Mihael Bakoš: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Vrstica 13: Vrstica 13:
* [[Seznam slovenskih pisateljev in pesnikov na Madžarskem]]
* [[Seznam slovenskih pisateljev in pesnikov na Madžarskem]]
* [[Šomodski Slovenci]]
* [[Šomodski Slovenci]]
* [[Štefan Küzmič]]
* [[Šalovci]]
* [[Šalovci]]
* [[Prekmurje]]
* [[Prekmurje]]

Redakcija: 19:26, 17. oktober 2008

Miháo Bakoš (madžarsko: Bakos Mihály) slovenski evangeličanski župnik, učitelj, pisatelj in prevajalec, * okrog 1742, Šalovci; † 9. april 1803, Šurd, na Madžarskem.

Bakoš rodil evangeličanskem družinu na Šalovcem (Sall). Vas v tistem času je spadali na Madžarskem. Njegovi šoli vse je neznani, prav tako kdaj je bil posvečen. Verjetno, da v Hodošu (Őrihodos) hodil v osnvonu šolu.
Leta 1779 pastiroval v Šurdu, na Šomodsko županijo. V Somogyu mnogo Slovenci preselili iz Prekmurja v 17.-18. stoletju. Šurdi prej je spadali v Somogyu, danas je Zalska županija. Bakoševo prednik Štefan Küzmič je bil tudi prekmurski Slovenec. Znamenitni pisatelj prevel luteranski Štiri Evangelij na prekmurskom narečju.
Bakoš l. 1780. prekepilo prisego. Od leta 1784 do l. 1785 kmalu pastiroval v Križevcih (Tótkeresztúr), potem nanovo prispelo v Somogyu. Sočasno bil zalaski in šomodski dekan.

Bakoš okrog 1791 je pisal eden pesmerica na prekmurskom dialektu, a naslov je „Krszcsánszke pesmene knige”. Drugo izdajo je preskrbel pisatelj Miháo Barla leta 1823, a tretjo Janoš Kardoš leta 1848.

Viri

  • Anton Trstenjak: Slovenci na Ogrskem, Narodopisna in književna črtica, OBJAVA ARHIVSKIH VIROV, Maribor 2006.

Glej tudi