Wikipedija:Pod lipo/Arhiv-2006-09-15: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Messner (pogovor | prispevki)
Heretik (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Vrstica 221: Vrstica 221:
:Več kvalitetnih člankov, vsebinskih člankov, kakršne tudi jaz (se trudim) pišem in ne nekih letnic, tega in onega stoletja,...to lahko vse kopiramo iz angleške wiki in prevedemo dogodke...MMG opazil sem, da škrbine oz. kratke članke iskalnik (v tem primeru Google) uvrsti nekam na rep seznama, medtem ko pa se ti vsebinsko bogatejši članki prerinejo v prve vrste in zato mislim, da ravno z kvalitetnimi članki privabljamo nove vikipediste. --[[Uporabnik:Ferdi|Ferdi]] 14:40, 26 jun. 2005 (CEST)
:Več kvalitetnih člankov, vsebinskih člankov, kakršne tudi jaz (se trudim) pišem in ne nekih letnic, tega in onega stoletja,...to lahko vse kopiramo iz angleške wiki in prevedemo dogodke...MMG opazil sem, da škrbine oz. kratke članke iskalnik (v tem primeru Google) uvrsti nekam na rep seznama, medtem ko pa se ti vsebinsko bogatejši članki prerinejo v prve vrste in zato mislim, da ravno z kvalitetnimi članki privabljamo nove vikipediste. --[[Uporabnik:Ferdi|Ferdi]] 14:40, 26 jun. 2005 (CEST)


==Zala==

Kako naj po Wikipedijinih standardih razločim Zalo (in kateri pojem naj ime pravico do ekskluzivnega naslova), ki lahko pomeni
* madžarsko županijo ob meji s Slovenijo
* reko, ki v glavnem teče skozi taisto županijo (in ji je dala ime)
* žensko ime (na seznamih imen se zdi, kot da je že Zala nekako že rezervirana za to ime)
Zanima me predvsem prvo dvoje, da bom pravilno usmerjal in pisal članke na prava mesta --[[Uporabnik:Heretik|Heretik]] 11:53, 28 jun. 2005 (CEST)





Redakcija: 11:53, 28. junij 2005

Sorodne strani: IRC - Obvestila

Za stare strani glej Arhiv

Na tej strani wikipedisti postavljajo in poskušajo odgovoriti na vprašanja v zvezi s slovensko različico Wikipedije.

  • Ne poročajte o hroščih ali predlagajte posebnosti tukaj. Postavite jih v dnevnik hroščev.
  • Za pripombe in vprašanja o vsebini članka, uporabite povezavo »Pogovori se o tej strani« pri članku za pripadajočo pogovorno stran.
  • Preglejte arhivirane strani, če je bilo vaše vprašanje že prediskutirano. Če vseeno ne najdete odgovora, ga potem postavite tukaj.
  • Če imate še kakšna druga vprašanja o čemerkoli v Vesolju ali življenju poskusite popisati napotitveno tablo.

Za lažje iskanje in odziv upoštevajte še naslednje:

  1. Uporabite naslednjo urejevalno povezavo za neposredno dodajanje novega vprašanja na dnu.
  2. Naslovite vprašanje (z zapisom == naslov ==)
    • Če uporabite zgornjo urejevalno povezavo, vpišite samo stvar pogovora.
  3. Podpišite se in vpišite datum (z enostavnim zapisom --~~~~)

Glej tudi: Najpogostejša vprašanja, Pomoč, Stik z novinci


Wikimedijino skladišče: stotisoča datoteka

Prosim, če lahko nekdo pogleda in popravi tole povezavo. Gre za grob prevod sporočila za javnost ob vključitvi 100,000-če datoteke v projekt Wikimedijino skladišče. Najlepša hvala. --Eleassar777 14:26, 24 maj 2005 (CEST)

Sem malce pogledal in popravil. 100.000 se v slovenščini piše s piko, pri 5259 piko (razen morda v računovodstvu) pogosto izpustimo, »wiki tehnologija« ipd. je »tehnologija wiki«, dodal sem tudi nekaj povezav interwiki; drugega nisem opazil. --romanm (pogovor) 00:05, 25 maj 2005 (CEST)

Vzeto na znanje. Lp! --Eleassar777 14:02, 25 maj 2005 (CEST)

Pozdrav iz Beograda

Pozdrav! Na srpskoj Vikipediji sam radio na članku o radio-amaterizmu. Dok sam obrađivao razvoj i značaj amaterskog pokreta na ovim prostorima, sam se osvrnuo na sukob između JLA (JNA) i slovenačke strane. Kako sam bio suviše mlad da bih se lično sećao ovih događaja, oslonio sam se na priče koje sam kasnije čuo. Znači, informacije koje imam su iz druge ruke, i nisu proverene. Iz ovog razloga, kao i zbog očigledne delikatnosti pomenutih događaja, pozivam nekoga sa slovenačke Vikipedije (ko poznaje materiju i srpski jezik), da prekontroliše pasus koji sam napisao, i da me obavesti ukoliko u njemu stoji nešta nekorektno, jer bi mi bilo jako žao da ja, Vikipedija, i radio-amaterski pokret budemo uzrok neprijatnosti i varnica između naših naroda. -- Obradovic Goran (pogovor) 03:54, 26 maj 2005 (CEST)

Lep pozdrav nazaj Goran. Sem prebral odstavek in kolikor poznam tedanje zadeve, je lepo in korektno napisano, tako da ti ni potrebno skrbeti. Mogoče bo še kdo, ki še podrobneje pozna, kaj povedal.
(Prevod) Vračam pozdrave, Gorane. Pročitao sam odsečak i koliko sam upoznat sa tadašnjima situacijama, je napisano lepo i korektno, tako da ne trebaš brinuti. Možda će neko, koji još detalnije poznaje, nešto reči. --xJaM 11:15, 26 maj 2005 (CEST)

Problem

Včeraj se mi je sesul Windows (v bistvu, je sporočal okvaro ene pogonske datoteke), zato sem iz previdnosti formatiral disk. Zdaj pa mi vsake toliko Firefox vrže opozorilo, "Začeli ste z odpiranjem...", ko hočem odpreti kakšne strani na WP (za "application/octet-stream" in "php"). Ali kdo ve, kaj bi bil vzrok (to se mi prej ni dogajalo)? LP, --Klemen Kocjančič 13:48, 26 maj 2005 (CEST)

Problem sem prijavil na bugzillo in MozillaZine. Kot kaže se to dogaja tudi drugim, a je preveč asimetrično in naključno, da bi ugotovili, zakaj gre. LP, --Klemen Kocjančič 22:37, 27 maj 2005 (CEST)

Brisanje slik

Tukaj http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Zlatko_Zahovic_vs_UAE.jpg piše da bodo nekatere slike zbrisane. Kako je stem?

Hvala za opozorilo. Če kdo mogoče ni opazil povezave: [1]. --Eleassar777 09:36, 31 maj 2005 (CEST)

A se kaj podobnega mogoče pripravlja tudi pri nas? Sicer pa ne vem, zakaj je to sploh potrebno. Če je slike dovoljeno uporabljati za nepridobitne ali izobraževalne namene ali če jih je dovoljeno uporabljati z navedbo avtorja ipd., potem je pmsm vse v redu, dokler so na spletni Wikipediji, če pa kdo želi služiti (ali ima "klonirane" strani z dodanimi reklamami, plačljive strani ali pa kar s prodajo knjig oz. DVDjev), pa naj sam izloči neustrezne slike (oz. odkupi pravice od lastnikov), ali pa tvega tožbo --Heretik 14:45, 1 jun. 2005 (CEST)

Hm, "pri nas"? Strežniki načeloma niso "pri nas", torej je potrebno upoštevati predvidena opozorila!? --AndrejJ 14:54, 1 jun. 2005 (CEST)
Ker strežniki niso pri nas, je vse še slabše. Če ameriški lastniki nekega dne ugotovijo, da jim nerešen status objavljenih slik v slovenski wikipediji povzroča pravne težave, lahko našo malo wikipedijo preprosto ukinejo. To bi bilo najlažje. --romanm (pogovor) 15:25, 1 jun. 2005 (CEST)
Kot je zaenkrat videti je predvidena "rešitev" brisanje takih slik. --AndrejJ 16:50, 1 jun. 2005 (CEST)

Wikipedija v Delu

Pozor! Na zadnji strani današnje izdaje časopisa Delo je v rubriki Svet so ljudje objavljen članek o Wikipediji. Sicer gre za prevod slabo napisanega nemškega članka in človek dobi občutek, da je Wikipedija Amazonov projekt, a vseeno, vsaka reklama prav pride. Slovenska Wikipedija seveda (žal) ni omenjena. Lp! --Eleassar777 11:03, 1 jun. 2005 (CEST)


Svet so ljudje - Delo Sreda 01.06.2005 Vir [2]

Wikipedia Na tisoče navdušencev na internetu razvija gigantsko enciklopedijo, prodajno uspešnico, ki je tako rekoč zastonj. Na spletu Amazon ponuja disketo, katere vsebino je mogoče primerjati z znano nemško enciklopedijo Brockhaus v 24 zvezkih, za pičlih deset evrov, piše nemški tednik Focus. Vsakdo, od ljubiteljskega zgodovinarja do ljubitelja glasbe ali študenta fizike, lahko sestavlja ali spreminja že obstoječe vnose v leksikon Wikipedia Online. 39-letni Američan Jimmy Wales je prišel na zamisel za sestavo orjaške znanstvene zbirke s pomočjo prostovoljcev leta 2001. Ambiciozni projekt se je obnesel, tako da zdaj že 20 tisoč wikipedov po svetu sodeluje s prispevki v sto jezikih. Wikipedia je po Walesovih besedah velikansko državljansko gibanje, ki ga s pridom uporabljajo ne le zanesenjaški deskarji, temveč tudi podjetja. V Nemčiji ima leksikon kakšnih tri tisoč rednih uporabnikov. Osemindvajsetletni študent informatike Kurt Janssen ji posveča ves svoj prosti čas: popravlja vnose v enciklopedijo na spletu. Nemška izdaja ima zdaj 240.000 vnosov, le 20.000 manj kot enciklopedija Brockhaus. Angleška različica ima že 576.000 vnosov, to je več kot Encyclopaedia Britannica in Microsoft Encarta skupaj. Tisti, ki želijo zanesljive podatke, morajo preveriti še v Brockhausu, pravijo pri Brockhaus Duden Neue Medien. Kakovost vnosov je namreč zelo različna in obiskovalci morajo računati z napakami in subjektivnostjo. Največja odlika wikipedije je hitrost: že zvečer po papeževi izvolitvi je bil v njej zajeten članek o svetem očetu. Konkurenti so bili precej počasnejši. Kot pravi Janssen, lahko vsebino wikipedije uporabljamo celo v komercialne namene, če le navedemo vir.


--AndrejJ 17:06, 1 jun. 2005 (CEST)

Seveda ne gre za disketo ampak za DVD-ROM, glej [3] --AndrejJ 17:13, 1 jun. 2005 (CEST)

Wikipedi so wikipedisti. --xJaM 17:18, 1 jun. 2005 (CEST)

Kurt Janssen je pa postal slaven! Še celo njegova slika je v članku. LOL. --Eleassar777 18:11, 1 jun. 2005 (CEST)
A ste opazili korelacijo med člankom v enem vodilnih slovenskih časopisov in skokovitim porastom prijavljenih uporabnikov? To je dobra reklama :-) --Tone 23:09, 1 jun. 2005 (CEST)
Še dobro, da niso posebej omenili slovenske wikipedije - takšnega navala ne bi prenesli. Tako so morali ljudje vsaj na Google ... :-) --romanm (pogovor) 23:33, 1 jun. 2005 (CEST)

Semena člankov o avtomobilskih oznakah držav

Klemen je začel na veliko vnašati semena člankov kjer je geslo avtomobilsja oznaka države. Na primer pod geslom CH (poslovnjeno Konfederacija Švica) je samo podatek, da je to avtomobilska oznaka Švice. Obstaja pa članek o Švici]. To se mi zdi da je popoln nesmisel. Če se že povezuje avtomobilske oznake naj kažejo na članek o državi.

Pa spet malo neprimernega reagiranja (ali je res???). Kaj pri Odinovi sekiri in Svarunovi gorjači se naj nahaja v članku z geslom CH kar ne spada v članek o Švici. --Janez Novak 12:06, 9 jun. 2005 (CEST)

Ukaz galery

V članku Plečnik je dodan za zbirko slik ukaz galery. Jaz v Mozilli ne vidim slik v tej galeriji. Zakaj? Ali je problem z ukazom ali z Mozillo? V ta članek spada še nekaj dobrih slik (upam da bom kakšno lahko prispeval tudi jaz) in za tak članek v katerem je bolje več slik kot teksta naj bi bil ta ukaz zelo v tedu. --Janez Novak 13:05, 19 jun. 2005 (CEST)

Vnašanje škrbin (slovarskih člankov)

V zadnjem času je poleg znanega izdelovalca čistih škrbin Klemena krenil po isti poti še Ferdi. Ali bomo trpeli in prenašali tako delo? Jaz sem delal na mitologiji, vendar sem po vnosu Klemenovih škrbin s tem področjem nehal. Po mojem mnenju take škrbine ne izivajo po vnosu dodatnih podatkov ampak (vsaj mene) odvračaja od dela na teh geslih. Veliko diskusije je bilo, ko sem vnesel slovatske definicije za razne izočrte. Sedaj pa niti besede protesta. Kje ste birokrati in ostali administratorji. Ali ni vaša dolžnost (neobvezna sicer) tudi usmerjanje ostalih sodelavcev? --Janez Novak 13:00, 22 jun. 2005 (CEST)

Ne vem sicer kakšne probleme imaš s Klemnom ampak se mi zdi, da korektno opravlja svoje delo. Na Wikipediji je možnih pač veliko pristopov. Lahko se lotiš vsakega članka posebej in ga pišeš toliko časa dokler ni FA, lahko pa narediš tudi cel kup člankov v nekaj stavkih in jih potem sproti dopolnjuješ. Mislim, da Klemen to trenutno počne na področju mitologije in vojaške terminologija. Druga zgodba je Ferdi. Njegovo vnašanje nanoškrbin je resda lahko nekoliko moteče, vendar mu to brez težave na prijazen način napišeš na pogovorno stran. Tudi če nisi administrator. --Josh13:23, 22 jun. 2005 (CEST)
Kolikot vem Klemen tega kar ti pišeš ne počne. Namreč ne DOPOLNJUJE svojih škrbin. Če imaš drugačne podatke mi javi članke. Problem masovnega vnašanja škrbin pa je širši in ne zadošča neko navodilo na neki pogovorni strani. Nekateri mislijo, da bo vnos čiste (piko) škrbine spodbudil nekoga, da članek dopolni. Vendar to ne drži. --Janez Novak 13:34, 22 jun. 2005 (CEST)
Upajva, Janez, da ne boš spet obsojen žaljenja drugih. Jaz te razumem, za druge pa seveda ne morem garantirati. Verjamem, da (piko) škrbine skoraj nikogar ne spodbudijo. Mene so npr. nedavne Klemnove škrbine, predvsem o mezoameriških mitoloških likih (An Puch, Coatlicue, Huitzilopochtli, Ixchel, Mixcoatl, Quetzalcoatl, Pachacamac, Viracocha), prisilile toliko, da sem naredil nekaj tujejezičnih povezav (interwikijev) in nekaj škrbin privedel do tega, da sem lahko odstranil predloge o škrbinah (Tlaloc). Prisilile so me tudi zaradi tega, ker je Klemen izbral predvsem angleško zveneča poslovenjena imena. Seveda to ni njegova krivda, pa tudi se bo branil da je v leksikonu in enciklopediji tej in tej tako zapisano, in še, če te kaj moti, popravi... Kot so strokovnjaki iz področja zgodovine in vojaške terminologije, so, mislim da, tudi že pri nas strokovnjaki (pa tudi veliko je verjetno dobrih laikov) s področja mezoameriških kultur. Mislim da so nekateri že doktorirali na te teme (npr. Ivan Šprajc) in mislim da neko slovensko izrazoslovje o tem (že) mora obstajati. Saj ne, da bi bilo kaj narobe s temi 'tujimi' izrazi, bolj gre za to, da so za slovensko govorečega težko izgovorljivi in to. Sicer pa vidim po Šprajčevi bibliografiji, da uporablja izraze Chichén Itzá, Cholula, Uxmal, Yaxchilán, pa naprej Kukulcan (tukaj je Cuculcan/Kukulkán). Glej tudi njegove članke na Kvarkadabri, dostopne na spletu. Tu med drugim izvemo, da se Uaxactun bere [uašaktun]. Morda je Klemen celo 'zadel'. PMSM pa, dokler nekdo ne bo izdelal dobrega besednjaka, bo gotovo vladalo božanstvo Kaos. Drugače pa menda glede škrbin načeloma ne moremo nikogar ustaviti, dokler jih 'klanfa' v skladu s smernicami. --xJaM 16:59, 22 jun. 2005 (CEST)

En članek ali več?

Napisal sem članek o reviji, ki je izhajala šest let. Članek ima skoraj 3000 besed, ker razen opisa in zgodovine prinaša tudi kratko vsebino za vsako leto posebej. Sprašujem se, ali ni morda bolje, da za vsako leto posebej ustvarim nov članek. Pomislek je v tem, da bi ti manjši članki ne zanimali nikogar, saj so v glavnem le nekako kazalo letnika, kar ima svoj pomen le v splošnem sklopu večjega članka. Je 3000 besed preveč za en sam prispevek?

Podobno sem opisal Trg Unità v Trstu. Sprva sem mislil vključiti vanj tudi opis šestih palač, ki ga obdajajo, potem sem se pa spomnil na članek o škofih in sem to misel opustil. Vendar mislim, da bo malokdo šel iskat stran o eni sami palači. Naj torej podaljšam obstoječi članek, ali naj sestavim šest novih prispevkov?

Mislim, da gre za isto vprašanje: en sam dolg članek ali šest nezanimivih kratkih strani? Hvala za pomoč.--IzTrsta 12:08, 2 jun. 2005 (CEST)

Problem nastane, če stran presega 34 KB (ali 32); sam sem za krajše članke. LP, --Klemen Kocjančič 12:15, 2 jun. 2005 (CEST)

Meni so sicer všeč daljši članki, vendar kazala letnikov neke revije ne sodijo v Wikipedijo. Glej Wikipedija:Kaj Wikipedija ni in Wikipedia is not a general knowledge base. Sicer pa 3000 besed ni preveč. Članki, predstavljeni na prvi strani angleške Wikipedije, jih imajo pogosto 3500 do 4000. --Eleassar777

enciklopedija.org

Zanimivo - tudi slovenska Wikipedija ima že kopijo ... --matijap | pogovor 13:26, 5 jun. 2005 (CEST)

Domeni vikipedija.org i vikimedija.org

Uzeo sam te domene i oni mogu sluziti za: (1) redirekciju na Vikipedije u cijim se jezicima na taj nacin pise Wikipedia (vikipedija.org); (2) za rad doticnih lokalnih ogranaka (vikimedija.org); i (3) za elektronske adrese. Ako ste zainteresovani, ostavite mi poruku na mojoj strani za razgovor na sr:. (Vama bi mogao i Roman da otvara naloge, posto ima nalog na serveru na kom ce biti ti domeni.) --millosh (pogovor (sr:)) 08:03, 8 jun. 2005 (CEST)

Dopisni seznami

Živjo! Zanima me, kaj so dopisni seznami. Piše, da lahko ambasador postane vsakdo, ki jih spremlja. Hvala. --Eleassar777 pogovor 09:17, 8 jun. 2005 (CEST)

Kje si to prebral? LP, --Klemen Kocjančič 09:42, 8 jun. 2005 (CEST)

Tukaj. --Eleassar777 pogovor 09:47, 8 jun. 2005 (CEST)

Jaz tam vidim le, da lahko veleposlanik postane vsakdo, ki ... ;-) Pač se vpiši na seznam k jeziku, ki ga obvladaš. Ter ne pozabi dodati povezavo na tvojo pogovorno stran (kot vidiš pri drugih "veleposlanikih"). LP, --Klemen Kocjančič 09:49, 8 jun. 2005 (CEST)

Avtomobilske oznake

Mislim, da navajanje avtomobilskih oznak vsako v svoj članek ne sodi na Wikipedijo, zato se naj pobrišejo, vse oznake naj se pa zberejo na eni strani. Če angleška wikipedija tega nima, zakaj bi morala imeti naša? A si, Klemen, predstavljaš, kaj bi lahko poleg že napisanega za recimo ROK še lahko dodag glede avtomobilske oznake za Korejo? Oz. naj se namesto teh nanoškrbin napišejo vsaj #REDIRECT-i na opise omenjenih držav. Članke za posamezne avtomobilske oznake, to pa res ne. Wikipedija ni slovar! --keber 16:42, 9 jun. 2005 (CEST)

Prav hudi članki to res niso, ampak ni nič narobe, če so tu in če se sčasoma doda še kak pomen, ki ga kratice gotovo imajo. --AndrejJ 16:59, 9 jun. 2005 (CEST)
Vem, samo to ne pomeni, da je treba napisati vse možne kratice, potem pa čakati, da se nekdo zmisli pomen, ki ga MOGOČE imajo. Sploh sem mnenja, da naj se vsi ti seznami, ki nastajajo na naši wikipediji, pišejo, ko bosta vsaj škrbinasto opisana dva (2) pojma. Ne bi jaz delal vsemogočih seznamov za to, da bo potem gor ena rdeča postavka ali pa modra postavka. Sam osebno pri članku Podzemna železnica nisem napisal strani s seznamom podzemnih železnic, dokler ne bosta vsaj dve škrbinasto opisani, ker ne vidim smisla s tem. In dalje, ni treba sedaj vsak seznam razsuti na nove in nove pojme oz. sezname (kar naj bi se pričakovalo pri avtomobilskih oznakah). A ne bi raje recimo USA ciljalo na članek Združene države Amerike, nekje v članku pa se omeni tudi, kakšno avtomobilsko oznako ima? To naredi wikipedijo bolj pregledno, hitrejšo in lažje dostopno. Sicer pa, kakor komu paše. Ampak wikipedija pa le naj bo neka vsebina, ne samo seznami. --keber 17:47, 9 jun. 2005 (CEST)

Kot je Andrej rekel, sem dodal še drugotne pomene (zdaj le za A in B); povsod sem našel drugi pomen (najmanj en) oz. iw na ustrezen članek na drugih WP, le za BY ne. LP, --Klemen Kocjančič 19:39, 9 jun. 2005 (CEST)

Popravek: našel tudi za BY. lP, --Klemen Kocjančič 19:48, 9 jun. 2005 (CEST)
Hja Klemen, pri čemer seveda ni treba na silo iskati kratic (ROK press...), predvsem ne tujih, ki so (nekatere) zelo ozkopodročne. --AndrejJ 20:03, 9 jun. 2005 (CEST)

S tem sem hotel pokazati, le da se za vsako kratico najde še kakšne pomene (npr. za ROK je dosti podjetij s tem v imenu). LP, --Klemen Kocjančič 20:07, 9 jun. 2005 (CEST)

Nemška tričrkovna kratica za rusko pravoslavno (ortodoksno) cerkev? Saj me hecaš? Veš kaj si vse lahko zmislimo? Čuda, čuda, samo da odpremo par slovarjev, pa imamo takoj več člankov kot vse wikipedije skupaj ... Angleška wikipedija ima ROK navezan na opis države Južne Koreje. Pri nam pa samo nov članek za vsako ceno, pa če je še taka bedarija. Ne vem no, ampak tole meni ni resno, prej preveč neresno. Avtomobilske oznake pa še vedno lahko napišemo v desni stolpec za vsako državo posebej. --keber 00:39, 10 jun. 2005 (CEST)
Glede kratic je bilo že govora in, če me spomin ne vara, smo nekako rekli, da ne bi vključevali tujejezičnih kratic, razen zares znanih (USA (lahko bi imeli tud ruski США za ta namen, npr., FBI, KGB (КГБ)). Ta za nemško tričrkovno kratico ruske pravoslavne cerkve je res bosa. Klemen pa je drugače tudi mojster - večinoma zahodnih vojaških kratic (ACC, ACOG, ADATS, LOCAAS, AFSPACECOM) - in verjetno ima svoj razlog zakaj upošteva tudi tujejezične - ker verjetno sodijo v vojaško terminologijo itd. Če bi upoštevali npr. še ruske ali npr. armenske, ..., bi bilo člankov še toliko več. Avtomobiske oznake PMSM ne motijo in imajo lahko vsaka svoj članek - saj se hitro porazgubijo v podatkovni bazi. Od viška glava ne boli so rekli. --xJaM 02:09, 10 jun. 2005 (CEST)

Zbirka

Skladišče sem preimenoval v Zbirko. Zakaj? Preprosto se lepše sliši in je dober opis tega, kar lahko tam najdemo. Upam, da to ni povzročilo kakšnih težav, sicer pa se mi zdi, da kaj veliko Slovencev (!?) tam ni aktivnih. Lep pozdrav! --Eleassar777 pogovor 19:43, 9 jun. 2005 (CEST)

Pogovor k Wikipediji:WikiProjekt Taksonomija

Na pogovoru Pogovor k Wikipediji:WikiProjekt Taksonomija je verjetno nekaj narobe. Sam ne bom vračal na prejšnja stanja, da ne bom kaj zašuštral... Naj to stori kdo, ki je sodeloval v pogovorih. --Igor 22:48, 13 jun. 2005 (CEST)

Sem popravil, moja napaka. LP, --Klemen Kocjančič 22:51, 13 jun. 2005 (CEST)

Ozadje

Ali na Wikiju obstaja ukaz, da se lahko sliko uporabo kot ozadje (background)? LP, --Klemen Kocjančič 20:35, 14 jun. 2005 (CEST)

Neposodabljanje uvodne strani v Firefoxu

Ali se še komu dogaja, da uvodne strani slovenske wikipedije v firefoxu noče posodobiti po nekaj dni zapored? V IE nimam teh težav, prav tako ne z angleško wikipedijo. Dogaja pa se dejansko samo za uvodno stran, pri samih člankih ali pa strani Nove strani oz Trenutne spremembe ne opazim tega. --keber 11:22, 16 jun. 2005 (CEST)

Parkrat pritisni CTRL+F5, pa bo. LP, --Klemen Kocjančič 11:25, 16 jun. 2005 (CEST)

Hja, sicer sedaj dela, samo vseeno se mi zdi, da povprečen uporabnik s Firefoxom, ko pride na glavno stran slovenske wikipedije, ne bi smel parkrat pritisniti Ctrl+F5, da dobi najnovejšo različico strani. Za druge wikipedijine strani deluje vse normalno brez prisilnega osveževanja, zakaj glavna stran ne? --keber 10:48, 17 jun. 2005 (CEST)

Mislim, da je problem v vsakodnevni zamenjavi predloge, čeprav na drugih WP dela vse običajno (tu tudi nimam problemov). LP, --Klemen Kocjančič 11:45, 17 jun. 2005 (CEST)

Uporabniški vmesnik

Živjo! Zanima me, kdo (lahko) ureja uporabniški vmesnik (Nastavitve). V angleški Wikipediji, v Zbirki in v Wikiviru so določene stvari še vedno v angleščini in bi jih bilo treba prevesti. Hvala, če bo kdo to naredil in lep pozdrav! --Eleassar pogovor

Zakaj naj ne bi bile stvari na angleški WP v angleščini? Te stvari lahko uredijo administratorji. MMG Zakaj imaš podpis v angl.? LP, --Klemen Kocjančič 10:55, 19 jun. 2005 (CEST)

Hvala za opozorilo glede podpisa. Imaš čisto prav, bom takoj popravil.

Kar pa se tiče vmesnika: gre za to, da angleška wikipedija in drugi projekti, ki sem jih omenil, ponujajo na voljo uporabniški vmesnik v različnih jezikih in eden izmed njih je tudi slovenščina. Če izbereš slovenščino, ugotoviš, da so določene stvari že prevedene, druge pa ne. Upam, da sem sedaj dovolj dobro pojasnil. --Eleassar pogovor

A, zdaj te razumem. Admini, razvijalci in birokrati bi to morali narediti. Najbolje, da vprašaš Janija. če lahko kej naredi, ker je tudi tam admin. LP, --Klemen Kocjančič 11:21, 19 jun. 2005 (CEST)

Sicer pa, da smo natančni, niti slovenska wikipedija še nima popolnoma slovenskega vmesnika. Namigi (tooltips) na postavke v okvirju Navigacija in Pripomočki ter namigi v zavihkih nad stranjo so še vedno v angleščini. Mogoče bi najprej popravili to? --keber 15:04, 19 jun. 2005 (CEST)

Mogoče bi še to pripomnil: ura je pol dveh v torek, uvodna stran pa še kar vztraja pri ponedeljku. Kaj ne posodablja datuma avtomatika? --keber 01:37, 21 jun. 2005 (CEST)

Ali imaš nastavitve prav nastavljene (dve uri razlike med serverjem in nami)? LP, --Klemen Kocjančič 08:00, 21 jun. 2005 (CEST)

Seveda imam, posodabljanje ure na mojem računalniku je avtomatsko. Dogajalo se je pri obeh brskalnikih. Sicer pa nastavitev ure in datuma na računalniku nima veze s tistim na wikiju. Kar ni problem preveriti. Aja, še to, tudi po drugi uri je bil še kar ponedeljek. --keber 11:29, 21 jun. 2005 (CEST)

Govorim o nastavitvah na Wikipediji -glej zgodnji desni kot zaslona "Nastavitve" - pojdi na "Časovni pas". LP, --Klemen Kocjančič 11:33, 21 jun. 2005 (CEST)

Aha, zdaj vidim (pa sem že skoraj eno leto na wikipediji). Ampak to je slaba ideja. Po defaultu bi moral biti prikazan krajevni čas, ne čas strežnika. Ker če nisi prijavljen (kar velja za povprečnega obiskovalca), se prikaže čas strežnika. Večina računalniških sistemov danes pozna samodejno prilagajanje sistemske ure, tako da tukaj ne vidim zadržkov za privzeti krajevni čas (ki ga ugotovi že sama wikipedija). Pa seveda še nekaj: opažam, da je vmesnik pri Nastavitvah slabo preveden, tudi z neustreznimi izrazi. Se javljam, da to enkrat popravim (izkušnje iz prevajanja KDE). --keber 14:34, 21 jun. 2005 (CEST)

Potrebna pomoc Makedoncima na glasanju

Na strani http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Macedonian_Slavs Grci hoce da nametnu da se Makedonci zovu "Makedonski Sloveni". Vidim da je Roman vec glasao za Makedonce (nisam siguran za ostale), pa vas pozivam da se tome prikljucite. Mislim, to sto Grci rade je stvarno nisko politicarenje. --millosh (pogovor (sr:)) 00:52, 21 jun. 2005 (CEST)

SQL Queries at the Slovenian Wikipedia

Sorry for writing this announcement in english (I can't Slovenian): You can faire yourself from now on SQL Queries at the Slovenian Wikipedia: http://www.wikisign.org --194.9.121.79 08:36, 23 jun. 2005 (CEST)

This is great tool, thank you very much! Ostali, če znate SQL lahko sami sprobate, glej npr. seznam škrbin, večjih od 4 KB. --romanm (pogovor) 19:51, 23 jun. 2005 (CEST)


Majhno število vpogledov

Glede na to, da je ogromno stevilo urejanj in majhno stevilo vpogledov je jasno razvidno, da je enciklopedija v intenzivnem razvoju, uporablja pa jo skoraj nihce. Predlagam, da vsi posljemo ven vsem svojim znancem vabilo, da naj napisejo en clanek in zacno uporabljat Wikipedijo, samo administratorji se zmente, kaksen naj bo ta mail. LP ==Jurij 10:21, 24 jun. 2005 (CEST)

Bo bolj malo (ali verjetneje nič) pomagalo. Namreč naleteli bodo predvsem na čiste (piko) škrbine. Klemenove in še od koga (ki je okužen). Nekako je potrebno doseči (lupara je prepovedana) da bomo imeli predvsem članke, ki nekaj pogvedo in ne samih škrbin in semen (ki nikdar ne bodo vzklila) člankov. --Janez Novak 13:41, 24 jun. 2005 (CEST)
Predlog obupanca pač. Ima se kdo kaksno boljso idejo, kako okuziti se kaj vec ljudi? Vem da je Lupara na meji legalnosti ampak stojim na staliscu, da je nekdo na internetu pac pozabil eno stran in jaz sem sliko samo pobral (stran je neaktivna). Se mi pa zdi, da so taki pojmi potrebni, ker jih drugje ne mores najti. Tudi npr o gospodarju prstanov in podobnih uspesnicah, ni mogoce nikjer drugje dobiti enciklopedicnih podatkov. ==Jurij 18:18, 24 jun. 2005 (CEST)
Glas o Wikipediji se zagotovo širi, počasi a vztrajno, nenazadnje se število (aktivnih) sodelavcev povečuje. Zanimivo bi se bilo morda vprašati, kje ste vi slišali za Wiki? Sicer pa opažam, da je prvi zadetek pri iskanju na najdi.si pogosto ravno Wiki članek! Aja, Jurij, kje si videl število vpogledov? Na nekaterih wiki spletiščih je ta podatek na vsaki strani. --AndrejJ 18:08, 25 jun. 2005 (CEST)
Več kvalitetnih člankov, vsebinskih člankov, kakršne tudi jaz (se trudim) pišem in ne nekih letnic, tega in onega stoletja,...to lahko vse kopiramo iz angleške wiki in prevedemo dogodke...MMG opazil sem, da škrbine oz. kratke članke iskalnik (v tem primeru Google) uvrsti nekam na rep seznama, medtem ko pa se ti vsebinsko bogatejši članki prerinejo v prve vrste in zato mislim, da ravno z kvalitetnimi članki privabljamo nove vikipediste. --Ferdi 14:40, 26 jun. 2005 (CEST)

Zala

Kako naj po Wikipedijinih standardih razločim Zalo (in kateri pojem naj ime pravico do ekskluzivnega naslova), ki lahko pomeni

  • madžarsko županijo ob meji s Slovenijo
  • reko, ki v glavnem teče skozi taisto županijo (in ji je dala ime)
  • žensko ime (na seznamih imen se zdi, kot da je že Zala nekako že rezervirana za to ime)

Zanima me predvsem prvo dvoje, da bom pravilno usmerjal in pisal članke na prava mesta --Heretik 11:53, 28 jun. 2005 (CEST)


Glej tudi