Ale: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m - prestavitev Angleško ale pivo na Ale
copyvio
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{copyvio|url=http://www.fullers.si/anglesko-ale-pivo.html}}
{{slog|uvod ni v skladu z [[Wikipedija:Slogovni priročnik#uvodi|slogovnimi smernicami]]}}
{{slog|uvod ni v skladu z [[Wikipedija:Slogovni priročnik#uvodi|slogovnimi smernicami]]}}
Poznavalci delijo [[pivo]] v grobem v dve vrsti: lager (ležak) in ale. Ležak je pivo spodnjega vrenja, ki je podvrženo fermentaciji pri temperaturah malo nad ničlo, ki lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Ležak je običajno svetlejši in prozornejši na pogled. [[Slika:LondonPrideBottleGlass.jpg|frame|Tipično angleško ale pivo v pint kozarcu]]
Poznavalci delijo [[pivo]] v grobem v dve vrsti: lager (ležak) in ale. Ležak je pivo spodnjega vrenja, ki je podvrženo fermentaciji pri temperaturah malo nad ničlo, ki lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Ležak je običajno svetlejši in prozornejši na pogled. [[Slika:LondonPrideBottleGlass.jpg|frame|Tipično angleško ale pivo v pint kozarcu]]

Redakcija: 16:04, 23. oktober 2008

MOŽNA KRŠITEV AVTORSKIH PRAVIC

Besedilo, ki je bilo objavljeno tukaj, domnevno krši avtorske pravice naslednjega oz. naslednjih virov:

http://www.fullers.si/anglesko-ale-pivo.html

Stran je na seznamu avtorskopravno spornega gradiva. Prosimo, da je do nadaljnjega ne urejate.

Če želite napisati nov članek, sledite povezavi na začasno podstran.
Vedite, da preprosto predrugačenje avtorsko zavarovanega besedila ne zadostuje za izognitev kršitvam avtorskih pravic — članek je najbolje napisati na novo.

Ko bo stanje avtorskih pravic jasno, bo vaš novi članek na svoje mesto prestavil kateri izmed administratorjev.

  1. Prosimo, da do nadaljnjega strani ne urejate.
  2. Če ste imetnik avtorskih pravic do gradiva vi sami ali imate dovoljenje za njegovo uporabo v skladu z določili naše licence, vas prosimo, da to navedete na pogovorni strani te strani in pri navedku članka na strani Wikipedija:Težave z avtorskimi pravicami.
  3. Ne poskušajte spornega gradiva objaviti znova, saj ga bomo odstranili. Članek bomo obnovili, če bomo ugotovili, da ima Wikipedija dovoljenje za objavo ali da je zgornji vir le kopija prejšnje vsebine članka (morda gre za zrcalo Wikipedije).
  4. Če želite članek urejati, ga na novo napišite na začasni podstrani in nas na pogovorni strani te strani seznanite s tem.
  5. Če stanje avtorskih pravic ne bo jasno v enem tednu, bo članek izbrisan. Če je kdo napisal nov članek, ga bomo nadomestili z njim.
  • Objava avtorsko zavarovanega gradiva brez izrecnega dovoljenja imetnika avtorskih pravic je kršitev zakonov avtorskega prava in pravil Wikipedije. Uporabnikom, ki avtorsko gradivo objavljajo znova in znova, bomo nadaljnje urejanje morda prisiljeni preprečiti. Vedite pa, da tudi če gre tokrat resnično za kršitev avtorskih pravic, vse vaše izvirne prispevke še vedno sprejmemo z veseljem.
  • Prvotna objava je še vedno dostopna prek zgodovine strani.
Če ste stran kot mogočo kršitev avtorskih pravic pravkar označili vi sami, dodajte na dno strani Wikipedija:Težave z avtorskimi pravicami naslednjo vrstico:
* {{subst:članek-cv|Ale}} iz [http://www.fullers.si/anglesko-ale-pivo.html]. ~~~~

Na pogovorno stran uporabnika, ki je objavil skopirano vsebino, pa:
{{subst:prepisovanje|pg=Ale|vir=http://www.fullers.si/anglesko-ale-pivo.html }}. ~~~~

Poznavalci delijo pivo v grobem v dve vrsti: lager (ležak) in ale. Ležak je pivo spodnjega vrenja, ki je podvrženo fermentaciji pri temperaturah malo nad ničlo, ki lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Ležak je običajno svetlejši in prozornejši na pogled.

Tipično angleško ale pivo v pint kozarcu

Izvor in tehnologija varjenja

Beseda ale prihaja iz staroangleške besede ealu, ta pa iz indoevropske osnove alut, ki pomeni čarobno in zasvojujoče. Ale je pivo zgornjega vrenja, ki je fermentirano pri višji temperaturi kot ležak (običajno med 15 in 24°C) . Pri teh temperaturah se razvijejo močni sekundarni okusi, kar doda pivu sadne priokuse. T.i. pravi ale vsebuje žive kvasovke, ki v steklenici proizvajajo naravni CO2 in tako podaljšujejo rok trajanja piva. Zato so ale piva običajno bolj sladkega in polnega telesa kot ležaki. Odlikuje jih manjša vsebnost CO2. Ale pivo je zato bolj pitno, primerno tudi za bolj občutljive pivce, prav tako pa se manj peni. Na videz ga od svetlega ležaka loči tudi jantarno rdeča barva. Posebnost je tudi v njihovem točenju – ale se namreč toči podobno kot vino. Točaj natoči pivo s pomočjo ročne črpalke in z 2-3 potegi napolni pint kozarec.

Podvrste ale piva

Obstaja več podvrst ale piva. Tako poznamo grenko (bitter), lahko (mild), rjavo (brown) ale pivo ter stout in porter. Zanimiv je nastanek porterja. V zgornjem 19. stoletju so imeli navado v istem vrču piti mešanico dveh ali celo treh vrst piva. Točenje iz treh sodov je bilo točaju zelo zamudno, zato so pivovarji izumili novo vrsto pivo, ki je imela enak okus kot prejšnje mešano pivo. Takoj so ga vzljubili delavci in postreščki (porters) na londonskih tržnicah, od slednjih pa je hitro dobil tudi ime. Porter je temno rjavo, skoraj črno pivo z belim in penastim vrhom. Praženi slad omogoča močne okuse kave z malo praženega kostanja in čokolade. Drugo ime za porter je tudi angleški stout, ki ga od irskega (Guinness) loči slajši in polnejši okus.

Ale v Veliki Britaniji

Ale pivo je zelo značilno za Veliko Britanijo. V 70-ih 20. stoletja je prišlo do naglega upadanja potrošnje ale piva kot rezultat industrializacije in homogenizacije piva. Zato so 4 pivci ustanovili društvo za zaščito angleškega ale piva, ki je hutro prerasla v organizacijo CAMRA. Njen namen je promocija angleškega ale, danes pa šteje že preko 90.000 članov. Vsako leto organizira Great British Beer Festival, najbolj priznano tekmovanje na Otoku.

Pivovarne

Na Otoku obstaja preko 400 pivovarn raznih velikosti, med najbolj znanimi pa so Fuller Smith & Turner, Wells & Young's in Scottish Newcastle.

Najbolj znane znamke ale piva

Angleži so pri poimenovanju znamk lahko zelo tradicionalni ali hudomušni. Tako se npr. ena od precej razširjenih znamk imenuje Old Speckled Hen, spet druge so poimenovane po samostanih itd. Med najbolj znane znamke sodijo London Pride, ESB, Chiswick Bitter, John Smith, London Porter, Wells Bombardier, Double Choc Stout itd.

Zunanje povezave