Asistent: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Peterlin (pogovor | prispevki)
Brez povzetka urejanja
Peterlin (pogovor | prispevki)
m iw
Vrstica 1: Vrstica 1:
'''Asistènt''' ([[latinščina|latinsko]] ''assistere'', pomagati) je visokošolski sodelavec, pomočnik [[profesor]]ja na [[univerza|univerzi]], zadolžen za izvedbo vaj. Izjemoma mu lahko [[dekan]] podeli tudi pravico (''venia legendi''), da predava. Zahteva za [[habilitacija|habilitacijo]] v naziv asistenta je navadno [[diploma]] iz zahtevane stroke. Naziv je treba obnavljati vsaka tri leta. Ob svoji pedagoški obveznosti se lahko asistent dodatno izobražuje in doseže višje znanstvene nazive, kot sta [[magisterij]] in [[doktorat]]. Z opravljenim doktoratom lahko asistent ob ustrezni izkazani raziskovalni dejavnosti zaprosi za izvolitev v naziv [[docent]]a.
'''Asistènt''' ([[latinščina|latinsko]] ''assistere'', pomagati) je [[visoko šolstvo|visokošolski]] sodelavec, pomočnik [[profesor]]ja na [[univerza|univerzi]], zadolžen za izvedbo vaj. Izjemoma mu lahko [[dekan]] podeli tudi pravico (''venia legendi''), da predava. Zahteva za [[habilitacija|habilitacijo]] v naziv asistenta je navadno [[diploma]] iz zahtevane stroke. Naziv je treba obnavljati vsaka tri leta. Ob svoji pedagoški obveznosti se lahko asistent dodatno izobražuje in doseže višje znanstvene nazive, kot sta [[magisterij]] in [[doktorat]]. Z opravljenim doktoratom lahko asistent ob ustrezni izkazani raziskovalni dejavnosti zaprosi za izvolitev v naziv [[docent]]a.


[[Category:Univerza]]
[[Category:Univerza]]


[[en:Assistant]]
[[de:Assistent]]
[[en:Research assistant]]

Redakcija: 15:18, 19. maj 2005

Asistènt (latinsko assistere, pomagati) je visokošolski sodelavec, pomočnik profesorja na univerzi, zadolžen za izvedbo vaj. Izjemoma mu lahko dekan podeli tudi pravico (venia legendi), da predava. Zahteva za habilitacijo v naziv asistenta je navadno diploma iz zahtevane stroke. Naziv je treba obnavljati vsaka tri leta. Ob svoji pedagoški obveznosti se lahko asistent dodatno izobražuje in doseže višje znanstvene nazive, kot sta magisterij in doktorat. Z opravljenim doktoratom lahko asistent ob ustrezni izkazani raziskovalni dejavnosti zaprosi za izvolitev v naziv docenta.