Aditiv: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 2.613 zlogov ,  pred 12 leti
m
Redakcija 1306780 uporabnika 194.152.30.212 (pogovor) razveljavljena (copyvio)
m (Redakcija 1306780 uporabnika 194.152.30.212 (pogovor) razveljavljena (copyvio))
[[uk:Харчові добавки]]
[[zh:食品添加剂]]
 
 
Dodatki v hrani - aditivi
 
Ste kdaj prebrali na kakšnem proizvodu kaj vse vsebuje? Ste se vprašali, kaj pomeni dodana Na-askorbat ali citronska kislina. Ali vas je zbegala oznaka E 300 ali podobno? Pa poglejmo, za kaj gre. To so dodatki hrani ali aditivi. To so snovi, ki jih živilska industrija dodaja živilom zaradi lažje priprave, izboljšanja njihove lastnosti in očuvanja svežine, barve, okusa, videza, stabilnosti… Odkod jih dobivamo? Dodatke hrani dobivamo iz naravnih in umetnih virov. V večini držav je dopuščena uporaba tistih aditivov, za katere je dokazano da ne škodujejo zdravju če so dodani v minimalnih količinah. Obvezno morajo biti označeni na deklaraciji. Označeni so lahko s kemičnim imenom, in sicer s številko in črko E.
 
Nekaj besed o posameznih skupinah aditivov. Barvila (E 100-180) so dodana zaradi izboljšanja senzoričnih lastnosti živila. Običajno gre za naravna barvila, pridobljena iz rdeče pese, bezga, ribeza, korenja… Tako je dodano barvilo rdeče pese E 162 sladoledu, sladicam ali marmeladi. Konzervansi (E 200-297) preprečujejo na primer razvoj kvasovk, stabilizirajo rdeče mesno barvilo –mioglobin ali izboljšajo vezanje vode v svežih mesnih izdelkih. V to skupino spada tudi kis. Antioksidansi (E 300 –321) preprečujejo porjavenje živila in žarkost maščob. Tako se kot antioksidant dodaja askorbinska kislina ali vitamin C. Emulgatorji (E 322-495) preprečujejo ločevanje vodnega dela živila od maščobnega ter tako vplivajo na stabilnost živila. Čokoladi in majonezi je dodan lecitin, marmeladi, pudingu in sladoledu pektin itd. Med aditive spadajo tudi sladila in alkoholni sladkorji (E 420-422 in E 927-967). Dodani so predvsem zaradi izboljšanja okusa. Saharin najdemo v tujih brezalkoholnih pijačah, sorbitol pa v marmeladi. Ostali dodatki (do E 1450) so snovi, s katerimi živilska industrija želi vplivati na izrazitejši okus in videz živila. Tako na primer kalijev klorid E 508 kod nadomestek za sol. Za lepši videz površine proizvoda uporablja živilska industrija čebelji vosek E 901. Ali so dodatki lahko škodljivi za zdravje? Dodatki, ki se uporabljajo v živilski industriji se dodajajo živilom v minimalnih količinah, zato praviloma niso škodljivi, če ne pretiravamo s količino in pogostnostjo uživanja industrijskih izdelkov. Industrijske izdelke vedno kombinirajmo s svežimi živili.
 
Torej zmernost in različnost sta najboljše in najbolj varno jamstvo za naše dobro zdravje. Ko nakupujemo, vedno preberimo kaj vse proizvod vsebuje. S to dobro navado začnimo že danes.

Navigacijski meni