Taksi: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m robot Spreminjanje: it:Taxi
TottyBot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: ca:Taxi
Vrstica 28: Vrstica 28:


[[bg:Такси]]
[[bg:Такси]]
[[ca:Taxi]]
[[cs:Taxi]]
[[cs:Taxi]]
[[da:Hyrevogn]]
[[da:Hyrevogn]]

Redakcija: 11:28, 28. december 2007

Taksi je osebno prevozno sredstvo, ki ga upravlja poklicni voznik.

Zgodovina in etimologija

Pariški in angleški prvi taksiji so bili podobni azijskim rikšam smo da so za vprego uporabljali konje. To se je začelo že v 17. stoletju. Prav tako so imeli organizirano bazo podatkov, preko katere so urejali prevoze in imeli evidenco tako imenovanih prevoznikov - taksistov.

Slika:Taxis of the Marne.jpg
Pariški Renaultovi taksiji proti marini

Tako imenovana baterijska vozila, ki so opravljala taksi prevoze so bila v Parizu, Londonu in New Yorku zelo uspešna. To je bilo v letih 1890. V naslednsjem letu je Nemec Wilhelm Bruhn izumil taksimeter. Napravo, ki je odčitala prevožene kilometre in po tem izračunala ceno prevoza. Taksimeter se uporablja še dandanes le da so elektronski in ne več mehanski kot v prejšnjem stoletju. Beseda taksimeter pride iz grške besede TAXIDEYO kar pomeni potovati. Prvo vozilo oziroma prvi taksi opremljen s taksimetrom je bil Daimlerjev model Victoria, ki ga je zgradil Gottlieb Daimler leta 1897. Prva taksi služba je nato začela delovati v Stuttgartu istega leta.

Bencinski taksiji so kasneje začeli najprej delovati v Parizu v letu 1899, in štiri leta kasneje leta 1903 še v Londonu. Prav tako pa tri leta kasneje še v New Yorku. Newyorški taksiji so bili uvoženi iz Francije preko poslovneža Harry N. Allena, ki je svoja vozila za izvoz poimenoval kar taxicab kar pomeni mešanico vozila in avtomata na kovance. Prav tako je izumil besedo za taksimeter v francoščini - taxi-mètre. V tem času uvoza je tudi beseda taksi prišla v vsakdanjo rabo. Poleg izumov je Allen svoje taksije pobarval na rumeno, ker je menil da se rumena brava že na daleč najbolj in najlažje opazi.

Taksiji so se po svetu razširili šele v 20. stoletju. Prva velika inovacija na področju taksijev po letu 1940, ko se je pojavil taksimeter je bila dvosmerna radijska postaja preko katere so dispečerji obveščali voznike taksijev, kje kdo želi prevoz. To je predvsem pripomoglo k tem, da taksisti niso več čakali pri telefonskih govorilnicah, ampak so lahko komunicirali preko radijskih postaj. Naslednja velika inovcija pa je bil pojav računalnika v dispečerskih službah v letu 1980. Z računalniki je bilo delo dispečerjem še veliko lažje.

V Sloveniji so se taksi službe pojavile v prejšnjem stoletju. Pri taksi službah se je v zadnjem času marsikaj spremenilo. Poleg rednih vzdrževalnih del morajo taksisti svoja vozila tehnično pregledati večkrat na leto. To odreja poseben odlok v slovenskem Zakoniku o taksi službah. Poleg tega so v večijih slovenskih mestih uvedli, da morajo biti vsa vozila taksi služb in individualnih voznikov iste barve, to je bele barve. Poleg tega je zaradi teh pravil prišlo tudi do protestov.

Taksiji bodo v naslednjih nekaj letih verjetno preplavili vse države, še posebej, če bodo uporabljali okolju neoporečna vozila. Tako je v nekaterih državah, naprimer Tunizija, še vedno najcenejši in najhitrejši prevoz s taksijem.

Poleg ugodne cene in hitrosti, pa te vedno pripelje bližje cilju, kot pa javni prevoz.

Večina tujcev, ki prihajajo v Slovenijo, zaradi prezapletenosti javnega prevoza tako raje uporablja taksi prevoze. Poleg tega pa so ponavadi v hotelih v katerih bivajo organizirane taksi službe. Tako lahko že iz sobe naročijo taksi, ki jih bo čakal pred hotelom. Tako se kot že prej omenjeno najhitreje odpravijo do željenih ciljev.