Ivan Oražen: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Messner (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Klemen Kocjancic (pogovor | prispevki)
{{copyvio}}
Vrstica 1: Vrstica 1:
{{copyvio|url=http://animus.mf.uni-lj.si/~orazen/Uvod.htm}}
[[Slika:http://animus.mf.uni-lj.si/~orazen/images/Gal_orazen_v.jpg]]Dr. Ivan Oražen se je rodil 8. februarja 1869 v Kostanjevici kot nezakonski otrok vaškega dekleta. Oče, bogat pravnik, o njem ni hotel nič slišati. V domačem kraju je obiskoval osnovno šolo in bil med boljšimi učenci. Gimnazijska leta je preživel v Ljubljani, kjer se je moral znajti kakor je vedel in znal, saj mu revna mati ni mogla ravno izdatno pomagati pa tudi pečat nazakonskega otroka mu v tistem času ni bil v prid in je na ta račun moral požreti ne malo zaničevanj. Maturiral je v Novem mestu.

Ker so za študij teologije obstajali brezplačni internati, je mati želela, da bi postal duhovnik. Mladi Ivan Oražen se je v trdni veri odločil, da bo študiral medicino. Z nekaj prihranjenimi cekini v žepu in perilom se je odpravil študirat medicino na Dunaj in uspešno promoviral v Gradcu.

Po končanem študiju se je zaposlil v Deželni bolnici v Ljubljani kot pomožni zdravnik in kmalu napredoval, ker se je izkazal za zelo spretnega kirurga in porodničarja. Nemalo težav je imel tudi s tedanjo avstroogrsko oblastjo, ker se je ukvarjal s politiko in bil označen kot politično sumljiva oseba. Bil je tudi eden vidnejših članov Sokola. Pomembno je tudi poudariti, da je bil dr. Ivan Oražen med pobudniki za ustanovitev Medicinske fakultete v Ljubljani.

Oražen je umrl v noči 11. marca 1921 na svojem domu na zatišnem Zelenem hribu pod Krimom, v isti hiši kot dve leti pred njim njegova soproga Ženi. Pred smrtjo ga je zelo mučila osamljenost in otožnost.

Samo tri take pogrebne sprevode je do tedaj doživela Ljubljana; leta 1881, ko so pokopali dr. Janeza Bleiweisa, "očeta slovenskega naroda", leta 1917, ko je umrl Janez Evangelist Krek, "oče majske deklaracije", in leta 1921, ko so se zgrnile množice iz Ljubljane in Slovenije, da spremijo na zadnjo pot dr. Ivana Oražna.

Veliko večino svoje lastnine je Oražen zapustil v svoji oporoki v upravljanje Medicinski fakulteti v Ljubljani. Pooblastil jo je da v skladu z ustanovno listino ustanovi in vzdržuje zavod "Oražnov dijaški dom".

V oporoki je zapisal: V Oražnovem dijaškem domu naj dobe prosto stanovanje v prvi vrsti nezakonski, ubogi medicinci slovenskega, srbskega in hrvaškega plemena, ki študirajo v Ljubljani.

==Dodatne povezave==
Strani namenjene dr. Ivanu Oražnu: [http://animus.mf.uni-lj.si/~orazen/]

Redakcija: 20:29, 26. junij 2005

MOŽNA KRŠITEV AVTORSKIH PRAVIC

Besedilo, ki je bilo objavljeno tukaj, domnevno krši avtorske pravice naslednjega oz. naslednjih virov:

http://animus.mf.uni-lj.si/~orazen/Uvod.htm

Stran je na seznamu avtorskopravno spornega gradiva. Prosimo, da je do nadaljnjega ne urejate.

Če želite napisati nov članek, sledite povezavi na začasno podstran.
Vedite, da preprosto predrugačenje avtorsko zavarovanega besedila ne zadostuje za izognitev kršitvam avtorskih pravic — članek je najbolje napisati na novo.

Ko bo stanje avtorskih pravic jasno, bo vaš novi članek na svoje mesto prestavil kateri izmed administratorjev.

  1. Prosimo, da do nadaljnjega strani ne urejate.
  2. Če ste imetnik avtorskih pravic do gradiva vi sami ali imate dovoljenje za njegovo uporabo v skladu z določili naše licence, vas prosimo, da to navedete na pogovorni strani te strani in pri navedku članka na strani Wikipedija:Težave z avtorskimi pravicami.
  3. Ne poskušajte spornega gradiva objaviti znova, saj ga bomo odstranili. Članek bomo obnovili, če bomo ugotovili, da ima Wikipedija dovoljenje za objavo ali da je zgornji vir le kopija prejšnje vsebine članka (morda gre za zrcalo Wikipedije).
  4. Če želite članek urejati, ga na novo napišite na začasni podstrani in nas na pogovorni strani te strani seznanite s tem.
  5. Če stanje avtorskih pravic ne bo jasno v enem tednu, bo članek izbrisan. Če je kdo napisal nov članek, ga bomo nadomestili z njim.
  • Objava avtorsko zavarovanega gradiva brez izrecnega dovoljenja imetnika avtorskih pravic je kršitev zakonov avtorskega prava in pravil Wikipedije. Uporabnikom, ki avtorsko gradivo objavljajo znova in znova, bomo nadaljnje urejanje morda prisiljeni preprečiti. Vedite pa, da tudi če gre tokrat resnično za kršitev avtorskih pravic, vse vaše izvirne prispevke še vedno sprejmemo z veseljem.
  • Prvotna objava je še vedno dostopna prek zgodovine strani.
Če ste stran kot mogočo kršitev avtorskih pravic pravkar označili vi sami, dodajte na dno strani Wikipedija:Težave z avtorskimi pravicami naslednjo vrstico:
* {{subst:članek-cv|Ivan Oražen}} iz [http://animus.mf.uni-lj.si/~orazen/Uvod.htm]. ~~~~

Na pogovorno stran uporabnika, ki je objavil skopirano vsebino, pa:
{{subst:prepisovanje|pg=Ivan Oražen|vir=http://animus.mf.uni-lj.si/~orazen/Uvod.htm }}. ~~~~