Površinska napetost: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Aibot (pogovor | prispevki)
TottyBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: ca:Tensió superficial
Vrstica 31: Vrstica 31:


[[ar:توتر سطحي]]
[[ar:توتر سطحي]]
[[ca:Tensió superficial]]
[[cs:Povrchové napětí]]
[[cs:Povrchové napětí]]
[[de:Oberflächenspannung]]
[[de:Oberflächenspannung]]

Redakcija: 15:14, 28. december 2007

Površinska napetost milnice v mreži kocke
Cvet se zaradi površinske napetosti ne potopi

Površínska napétost je pojav, da se gladina kapljevine obnaša kot prožna plošča. Posledica tega je, da se kapljevine zberejo v kapljice, kot tudi kapilarnost, pojav, da se kapljevina, ki moči podlago, vzpne po stenah ozke cevke. Površinsko napetost izkoriščajo tudi nekatere žuželke za hojo po vodni gladini.

Vzrok

Površinska napetost je posledica privlačnih van der Waalsovih sil med molekulami kapljevine. V notranjosti kapljevine je vsaka molekula obdana z vseh strani z drugimi molekulami, zato jo van der Waalsove sile vlečejo enako v vse smeri in je rezultanta sil enaka nič. Za plast molekul na gladini pa to ne velja — molekule iz notranjosti kapljevine delujejo nanje s privlačnimi silami, ki jih pa molekule plina z druge strani ne uravnovesijo, tako da jih uravnovesi le nestisljivost kapljevine.

Čista voda ima pri standardnih pogojih površinsko napetost okrog 70 mN/m. Površinsko napetost močno zmanjša dodatek mila, detergenta ali drugih amfifilnih snovi.

Koeficient površinske napetosti

Ker je za molekule energijsko ugodneje, če so v notranjosti kapljevine, kot če so na gladini, je potrebno opraviti delo, da iz notranjosti kapljevine prinesemo molekulo na gladino in s tem povečamo njeno površino. Sorazmernosti koeficient med delom A in spremembo površine gladine ΔS je površinska napetost σ:

Zaradi površinske napetosti deluje na rob gladine sila F, ki je premo sorazmerna dolžini roba l. Sorazmernostni koeficient je spet površinska napetost σ:

Za površinsko napetost se uporabljajo oznake σ ali γ. Mednarodni sistem enot predpisuje za površinsko napetost izpeljano enoto N/m.

Merjenje površinske napetosti

Za merjenje površinske napetosti so razvili številne metode: