Standardni odklon: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
SieBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: eo:Standarda diferenco
m dp
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Standardni odklon''' ('''σ''', sigma) je [[statistika|statistični]] kazalec, največkrat uporabljen za merjenje statistične razpršenosti enot. Z njim je moč izmeriti, kako razpršene so vrednosti, vsebovane v [[statistična populacija|populaciji]]. Standardni odklon je definiran kot [[kvadratni koren]] [[varianca|variance]], s čimer je v vsakem primeru dosežena pozitivna vrednost kazalca.
'''Stándardni odklòn''' (tudi '''stándardna deviácija''') ('''σ''', sigma) je [[statistika|statistični]] kazalec, največkrat uporabljen za merjenje statistične razpršenosti enot. Z njim je moč izmeriti, kako razpršene so vrednosti, vsebovane v [[statistična populacija|populaciji]]. Standardni odklon je definiran kot [[kvadratni koren]] [[varianca|variance]], s čimer je v vsakem primeru dosežena pozitivna vrednost kazalca.


Standardni odklon je lahko računan kot ''σ'' (sigma) in sicer kot odklon celotne populacije ali njene naključne spremenljivke, ali pa kot ''s'' in sicer kot odklon posameznega vzorca statistične populacije. Za ta različna odklona se formuli razlikujeta.
Standardni odklon je lahko računan kot ''σ'' (sigma) in sicer kot odklon celotne populacije ali njene naključne spremenljivke, ali pa kot ''s'' in sicer kot odklon posameznega vzorca statistične populacije. Za ta različna odklona se formuli razlikujeta.

Redakcija: 14:38, 11. marec 2008

Stándardni odklòn (tudi stándardna deviácija) (σ, sigma) je statistični kazalec, največkrat uporabljen za merjenje statistične razpršenosti enot. Z njim je moč izmeriti, kako razpršene so vrednosti, vsebovane v populaciji. Standardni odklon je definiran kot kvadratni koren variance, s čimer je v vsakem primeru dosežena pozitivna vrednost kazalca.

Standardni odklon je lahko računan kot σ (sigma) in sicer kot odklon celotne populacije ali njene naključne spremenljivke, ali pa kot s in sicer kot odklon posameznega vzorca statistične populacije. Za ta različna odklona se formuli razlikujeta.

Merjenje standardnega odklona je v statistiko vpeljal angleški statistik Karl Pearson.

Matematična definicija

Standardni odklon vseh enot statistične populacije je definiran s formulo:

kjer je xi i-ta enota v statistični populaciji, aritmetična sredine populacije, N pa število vseh enot.

Standardni odklon vzorca statistične populacije je definiran s formulo:

Velik standardni odklon σ kaže na veliko razpršenost enot v populaciji, tj. enote so razporejene v velikem obsegu okoli aritmetične sredine. Majhen standardni odklon σ pa nasprotno predstavlja veliko koncentracijo statističnih enot okoli aritmetične sredine.