šol. V šolskeem letu izide po 10 rednih številk (format 20, 5 x 26 cm, ki obsegajo po 36 strani.


Zgodovina

Mladinsko revijo Kekec Založba Mladika izdaja že od leta 1991, kar pomeni da bo letos praznovala svoj 18. rojstni dan. Pri urejanju in ustvarjanju revije sodelujejo mnogi strokovnjaki s področja osnovnošolskega izobraževanja,ilustratorji, poznavalci ljudskega slovstva in tudi zgodovinarji. Prvo naslovnico je ilustrirala Maja Šubic.

revija že leta uspešno sodeljuje tudi z Bralno značko Slovenije. Poleg Kekca pa Založba Mladika izdaja še ostalo raznovrstvo literaturo.


Vsebina

Revija Kekec je revija za prvo srečanje s književnostjo, maternim jezikom, širšo kulturo in umetniško ilustracijo. Vsebuje veliko krajših in malce daljših izvirnih zgodb, veliko izvirnih pesmi sodobnih slovenskih pesnikov in pisateljev. Iz preteklih časov predstavlja nekatere avtorje in njihova dela. Vsebuje tudi številne prevedene zgodbe in pesmi priljubljenih sodobnih mladinskih pisateljev z vseh koncev sveta. Poleg leposlovja pa v Kekcu najdemo tudi poljudoznanstvena besedila, tekste o slovenskem jeziku in književnosti, naravoslovje, kulturi, umetnostni zgodovini, likovnem pouku, glasbi, ljudskem izročilu idr. V reviji najdemo tudi križanke, uganke, rebuse in kvize. Šolarjem je namenjena tudi rubrika Kekčeva pošta kamor lahko pošiljajo svoje zgodbe, pesmi, poljudne prispevke in likovna dela. V vsaki številki pa so objavljeni tudi razni nagradni natečaji, v drugi polovici šolskega leta pa uredništvo že tradiciolnalno vsako pomlad organizira nagradni natečaj Mladi literati za najbolše otroške zgodbe in pesmi in nagradni natečaj Mali malarji za najbolše likovne prispevke.


Slovnične in književne prvine Kekca

revija daje velik poudarek razvoju literarnega pisanj, branja in razumevanja tako književnih, kot slovničnih strani besedila. Otroci berejo, pišejo, sestavlajo rime in s tem gradijo svoje znanje slovenščine. Z revijo sodelujejo uveljavljeni literati kot so Mate Dolenc, Lila Prap, Slavko Pregel, Barbara Gregorčič in drugi, ki želijo otrokom omogočiti zares kvalitetno izobraževanje.


Podatki o reviji

Avtorji: Mate Dolenc, Lila Prap, Slavko Pregl, Barbara Gregorič Gorenc, Vinko Möderndorfer, Nina Mazi, Žiga X. Gombač,

Ilustratorji: Zvonko Čoh, Maja Šubic, Matjaž Schmidt, Andreja Peklar, Bori Zupančič, Adriano Janežič, Martina Ljubič, Erika Omerzel Vujić idr.

Naslovnica: Maja Šubic

Naslov uredništva: Založba Mladika, Vojkova cesta 48, 1000 Ljubljana


Zunanje povezave

uradna stran revije kekec

uradna stran založbe mladika