Celzijeva temperaturna lestvica: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m robot Dodajanje: mr:सेल्सिअस
Escarbot (pogovor | prispevki)
m robot Spreminjanje: is:Selsíus
Vrstica 32: Vrstica 32:
[[hu:Celsius-skála]]
[[hu:Celsius-skála]]
[[id:Celsius]]
[[id:Celsius]]
[[is:Celsíus]]
[[is:Selsíus]]
[[it:Celsius]]
[[it:Celsius]]
[[ja:セルシウス度]]
[[ja:セルシウス度]]

Redakcija: 18:41, 26. januar 2008

Célzijeva temperatúrna léstvica je lestvica za merjenje temperatur, ki jo je 1742 predlagal švedski astronom Anders Celsius. Stopinjo v tej lestvici navadno označujemo z oznako °C.

V Celzijevi lestvici ustreza 0 °C tališču ledu, 100 °C pa vrelišču vode, oboje pri standardnem atmosferskem tlaku. Takšna definicija je za današnjo rabo neprimerna, saj se zanaša na definicijo standardnega atmosferskega tlaka, vrednost tega pa je nadalje odvisna od definicije temperature. Sodobna definicija Celzijeve temperaturne lestvice je, da je temperatura trojne točke vode enaka 0,01 °C, velikost stopinje pa definira tako, da je 1 °C enaka 1/273,16 razlike med trojno točko vode in absolutno temperaturno ničlo.

Celsius je sprva hotel definirati lestvico obrnjeno, tako da bi voda vrela pri 0 stopinjah in zmrzovala pri 100. Da se je premislil in lestvico obrnil, sta najverjetneje pripomogla švedski naravoslovec Carl von Linné in Daniel Ekström, ki je Celsiusu izdeloval termometre.

Celzijeva temperaturna lestvica je po Evropi in večini sveta nadomestila starejšo Fahrenheitovo. V termodinamiki pa se ob omenjenih uporablja predvsem absolutna temperaturna lestvica.