Hera: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
ktgr, slog
m robot Dodajanje: ur:ہیرہ
Vrstica 72: Vrstica 72:
[[tr:Hera]]
[[tr:Hera]]
[[uk:Гера]]
[[uk:Гера]]
[[ur:ہیرہ]]
[[vi:Hera (thần thoại)]]
[[vi:Hera (thần thoại)]]
[[zh:赫拉]]
[[zh:赫拉]]

Redakcija: 21:14, 14. oktober 2008

Hera Campana

Hera je bila v grški mitologiji hčerka Kronosa in Ree ter sestra in žena Zevsa. Bila je boginja družine in plodnosti, kot edina poročena boginja pa je na Olimpu uživala posebno spoštovanje. Zevsu je rodila tri otroke: boga vojne Aresa, božanskega kovača Hefajsta in boginjo večne mladosti Hebo.

Zgodba o njuni poroki pravi, da je Hera rekla Zevsu: "Tvoja žena bom le, če boš prišel v moje naročje ne da bi se tega sama zavedala!" Zevs je odšel v svoje kraljestvo in premišljeval, ko se mu je posvetila krasna zamisel: s svojo strelo je sprožil nevihto, se začaral v kukavico in odletel k Heri. Ves moker in blaten je priletel skozi okno njene spalnice in premražen pristal na postelji. Heri se je ptiček zasmilil in vzela ga je k sebi. Kot bi mignil je bil posušen - in v njenem naročju. Zdaj se je spremenil nazaj v Zevsa in tako sta se poročila.

Njena slabost je bila, da je bila zelo ljubosumna in maščevalna, ker je Zevs imel veliko ljubic. Ker je bila boginja družine in zaščitnica zakonske zveze, mu je nezvestobo oprostila še težje.

Herina sveta žival je pav. Argusa, pošast s tisočimi očmi, je poslala, da bedi nad Io - Zevsovo ljubico. Zevs pa je poslal Hermesa, da je čuvaja pokončal. Oči mrtvega Argusa je Hera ponesla na pavov rep.