Ivan Oražen: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Messner (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
(ni razlike)

Redakcija: 20:11, 26. junij 2005

Slika:Http://animus.mf.uni-lj.si/~orazen/images/Gal orazen v.jpgDr. Ivan Oražen se je rodil 8. februarja 1869 v Kostanjevici kot nezakonski otrok vaškega dekleta. Oče, bogat pravnik, o njem ni hotel nič slišati. V domačem kraju je obiskoval osnovno šolo in bil med boljšimi učenci. Gimnazijska leta je preživel v Ljubljani, kjer se je moral znajti kakor je vedel in znal, saj mu revna mati ni mogla ravno izdatno pomagati pa tudi pečat nazakonskega otroka mu v tistem času ni bil v prid in je na ta račun moral požreti ne malo zaničevanj. Maturiral je v Novem mestu.

Ker so za študij teologije obstajali brezplačni internati, je mati želela, da bi postal duhovnik. Mladi Ivan Oražen se je v trdni veri odločil, da bo študiral medicino. Z nekaj prihranjenimi cekini v žepu in perilom se je odpravil študirat medicino na Dunaj in uspešno promoviral v Gradcu.

Po končanem študiju se je zaposlil v Deželni bolnici v Ljubljani kot pomožni zdravnik in kmalu napredoval, ker se je izkazal za zelo spretnega kirurga in porodničarja. Nemalo težav je imel tudi s tedanjo avstroogrsko oblastjo, ker se je ukvarjal s politiko in bil označen kot politično sumljiva oseba. Bil je tudi eden vidnejših članov Sokola. Pomembno je tudi poudariti, da je bil dr. Ivan Oražen med pobudniki za ustanovitev Medicinske fakultete v Ljubljani. Umrl je 12. marca 1921 v Ljubljani in v svoji oporoki namenil vse svoje premoženje ustanovitvi Oražnovega doma.

Strani namenjene dr. Ivanu Oražnu: [1]