Eddy Merckx: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
TXiKiBoT (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: cs:Eddy Merckx
TuvicBot (pogovor | prispevki)
m robot Spreminjanje: en:Eddy Merckx (cyclist)
Vrstica 22: Vrstica 22:
[[da:Eddy Merckx]]
[[da:Eddy Merckx]]
[[de:Eddy Merckx]]
[[de:Eddy Merckx]]
[[en:Eddy Merckx]]
[[en:Eddy Merckx (cyclist)]]
[[eo:Eddy Merckx]]
[[eo:Eddy Merckx]]
[[es:Eddy Merckx]]
[[es:Eddy Merckx]]

Redakcija: 16:16, 24. avgust 2008

Kolo s katerim je Eddy Merckx postavil rekord v vožnji na eno uro, ko je leta 1972 prevozil 49.431 kilometra.

Baron Eddy Merckx (rojen kot Edouard Louis Joseph Merckx), belgijski plemič in kolesar, * 17. junij 1945, Meensel-Kiezegem, Belgija.

Merckx je eden najboljših, po mnenju mnogih najboljši, kolesarjev vseh časov, pri čemer njegova prepoznavnost in legendarnost v kolesarstvu dosega enake razsežnosti kot pri ikonah ostalih športov, kot so Carl Lewis, Michael Jordan, Pelé, Mohamed Ali,... Eddy Merckx je eden izmed velikih štirih kolesarjev, ki so osvojili vse tri velike dirke kolesarstva (Tour de France, Giro d'Italia in Vuelta).

Merckxa poznamo kot vrhunskega kolesarja, ki je dosegal najboljše čase, bil najmočnejši pri vzponih in se izkazal kot najhitrejši dirkač. Čeprav je na Touru dosegel »le« 5 zmag, se Armstrong in ostali ne morejo primerjati z njim, saj je Merckx osvojil tudi Giro d'Italia petkrat, na World Professional road Race je zmagal trikrat, na Milano-San Remo sedemkrat, na Ghent-Wevelgem, trikrat in na Liege-Bastogne-Liege petkrat. Leta 1969 je dosegel edinstven podvig, ko je dobil rumeno majico (skupni zmagovalec), zeleno majico (zmagovalec po točkah) in postal nosilec pikčaste majice (kralj gora).

Glej tudi