Delnica: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
iw
za silo urejen slog, malo dopolnjeno
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Délnica''' je lastniški [[vrednostni papir]], s katerim se trguje na [[borza|borzi vrednostnih papirjev]]. Kdor kupi delnico, kupi lastniški delež podjetja, s čemer dobi pravico do deleža dobička, ki se ne porabi za investicije ([[dividenda|dividende]]) in deleža vrednosti podjetja ob morebitni [[likvidacija|likvidaciji]]. Določen lastniški delež lahko prinese tudi pravico do odločanja v upravljanju podjetja (volitve v upravo in nadzorne odbore, strateške odločitve ipd.). Vsaka delnica ima določen lastniški delež v podjetju, npr. delnica Traktor d.d. 0,0003% (podatek je izmišljen). Cena delnice se oblikuje na borzi in je odvisna od povpraševanja, večje ko je povpraševanje višjo ceno doseže.
{{slog|notranje povezave, neenciklopedičen slog}}


Z delnicami lahko trgujejo samo člani borze. Nečlani lahko delnice kupujejo prek borzno posredniških hiš, ki za svoje posredništvo zaračunavajo provizijo.
'''Délnica''' je lastniški vrednostni papir, s katerim se trguje na [[borza|borzi vrednostnih papirjev]]. Kdor kupi delnico kupi lastniški delež podjetja. Vsaka delnica ima določen lastniški delež v podjetju npr delnica Traktor d.d. 0,0003% (podatek je izmišljen). Cena delnice se oblikuje na borzi in je odvisna od povpraševanja, večje ko je povpraševanje višjo ceno doseže.


== Kupovanje ==
== Zunanje povezave ==
* [http://www.ljse.si/ Stran Ljubljanske Borze]
Če hočemo kupiti delnice moramo biti člani borze. Glede na to, da nismo člani borze moramo delnice kupovati prek borzno posredniških hiš. V Sloveniji imamo veliko borzno posredniških hiš (glej povezavo člani borze).Ko kupujemo in prodajamo delnice moramo borzno posredniškim hišam plačati določen promil provizije, več ko kupujete nižjo provizijo imate.
* [http://www.ljse.si/cgi-bin/jve.cgi?doc=533&sid=Eoq6rrnMiYbCKFsS/ Seznam članov borze]
== Zunanje Povezave ==


{{econ-stub}}
[http://www.ljse.si/ Stran Ljubljanske Borze]
[[Kategorija:Lastnina]]

[[Kategorija:Plačilna sredstva]]
[http://www.ljse.si/cgi-bin/jve.cgi?doc=533&sid=Eoq6rrnMiYbCKFsS/ Seznam članov borze]


[[af:Aandeel]]
[[af:Aandeel]]

Redakcija: 10:09, 25. november 2008

Délnica je lastniški vrednostni papir, s katerim se trguje na borzi vrednostnih papirjev. Kdor kupi delnico, kupi lastniški delež podjetja, s čemer dobi pravico do deleža dobička, ki se ne porabi za investicije (dividende) in deleža vrednosti podjetja ob morebitni likvidaciji. Določen lastniški delež lahko prinese tudi pravico do odločanja v upravljanju podjetja (volitve v upravo in nadzorne odbore, strateške odločitve ipd.). Vsaka delnica ima določen lastniški delež v podjetju, npr. delnica Traktor d.d. 0,0003% (podatek je izmišljen). Cena delnice se oblikuje na borzi in je odvisna od povpraševanja, večje ko je povpraševanje višjo ceno doseže.

Z delnicami lahko trgujejo samo člani borze. Nečlani lahko delnice kupujejo prek borzno posredniških hiš, ki za svoje posredništvo zaračunavajo provizijo.

Zunanje povezave