Fran Govekar: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 21 zlogov ,  pred 12 leti
brez povzetka urejanja
'''Fran Govekar''', [[Slovenci|slovenski]] [[pisatelj]], [[dramatik]], [[kritik]] in [[kulturni delavec]], * [[9. december]] [[1871]], [[Ig]] † [[31. marec]] [[1949]], [[Ljubljana]].
 
== Življenjepis ==
Rodil se je 1871 na Igu v učiteljski družini. Na Dunaju[[Dunaj]]u je s pomočjo [[Knafljeva štipendija|Knafljeve štipendije]] študiral medicino, vendar je študij po osmih semestrih opustil. Leta [[1897]] se je vrnil v Ljubljano in postal eden glavnih urednikov [[Slovenski narod|''Slovenskega naroda'']]. K sodelovanju je vabil tudi mlajše pisatelje, med njimi [[Ivan Cankar|Ivana Cankarja]]. Leta [[1901]] se je zaposlil kot magistratni uradnik, kar je ostal do [[1931]]. Medtem je urejal tudi revijo ''Slovan'' in bil gledališki intendant s podporo tedanjega ljubljanskega župana [[Ivana HribarjaHribar]]ja. Javemu mnenju navljub je namesto Cankarjevih dram uprizarjal svoje, zato je moral 1906 zaradi nepriljubljenosti odstopiti. Umrl je v Ljubljani 1949.
 
Velja za načelnega in praktičnega začetnika naturalizma v slovenskem slovstvu. Okoli 1895 je po [[Emile Zola|Zolajevem]] in francoskem zgledu razglasil tit.i. novo strujo. Sočasno je v slovensko slovstvo uvedel ideje naturalistične smeri, npr. alkoholizem, nemoralnost, dednost.
 
== Dela ==
povestpovesti ''Sama svoja'' (1895), ''O te ženske!'' in, roman ''V krvi'' ([[1896]]).
 
== roman V krvi ==
Roman ''V krvi'' je poskus [[Naturalizem|naturalističnega]] romana, ki pa se od svojega vzornika (''Nana'', Emile Zola) močno razlikuje. Medtem ko Zola upošteva tri vplive determiniranosti - dednost, okolje in čas, se Govekar kot navdušen študent anatomije omeji le na podedovane lastnosti. Močna pa je kritika meščanske družbe, F. Bohanec pravi, da "Slovenci do Govekarjevega romana nismo imeli tako ostre in žgoče kritike mladega nastajajočega slovenskega meščanstva." Ravno tako v nasprotju z naturalizmom obsoja zaznamovane z dednostjo, namesto da bi jih opisoval s sočutjem. Glavna junakinjaoseba v romanu, Tončka, je hči loteristke in javne grešnice; zaradi lepote se bogato poroči, nato se pusti zapeljati lažnivcu in na koncu pristane na dnu kot izgubljena dunajska prostitutka. Zaveda se svojega propada in svoje zaznamovanosti po materini strani.
 
== Glej tudi ==
7.571

urejanj

Navigacijski meni