Avia Band: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 61 zlogov ,  pred 14 leti
brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
Brez povzetka urejanja
==Zgodovina skupine==
{{slog|preveč pisano, newikificirano, neenciklopedičen slog}}
 
'''AVIA BAND''' je dobro znano ime v slovenskem glasbenem prostoru.
Največji hit skupine je prav gotovo bila skladba <font size=+0 color=blue><i>Pandorina skrinjica</i></font>, za katero obstaja tudi angleška remix verzija z naslovom <font size=+0 color=blue><i>Pandora's box</i></font>. Ta skladba je vsekakor bila neke vrste prelomnica oz. "nepisan" mejnik skupine, kajti z njo se je le-ta leta 1994 prebila na prva mesta skoraj vseh slovenskih radijskih postaj.
 
Od takrat je skupina dejavno sodelovala pri ustvarjanju slovenske POP-produkcije. Tako je že naslednjega leta 1995 zelo uspešno nastopila na izboru za slovensko evrovizijsko popevko [[EMA 1995]]. Takrat se je s skladbo <font size=+0 color=blue><i>Vsaj še trenutek</i></font>, uvrstila na 3. mesto, sama pesem, pa se je po sledeh "Pandore", zopet "sprehodila" po vrhovih slovenskih glasbenih lestvic. Ob tem pa je bila tudi ena največkrat slišanih skladb v TV oddaji [[KARAOKE]]Karaoke na [[TV SLO]], ki jo je v tem času vodila zelo priljubljena voditeljica in pevka [[Deja Mušič]].
Podobne uspehe so nato doživljale tudi skladbe, kot npr. <font size=+0 color=blue><i>Greva v Katrco</i></font>, <font size=+0 color=blue><i>Glej</i></font>, <font size=+0 color=blue><i>Podarimo poljub</i></font>, ki so leta 1995 izšle na CD-ju s preprostim naslovom <font size=+1 color=blue><i>AVIA BAND</i></font>.
 
"balada za saxofon" z naslovom <font size=+0 color=blue>Teleskop</font>, ter "aranžmajsko" zelo močna skladba <font size=+0 color=blue><i>Tebe si želim</i></font>, za katere so bili posneti tudi zanimivi videospoti, ki so se veliko predvajali v raznih oddajah na TV SLO, POP TV, A KANAL in ostalih slovenskih TV sistemih.
 
Medtem, ko je skupina v letih 1996-1999 zelo veliko nastopala na raznih prireditvah in koncertih doma in v tujini in doživela nekatere kadrovske spremenbe, se je spomladi leta 1998 v njej zopet "prebudil" nov ustvarjalni glasbeni duh. Tega leta so nastale skladbe <font size=+0 color=blue><i>Ljubezen na 1. pogled</i></font> in <font size=+0 color=blue><i>Mala moja</i></font>, ter ob "zunanji" pomoči "avtorskega tandema" [[Matjaž &in Urša Vlašič]] skladbi <font size=+0 color=blue><i>Čez vse viharje</i></font>. To je bila tudi tekmovalna pesem v oddaji [[ORION]]Orion na [[TV SLO1]], ki je po telefoskem glasovanju gledalcev zasedla drugo mesto. Z drugo skladbo "tandema 'Vlašič'" <font size=+0 color=blue><i>Ne izdajte me</i></font>, pa se je skupina uvrstila v finalni izbor za <font size=+1 color=red>'''[http://sl.wikipedia.org/wiki/EMA_1999 EMO 99]'''</font> in na njej zasedla odlično 4. mesto. Poleg teh omenjenih skladb pa so tega leta nastale še nekatere druge, med drugim tudi priredba zelo znane stare slovenske "dixie uspešnice" <font size=+0 color=blue><i>Zemlja pleše</i></font>, za katero je originalno glasbo napisal slovenski skladatelj <font size=+0 color=blue>'''[http://sl.wikipedia.org/wiki/Mojmir_Sepe Mojmir Sepe]'''</font>, tekst pa je delo <font size=+0 color=blue>'''[http://sl.wikipedia.org/wiki/Gregor_Strni%C5%A1a Gregorja Strniše]'''</font>.
 
Kot zanimivost, je lahko omenjeno, da je potekalo snemanje večine skladb popolnoma v živo (ON THE AIR), kar je bilo za skupino svojevrsten izziv, "songi" pa so s tem dobili podobo dejanskega "live" zvena AVIA BAND-a. Člani skupine so se leta 2007 razšli in nastopajo v dveh novo-ustanovljenih skupinah Atlantix in Odiseja.
 
==Diskografija==
<i>
* A HOČEŠ ME AL' NE (L. 1995)
* PANDORA'S BOX (L. 1996)
* NAJINO LETO (L. 2000)
* NAJVEČJE USPEŠNICE (L. 2006)
</i>
 
==Zunanje povezave==
* [http://www.avia-band.com Uradna spletna stran skupine]
16

urejanj

Navigacijski meni