Pivovarna Fuller's: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Fullers (pogovor | prispevki)
Pivovarna Fuller's-zadnja tradicionalna družinska pivovarna v Londonu
(ni razlike)

Redakcija: 12:26, 27. oktober 2008

Slika:7piv.jpg
Sedem najbolj znanih znamk piva pivovarne Fuller's v svetu

Pivovarna Fuller's (Fuller Smith & Turner) je zadnja tradicionalna družinska pivovarna v Londonu.

Zgodovina

Pivovarna Fuller's stoji v Chiswicku, predelu zahodnega Londona, kjer že od časov Oliverja Cromwella (torej več kot 350 let) varijo pivo, sama pivovarna Fuller's pa je nastala leta 1845. Ustanovili so jo trije pivovarji: John Bird Fuller, Henry Smith and John Turner. Njihovi potomci še zmeraj aktivno delujejo v pivovarni.

Pivovarna Fuller's in ale pivo

Za pivce je verjeto bolj zanimivo njihovo ale pivo. Razpon piva pivovarne Fuller's je širok: od klasičnega (svetlordečega) piva do temnega porterja in bledega (pale) ale-a. Piva dosegajo vsebnosti alkohola od 3,4% do 8,5%. Posebnost pivovarne je v tem, da v vsakem letnem času pripravi t.i. sezonsko pivo in ga ponudi v svojih številnih pubih. Pivovarna je znana tudi po tem, da so njena piva pobrala največ nagrad na ocenjevalnih tekmovanjih, ki jih organizira CAMRA, britanska organizacija za promocijo pravega ale piva.

Znamke piva

Pivovarna nudi številne znamke piva. Najbolj znane so:

1. ESB (Extra Special Bitter) spada med močna bitter piva. Naslov Best Strong Ale award je to pivo osvojilo kar sedemkrat, kar je največ med vsemi pivskimi znamkami v Veliki Britaniji. Svetlordeče pivo z močnimi priokusi sadja. Vsebnost alkohola: 5,9%.
2. London Pride je najbolje prodajano premium ale pivo v Angliji. Svetlordeče pivo, ki ga znani britanski poznavalec piva Roger Protz ocenjuje kot »osupljivo kompleksno svetlo pivo glede na svojo moč«. Vsebnost alkohola: 4,7%.
3. Golden Pride je najmočnejše pivo pivovarne Fuller's, saj vsebuje 8,5% alkohola.
4. 1845 je pivo, ki se zaradi dvojne fermentacije (druga fermentacija poteka v sami steklenici zaradi vsebnosti kvasovk, ki proizvajajo CO2) najbolj približa okusu piva v sodu (točenemu pivu). Kvasovke mu dajo dodatno življenjsko dobo, tako da to pivo v steklenici zdrži 24 mesecev. Vsebnost alkohola: 6,4%.
5. Organic Honeys Dew je pivo, v celoti varjeno iz organskih sestavin in z dodatkom medu.
6. London Porter je t.i. porter (temno, skoraj črno) pivo. Sorodnik angleškega stouta s polnejšim in bolj prizemljenim okusom vsebuje 5,4% alkohola.
7. Discovery je svetlo ale pivo z nižjo vsebnostjo alkohola (4.2%).

Navedene znamke so poleg prodaje na britanskem tržišču tudi izvozni proizvod. Pravi Londončani prisegajo tudi na znamke, kot so: Chiswick Bitter, HSB in Seafarers.

Fuller's-ovi pubi

Značilnost večjih angleških pivovarn je tudi v tem, da poleg proizvodnje piva upravljajo tudi s pubi. Pivovarna Fuller's ni nikakršna izjema, saj v Londonu in preostali južni Angliji poseduje preko 360 pubov. Ti so urejeni v skladu s pivovarniškimi standardi, poleg domačih pa točijo tudi tuja piva.

Zunanje povezave