Mark Lazarevič Levi: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
SieBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: sh:Mark Lazarevič Levi
m robot Dodajanje: ca:M. Aguéiev, es:Mark Agéyev
Vrstica 20: Vrstica 20:
[[Kategorija:Ruski pisatelji|Levi, Mark Lazarevič]]
[[Kategorija:Ruski pisatelji|Levi, Mark Lazarevič]]


[[ca:M. Aguéiev]]
[[en:M. Ageyev]]
[[en:M. Ageyev]]
[[es:Mark Agéyev]]
[[ru:Леви, Марк Лазаревич]]
[[ru:Леви, Марк Лазаревич]]
[[sh:Mark Lazarevič Levi]]
[[sh:Mark Lazarevič Levi]]

Redakcija: 10:25, 8. september 2008

Mark Lazarevič Levi (rusko Марк Лазаревич Леви; psevdonim Mihail Agejev, Михаил Агеев), ruski pisatelj, * 27. julij 1898, † 5. avgust 1973, Erevan, Armenija, Sovjetska zveza.

Rodil se je v bogati judovski družine. Postal je vsestranski človek, katerega življenjski moto je bil, da je treba poiskusiti vse. Kot pisatelj je za seboj pustil le eno delo: Zgodba s kokainom (1934), objavljen pod psevdonimom Mihail Agejev. Roman je bil prvič objavljen v pariški reviji.

Ko je bil roman leta 1989 objavljen v riški reviji Vrelec (rusko: Родник), je vprašanje o avtorju zopet postalo aktualno. Dolgo časa je prevladovala teorija, da je avtor romana Vladimir Nabokov. Na »sled« so pravemu avtorju prišli potem, ko so ugotovili, da gre za izredno avtobiografsko delo in so med maturanti zasebne gimnazije P. F. Krejmana v Moskvi našli kar nekaj sovpadajočih priimkov tako dijakov kot profesorjev. Junak romana se je tako kot avtor vpisal na Moskovsko pravno fakulteto. Skrivnostnega avtorja so odkrili potem, ko so iz Moskovske univerze dobili njegovo kartoteko iz leta 1952, v kateri je zapisano, da je kasneje neki Mark Levi predaval Erevanski pedagoški fakulteti.

Viri

Glej tudi

Zunanje povezave