Tezej: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m robot Spreminjanje: he:תסאוס
MystBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: ko:테세우스
Vrstica 50: Vrstica 50:
[[it:Teseo]]
[[it:Teseo]]
[[ja:テーセウス]]
[[ja:テーセウス]]
[[ko:테세우스]]
[[la:Theseus]]
[[la:Theseus]]
[[lb:Theseus]]
[[lb:Theseus]]

Redakcija: 02:44, 9. julij 2008

Tezej ubija Minotavra

Tezej (grško Θησευς oz. Thesmos) je bil v grški mitologiji sin atenskega kralja Egeja in največji jonski junak.

Mlada leta

Njegov oče mu je namenil to vlogo že ob rojstvu in mu je pod težak kamen skril tri predmete: meč, sandale in ščit. Otrokovi materi (princesi Etri) in njenemu očetu (kralju Piteju), ki sta Tezeja vzgajala je naročil, da otroku povejo, kdo je njegov oče šele takrat, ko bo dovolj močan, da bo dvignil skalo. Pri šestnajstih letih je napočil čas, da se je Tezej lotil prve naloge, ki mu jo je namenil njegov oče. Dvignil je skalo in našel zakopane predmete. Takoj se je odločil, da odide v Atene in poišče očeta.

Začetki herojstva

Lažja pot do Aten bi bila po morju, vendar se je Tezej odločil za težjo in bolj nevarno pot po kopnem. Na poti skozi Epidaurus je premagal prvega razbojnika, Peripetesa, ki ga je do smrti pobil z njegovo gorjačo, ki mu jo je izpulil iz rok. Tezej je tako postal znan po tem, da je nasprotnikom vedno prizadejal tisto, kar so oni prizadejali drugim.

Nadaljevanje poti

Pot je Tezeja nato vodila preko Istmije, kjer je naletel na roparja po imenu Sinis, ki je imel navado svoje žrtve prositi, da mu pomagajo pri upogibanju dveh smrek. Nato je vzel vrv in žrtev za zapestje privezal na smreki. Ko se je nesrečnik, ki ga je Sinis prej oropal imetja, utrudil, sta se smreki zravnali in raztrgali nesrečnika. Tezej je Sinisa premagal in mu namenil enako smrt.

Naslednji razbojnik, ki je občutil lastno »zdravilo« je bil Sciron, ki je popotnike na ozkih poteh Megare visoko nad morjem prisilil, da so mu umili noge v potočku, ki je izviral v skali. Med tem, ko so žrtve umivale njegove noge, jih je Sciron brcnil v morje, kjer jih je pojedla velikanska mesojeda želva.

Prihod v Atene

Tezej ob prihodu v Atene ni hotel takoj razkriti svoje identitete, saj ga nova žena njegovega očeta Medeja ni lepo sprejela. Ob večerji je Tezeja hotela zastrupiti, ker se je bala, da bo novi junak preprečil njenim sinovom nasledstvo prestola. Egej, ki je spoznal svoj meč, sandale in ščit je sinu v zadnjem trenutku iz rok izbil čašo s strupom.

Tezej in minotaver

Po tem, ko je kralj Minos s Krete premagal Atene, so morali Atenci plačevati visok davek Minosu. Enkrat na leto pa so morali na Kreto poslati mlade moške in deklice, da bi z njimi nahranili Minotavra, ki je prebival v blodnjaku. Tezej je s pomočjo Ariadne, Minosove hčerke, ki mu je svetovala, naj si pomaga s klobčičem vrvice, da bo našel pot iz blodnjaka. Tezej je ubil Minotavra in pobegnil iz blodnjaka in otoka skupaj z Ariadno.

Zunanje povezave