Grdi raček: Razlika med redakcijama

Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
odstranjenih 116 zlogov ,  pred 14 leti
m
vrnitev sprememb uporabnika »86.61.40.183« (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika »MystBot«
m (vrnitev sprememb uporabnika »86.61.40.183« (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika »MystBot«)
'''Grdi raček''' je [[pravljica]] [[Hans Christian Andersen|Hansa Christiana Andersena]]. Grdi raček je [[kratka sodobna pravljica]]. Glavna književna oseba je mali grdi [[raček]] (v resnici [[labod]]), ki se izvali v račjem gnezdu, ker pa je drugačen od ostalih malih račk ga takoj označijo za grdega. V ospredje je postavljen ''motiv drugačnosti'', ki je velik problem v odnosu med ljudmi še dandanes, saj se prepogosto srečujemo z njo in jo obravnavamo neenako in z zadržki. Želel je pokazati nesprejemljivost ljudi do drugačnih in neupoštevanje njihovih pravic in pogledov, mnenj. Pravljica nas želi naučiti sprejemati, še posebej pa ceniti drugačnost.
 
== Obnova pravljice==
[[Kategorija:klklkknnkkmkkkčćnmmčkl,mk<ref>blabla</ref>]]<nowiki>Tu vnesite neoblikovano besedilo</nowiki>== Obnova pravljice==
Bilo je poletje, mama raca je gnezdila v repuhu, valila je male račke. BilablablablaBila je že naveličana, saj se je že silno vleklo. Končno pa so jajca popokala in slišati je bilo čivkanje malih račk, ki so dvignile svoje glavice. Le največje jajce je še ležalo tam. Mama raca se je odločila, da bo še malo posedela na njem. Kmalu pa je popokalo tudi veliko jajce. Mladiček se je skotalil na plan. Bil je drugačen od ostalih mladičkov, silno velik in grd.
 
Naslednji dan je mama raca odpeljala male račke, da bi jih predstavila v račjaku. Odšli so k stari raci, ki je bila najplemenitejšega rodu. Stara raca je pohvalila vse otročiče, le grdi raček ji ni bil najbolj posrečen, predlagala je da bi ga malo predelali, da bi bil lepši. Mama raca pa ji ni dovolila, saj kljub grdemu videzu je bil raček dobrega srca in je plaval najboljše od vseh. Tako se je račja družinica preselila v račjak. Ubogemu račku pa se ni godilo najboljše, saj je bil tako strašno grd, da so ga vsi grizli, suvali in se norčevali iz njega.
Že se je bližala zima, raček je zamrznil v ledu. Zgodaj zjutraj ga je rešil kmet in ga odnesel domov. Tam so ga oživili in otroci so se želeli igrati z njim. Raček pa se je bal, da mu hočejo kaj hudega. Zbežal je tudi iz te hiše. V tej hudi zimi je izkusil preveč nadlog in bede. Še dobro, da je prišla pomlad in je sonce spet začelo greti. Ko je ležal v močvirju so pred njim priplavali trije labodi. Ni mu bilo mar kaj mu bodo storili, on si je želel le do njih, saj je prepoznal ptice, ki jih je srečal jeseni. Ko pa je sklonil glavo, je v bistri vodi zagledal svoj odsev. Ni bil več grd, neroden, črnosiv ptič, temveč prelep labod. Resnično je bil vesel, kljub vsem mukam in trepljenju, je zdaj toliko bolj cenil svojo srečo. Labodi so ga božali s kljuni in otroci, ki so jih prišli hranit, so najprej zagledali njega, bil je najlepši.
 
Pomislil je, kako so ga zasmehovali, zdaj pa je najlepši med lepimi pticami.
 
== Predstavitev likov ==
1.793

urejanj

Navigacijski meni