Avia Band: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m {{slog}}, slog, ktgr
Brez povzetka urejanja
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{slog|preveč pisano, newikificirano, neenciklopedičen slog}}
{{slog|preveč pisano, newikificirano, neenciklopedičen slog}}


'''Avia band''' je dobro znano ime v slovenskem glasbenem prostoru.
'''AVIA BAND''' je dobro znano ime v slovenskem glasbenem prostoru.
Skupina spada v popularno sfero komercialnega POP-a, z dobrimi lastnimi skladbami in bogato diskografijo.
Skupina spada v popularno sfero komercialnega POP-a, z dobrimi lastnimi skladbami in obširno diskografijo.
<br />Največji hit skupine je prav gotovo skladba <font size=+0 color=blue>PANDORINA SKRINJICA</font>, za katero obstaja tudi angleška remix verzija z naslovom <font size=+0 color=blue>PANDORA'S BOX</font>.
Največji hit skupine je prav gotovo bila skladba <font size=+0 color=blue><i>Pandorina skrinjica</i></font>, za katero obstaja tudi angleška remix verzija z naslovom <font size=+0 color=blue><i>Pandora's box</i></font>. Ta skladba je vsekakor bila neke vrste prelomnica oz. "nepisan" mejnik skupine, kajti z njo se je le-ta leta 1994 prebila na prva mesta skoraj vseh slovenskih radijskih postaj.


Od takrat je skupina dejavno sodelovala pri ustvarjanju slovenske POP-produkcije. Tako je že naslednjega leta 1995 zelo uspešno nastopila na izboru za slovensko evrovizijsko popevko [[EMA 1995]]. Takrat se je s skladbo <font size=+0 color=blue><i>Vsaj še trenutek</i></font>, uvrstila na 3. mesto, sama pesem, pa se je po sledeh "Pandore", zopet "sprehodila" po vrhovih slovenskih glasbenih lestvic. Ob tem pa je bila tudi ena največkrat slišanih skladb v TV oddaji [[KARAOKE]] na [[TV SLO]], ki jo je v tem času vodila zelo priljubljena voditeljica in pevka [[Deja Mušič]].
Ta skladba je bila tudi neke vrste prelomnica oz. "nepisan" mejnik skupine, kajti z njo so se fantje leta 1994 prebili na prva mesta skoraj vseh slovenskih radijskih postaj.
Podobne uspehe so nato doživljale tudi skladbe, kot npr. <font size=+0 color=blue><i>Greva v Katrco</i></font>, <font size=+0 color=blue><i>Glej</i></font>, <font size=+0 color=blue><i>Podarimo poljub</i></font>, ki so leta 1995 izšle na CD-ju s preprostim naslovom <font size=+1 color=blue><i>AVIA BAND</i></font>.


Za glasbene sladokusce je bil prav tako odličen tudi CD <font size=+1 color=blue><i>DVE SONCI</i></font>, ki je izšel leta 1996. Na tej zgoščenki so bile "udarne" skladbe "rock balada" <font size=+0 color=blue><i>Rdeči šal</i></font>,
Od takrat naprej je skupina dejavno sodelovala pri ustvarjanju slovenske glasbene POP-produkcije in že naslednje leto (l. 1995) zelo uspešno nastopila na izboru za slovensko evrovizijsko popevko [[EMA 1995]]. S skladbo Vsaj še trenutek se je uvrstila na 3. mesto, sama pesem, pa se je po sledeh "Pandore", zopet "sprehodila" po vrhovih lestvic SLO radijskih postaj. Ob tem pa je bila tudi ena največkrat slišanih skladb v TV oddaji [[KARAOKE]] na [[TV SLO]], ki jo je v tem času vodila zelo priljubljena voditeljica in pevka [[Deja Mušič]].
"balada za saxofon" z naslovom <font size=+0 color=blue>Teleskop</font>, ter "aranžmajsko" zelo močna skladba <font size=+0 color=blue><i>Tebe si želim</i></font>, za katere so bili posneti tudi zanimivi videospoti, ki so se veliko predvajali v raznih oddajah na TV SLO, POP TV, A KANAL in ostalih slovenskih TV sistemih.


Medtem, ko je skupina v letih 1996-1999 zelo veliko nastopala na raznih prireditvah in koncertih doma in v tujini in doživela nekatere kadrovske spremenbe, se je spomladi leta 1998 v njej zopet "prebudil" nov ustvarjalni glasbeni duh. Tega leta so nastale skladbe <font size=+0 color=blue><i>Ljubezen na 1. pogled</i></font> in <font size=+0 color=blue><i>Mala moja</i></font>, ter ob "zunanji" pomoči "avtorskega tandema" [[Matjaž & Urša Vlašič]] skladbi <font size=+0 color=blue><i>Čez vse viharje</i></font>. To je bila tudi tekmovalna pesem v oddaji [[ORION]] na [[TV SLO1]], ki je po telefoskem glasovanju gledalcev zasedla drugo mesto. Z drugo skladbo tandema 'Vlašič'<font size=+0 color=blue><i>Ne izdajte me</i></font>, pa se je skupina uvrstila v finalni izbor za <font size=+1 color=red>'''[http://sl.wikipedia.org/wiki/EMA_1999 EMO 99]'''</font> in na njej zasedla odlično 4. mesto. Poleg teh omenjenih skladb pa so tega leta nastale še nekatere druge, med drugim tudi priredba zelo znane stare slovenske "dixie uspešnice" <font size=+0 color=blue><i>Zemlja pleše</i></font>, za katero je originalno glasbo napisal slovenski skladatelj <font size=+0 color=blue>'''[http://sl.wikipedia.org/wiki/Mojmir_Sepe Mojmir Sepe]'''</font>, tekst pa je delo <font size=+0 color=blue>'''[http://sl.wikipedia.org/wiki/Gregor_Strni%C5%A1a Gregorja Strniše]'''</font>.
Podobne uspehe so nato doživljale tudi vse naslednje skladbe, kot npr. <font size=+0 color=blue>GREVA V KATRCO, GLEJ, PODARIMO POLJUB</font>, ki so izšle na CD-ju s preprostim naslovom <font size=+1 color=red>AVIA BAND</font>.


Kot zanimivost, je lahko omenjeno, da je potekalo snemanje večine skladb popolnoma v živo (ON THE AIR), kar je bilo za skupino svojevrsten izziv, "songi" pa so s tem dobili podobo dejanskega "live" zvena AVIA BAND-a.
Prav tako odličen pa je bil za glasbene sladokusce tudi CD Dve sonci, ki je izšel leta 1996. Na tem so bile skladbe -hiti, kot so <font size=+0 color=blue>RDEČI ŠAL</font>, <font size=+0 color=blue>TELESKOP</font>, <font size=+0 color=blue>TEBE SI ŽELIM</font>, in druge, za katere so bili posneti tudi TV videospoti, ki so se zelo uspešno predvajali v raznih oddajah na TV SLO, POP TV, A KANAL in ostalih slovenskih TV sistemih.


==Diskografija==
Medtem, ko je skupina v letih 1996-1999 zelo veliko nastopala na raznih prireditvah in koncertih po Sloveniji in tujini, ter doživela nekatere kadrovske spremenbe, se je spomladi l. 1998 zopet "prebudil" nov ustvarjalni glasbeni duh. Takrat so nastale skladbe <font size=+0 color=blue>LJUBEZEN NA 1. POGLED</font> in <font size=+0 color=blue>MALA MOJA</font>, ter ob "zunanji" pomoči "avtorskega tandema" Matjaža & Urše Vlašič skladbi <font size=+0 color=blue>ČEZ VSE VIHARJE</font>, ki je bila tudi tekmovalna pesem v oddaji [[ORION]] na [[TV SLO1]]. Zasedla je 2. mesto. S skladbo <font size=+0 color=blue>NE IZDAJTE ME</font>, pa se je skupina uvrstila na izbor za <font size=+1 color=red>'''[http://sl.wikipedia.org/wiki/EMA_1999 EMO 99]'''</font> in na njem zasedla odlično 4. mesto. Poleg omenjenih skladb pa nastajajo tudi še nekatere druge, kot npr. priredba zelo znane stare slovenske "dixie uspešnice" <font size=+0 color=blue>ZEMLJA PLEŠE</font>, ter še nekaterih popolnoma novih avtorskih skladb.

Kot zanimivost, je lahko omenjeno, da je potekalo snemanje večine skladb popolnoma v živo (ON THE AIR), kar je bilo za skupino svojevrsten izziv, "songi" pa so tem dobili podobo dejanskega "live" zvena AVIA BAND-a.


<font size=+1 color=red>DISKOGRAFIJA:</font>
* A HOČEŠ ME AL' NE (L. 1995)
* A HOČEŠ ME AL' NE (L. 1995)
* PANDORA'S BOX (L. 1996)
* PANDORA'S BOX (L. 1996)
Vrstica 26: Vrstica 23:


==Zunanje povezave==
==Zunanje povezave==
* [http://www.avia-band.com Uradna spletna stran]
* [http://www.avia-band.com Uradna spletna stran skupine]


[[Kategorija:Slovenske pop skupine]]
[[Kategorija:Slovenske pop skupine]]

Redakcija: 23:13, 24. junij 2008

AVIA BAND je dobro znano ime v slovenskem glasbenem prostoru. Skupina spada v popularno sfero komercialnega POP-a, z dobrimi lastnimi skladbami in obširno diskografijo. Največji hit skupine je prav gotovo bila skladba Pandorina skrinjica, za katero obstaja tudi angleška remix verzija z naslovom Pandora's box. Ta skladba je vsekakor bila neke vrste prelomnica oz. "nepisan" mejnik skupine, kajti z njo se je le-ta leta 1994 prebila na prva mesta skoraj vseh slovenskih radijskih postaj.

Od takrat je skupina dejavno sodelovala pri ustvarjanju slovenske POP-produkcije. Tako je že naslednjega leta 1995 zelo uspešno nastopila na izboru za slovensko evrovizijsko popevko EMA 1995. Takrat se je s skladbo Vsaj še trenutek, uvrstila na 3. mesto, sama pesem, pa se je po sledeh "Pandore", zopet "sprehodila" po vrhovih slovenskih glasbenih lestvic. Ob tem pa je bila tudi ena največkrat slišanih skladb v TV oddaji KARAOKE na TV SLO, ki jo je v tem času vodila zelo priljubljena voditeljica in pevka Deja Mušič. Podobne uspehe so nato doživljale tudi skladbe, kot npr. Greva v Katrco, Glej, Podarimo poljub, ki so leta 1995 izšle na CD-ju s preprostim naslovom AVIA BAND.

Za glasbene sladokusce je bil prav tako odličen tudi CD DVE SONCI, ki je izšel leta 1996. Na tej zgoščenki so bile "udarne" skladbe "rock balada" Rdeči šal, "balada za saxofon" z naslovom Teleskop, ter "aranžmajsko" zelo močna skladba Tebe si želim, za katere so bili posneti tudi zanimivi videospoti, ki so se veliko predvajali v raznih oddajah na TV SLO, POP TV, A KANAL in ostalih slovenskih TV sistemih.

Medtem, ko je skupina v letih 1996-1999 zelo veliko nastopala na raznih prireditvah in koncertih doma in v tujini in doživela nekatere kadrovske spremenbe, se je spomladi leta 1998 v njej zopet "prebudil" nov ustvarjalni glasbeni duh. Tega leta so nastale skladbe Ljubezen na 1. pogled in Mala moja, ter ob "zunanji" pomoči "avtorskega tandema" Matjaž & Urša Vlašič skladbi Čez vse viharje. To je bila tudi tekmovalna pesem v oddaji ORION na TV SLO1, ki je po telefoskem glasovanju gledalcev zasedla drugo mesto. Z drugo skladbo tandema 'Vlašič'Ne izdajte me, pa se je skupina uvrstila v finalni izbor za EMO 99 in na njej zasedla odlično 4. mesto. Poleg teh omenjenih skladb pa so tega leta nastale še nekatere druge, med drugim tudi priredba zelo znane stare slovenske "dixie uspešnice" Zemlja pleše, za katero je originalno glasbo napisal slovenski skladatelj Mojmir Sepe, tekst pa je delo Gregorja Strniše.

Kot zanimivost, je lahko omenjeno, da je potekalo snemanje večine skladb popolnoma v živo (ON THE AIR), kar je bilo za skupino svojevrsten izziv, "songi" pa so s tem dobili podobo dejanskega "live" zvena AVIA BAND-a.

Diskografija

  • A HOČEŠ ME AL' NE (L. 1995)
  • PANDORA'S BOX (L. 1996)
  • DVE SONCI (L. 1998)
  • NAJINO LETO (L. 2000)
  • NAJVEČJE USPEŠNICE (L. 2006)

Zunanje povezave