Bolonjski proces: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Mlampret (pogovor | prispevki)
→‎Zunanje povezave: Dodal priročnik za preživetje b Bolonjskem procesu
Vrstica 9: Vrstica 9:


== Zunanje povezave ==
== Zunanje povezave ==
* [http://www.studentska-org.si Študentska organizacija Slovenije]
* [http://www.dfes.gov.uk/bologna/ Bolonjski proces - sekretariat] {{ikona en}}
* [http://www.dfes.gov.uk/bologna/ Bolonjski proces - sekretariat] {{ikona en}}
* [http://www.oranzni.si/prirocnik_za_prezivetje_v_bolonjskem_procesu.pdf Priročnik za preživetje v Bolonjskem procesu]
* [http://www.oranzni.si/prirocnik_za_prezivetje_v_bolonjskem_procesu.pdf Priročnik za preživetje v Bolonjskem procesu] Resor za študijsko problematiko [[ŠOU]] v Ljubljani


{{edu-stub}}
{{edu-stub}}

Redakcija: 17:32, 10. september 2008

Bolónjski procès je postopek usklajevanja visokošolskih študijskih procesov in harmonizacije akademskih nazivov v Evropi. Cilji Bolonjskega procesa so opredeljeni v Bolonjski deklaraciji, ki so jo leta 1999 v italijanskem mestu Bologna podpisali ministri za šolstvo 29 evropskih držav. Srečanju v Bologni so v naslednjih letih sledila srečanja na ministrski ravni v Pragi (2001), Berlinu (2003) in Bergnu (2005).

Pred podpisom Bolonjske deklaracije je bila leta 1988 na srečanju rektorjev univerz, posvečenem devetstoti obletnici ustanovitve Univerze v Bologni, izdana Magna Carta Universitatum. Leto pred Bolonjsko deklaracijo so ministri za šolstvo Francije, Nemčije, Italije in Združenega kraljestva leta 1998 v Parizu podpisali Sorbonsko deklaracijo, s katero so se zavezali uskladiti arhitekturo evropskega sistema visokega šolstva. Zategadelj se posebej v Franciji za proces uporablja izraz »sorbonsko/bolonjski proces«.

Svet Evrope in UNESCO sta skupaj izdala Lizbonsko konvencijo o priznavanju akademskih kvalifikacij kot delu tega procesa, kar je ratificirala večina držav podpisnic bolonjskega procesa.

Glej tudi

Zunanje povezave